Начало / Екскурзии / Екскурзии - Баку

Азербайджан - Земята на вечния огън, кръстопътя между Изтока и Запада

Номер на оферта

/

229120

Дати & цени

Цената включва

Самолетен билет София – Баку - София, директен полет;
Летищни такси;
1 ръчен багаж до 10 кг.;
Посрещане и трансфер от летище Баку до хотела;
Изпращане и трансфер от хотел Баку до летище в Баку за полета до София;
5 нощувки със закуски в хотел 3/4* в Баку ;
2 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в района на Габала ;
Пешеходна екскурзия на Стария град „Ичери Шехер”;
Следобедна пешеходна разходка и запознанство с историята и архитектурата на Баку;
Посещение и екскурзия на Шамахи;
Посещение и екскурзия на Исмайли;
Посещение на селището Лагич, основано в 5 в.н.е в каньона на река Гирдиманчай;
Посещение и екскурзия на Габала;
Фотопауза на езеро Нохур;
Посещение на живописния водопад Yeddi Gеsel;
Транспорт по горепосочената програма и всички екскурзии
Туристически обиколки и всички трансфери, според горепосочената програма;
Екскурзоводско обслужване по целия маршрут от местни екскурзоводи на руски език;
SIM карта на местен мобилния оператор;
Водач-преводач от фирмата при минимум 20 човека;
Обслужване от фирма партньор в Азербейджан;

Цената не включва

Издаване на виза за Азербайджан. Консулска такса 35 евро = 70 лв /заплаща се задължително/
Бакшиши за шофьорите и екскурзоводите: 45 евро /събират се предварително и се начисляват към пакетната цена/
Туристически такси за Баку и Габала 3 EUR на турист на нощувка общо 21 евро / 41 лева на човек за селия престой /събират се предварително и се начисляват към пакетната цена/ ;
Медицинска застраховка с Асистанс - 2лв. на ден, общо 16 лв. (заплаща се допълнително към екскурзионния пакет);
Чекиран багаж до 23кг - 20евро на посока;
Всички входни билети за музеи и др.
транспорт с такси до църквата в Киш около 3 евро на човек
транспорт с такси или микробус до Лагич около 3 евро на човек
Вечеря в ресторант-музей Щирваншах с жива музика и национални блюда - 35 евро = 68.50 лв /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/
Вечеря в ресторант Оазис с програма жива музика и национални блюда - 35 евро = 68.50 лв /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/
Обеди в порядъка на 19-21 долара /заплащат се по желание/
Застраховка “Отмяна на пътуване”- тази застраховка покрива рискове в случай на отказ за пътуване от страна на туриста при доказано заболяване или отмяна на пътуването поради неблагоприятни метеорологични условия и други форсмажорни обстоятелства.

Програма на пътуването

Азербайджан - Земята на вечния огън, кръстопътя между Изтока и Запада
Баку - Абшерон - Лагич - Габала - Шаки - Баку

Дати на отпътуване: 18.09.2019, 25.09.2019, 02.10.2019, 09.10.2019, 16.10.2019


ПРОГРАМА

Ден 1 полет София - Баку
Полет от София за Баку в 11:55 ч. Пристигане в 16:05 ч. Посрещане от представител на фирмата партньор. Трансфер до хотела. По пътя за хотела: кратка информация за страната, особености, култура, валута, места за хранене и др. Настаняване. Свободно време за разходки или екскурзия по желание.
По желание: Вечеря в хотела или ресторант близост до хотела. ( заявява се предварително в България).
По желание: Нощна обиколка на Баку при минимум 15 човека. Нощувка.

Ден 2 - закуска / Баку
Включено в пакета: 10:00 ч. - 13:00 ч. - Пешеходна екскурзия в Стария град „Ичери Шехер” (необходимо е ползване на градски транспорт) , Крепостните стени, Портите на града «Гоша гала гаписи», Двореца на шаховете на Ширван (15 век), Девичата кула (12 век), Керван Сарай, Замъкът Синик Гала, средновековните бани, Музея на миниатюрната книга, занаятчийски ателиета, антикварни магазини. Тази част на Баку е най-интересна и наситена с архитектурни и исторически паметници. Територията на Ичери Шехер заема 22 хектара, половината от общата площ на Баку.
По желание: 13:00 – обяд в Стария град, по желание, заплаща се допълнително, в размер приблизително на 19-21 щ.д. без алкохол
Включено в пакета: 15:00 ч. пешеходна разходка и запознанство с историята и архитектурата на Баку в периода 19-20 век, както и съвременните културни обекти (необходимо е ползване на градски транспорт) : Площада на фонтаните, площада на паметника Низами Гянджеви, разходка по крайбрежния парк-булевард. Ще видим Международния център Мугам, Музея на Килимите. Посещение на виенското колело. Незабравими впечатления от панорамната площадка и Алеята на мъчениците. Оттук се открива неповторима гледка към Баку, в непосредствена близост до знаменитите Огнени кули, ултрамодерен архитектурен ансамбъл, признат за символ на съвременната азербайджанска столица. Свободно време за разходки или екскурзия по желание.
По желание: Разходка с корабче в залива в Баку /възможна е единствено при безветрие и при минимум 15 записани туриста/.
По желание: Вечеря в ресторант-музей Щирваншах с жива музика и национални блюда ( заявява се предварително в България). Нощувка.

Ден 3 - закуска / Шамахи – Лагич – Исмайли– Габала
Отпътуване по маршрут Баку – Шамахи – Лагич – Исмайли– Габала.
Спирка в селището Мараза и посещение на джамията Мавзолей Дири-Баба. В Шамахи посещение на историческата Петъчна Джамия, мавзолея Еди Гумбез /Седем купола/ - гробницата на шаховете на Ширван. Продължаваме пътешествието до селището Лагич, основано в 5 в.н.е в каньона на река Гирдиманчай, Горен Кавказ. На неговата територия са се запазили старинни джамии, бани, средновековен водопровод и канализационна система. От ателиетата на майстори може да се купят ръчно изработени килими, кинжали, изящни съдове. Посещението на етнографския резерват Лагич - този уникален кът от Исмайлинския район, е предизвикателство за всеки пътешественик. Природната изолация е направила Лагич много нетипично селище в Азербайджан. Езиковата плетеница на диалектите на стария персийски език, на който говорят жителите, остава до ден днешен първичен език в Лагич и околните села. В течение на много столетия хората, живеещи в планинската местност и в долината, са говорили не само на азери, но и активно са използвали фарси, арабски и руски. Тук обаче, в това планинско селище, където днес живеят не повече от 2000 човека, жителите по старому говорят на уникален диалект на фарси.
Продължаваме по пътя за Габала. Настаняване в района на Габала. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

Ден 4 - закуска / Габала - Шеки - Киш - Габала
Включено в пакета: Обзорна екскурзия в Габала. Историята й започва преди две хиляди години. Разположена в предпланините на високия Кавказки масив, в продължение на шестотин години Габала била столица на Кавказка Албания, споменавана от античните историци от 1 в.от н.е. Планинският въздух опиянява, прекрасните реки, водопади и езера радват очите – причина Габала да бъде наречена „Азербайджанската Швейцария”! Недалеч от Габала, в селото Нидж се намира уникален архитектурен паметник – храм на удините. Удините са потомци на древните албани, особена етническа група, един от най-старите кавказки народи. В наше време те наброяват едва около 10 000 човека. Успели са да запазят своя език и културни традиции до наши дни. Възстановеният храм бил построен в края на 17 век на мястото на древна албанска църква, издигната някога от Свети Елисей – почитан в Кавказка Албания християнски проповедник и просветител. Храмът и досега носи неговото име. Свободно време или екскурзии по желание.
По желание: 12:00ч. Полудневна екскурзия до Шеки. Това е удивителен град, разположен в живописния планински район с тесни ждрела и зелени долини, реки, водопади, минерални извори сред гъстите гори. Градът е едно от най-старите селища в Кавказ – богатото историческо и културно наследство е негова най-голяма гордост. В този малък „двуцветен град” (ярките червени керемидени покриви, потънали в зеленина) ще видим много Керван – сараи, Двореца на Шекинските ханове, джамията Джума от 18 век, минарето на Гилейлинската джамия от 18 век, средновековните бани. А знаменитата шекинска коприна и до ден днешен е един от най-търсените и скъпи текстилни материали! Продължаваме с посещение на Албанската църква в селището Киш. Това здание се отличава със строгата си спартанска красота – тесни прозорци, елегантен купол. Във вътрешния двор се намира древно гробище. Над него реставраторите са монирали пластмасово прозрачно стъкло, което позволява да бъде видя скелета на необичайно висок – над два метра, човек.
Вечеря в хотела. Нощувка в района на Габала.

Ден 5 - закуска / Габала - Баку
Отпътуване за Баку. По пътя фотопауза на езеро Нохур - едно от най-големите и красиви езера в Азербайджан. Продължаваме към живописния водопад Yeddi Gеsel (Седемте красавици), свободно време за разходки, кафе и снимки. Отпътуване и настаняване в Баку. Свободно време или вечеря по желание.
По желание: Вечеря в ресторант Оазис с жива музика и национални блюда ( заявява се предварително в България). Нощувка

Ден 6 - закуска / Баку - Гобустан - Баку
Закуска. Свободно време или екскурзии по желание.
По желание: Екскурзия до Гобустан. Това е обиталище на първобитните хора, оставили след себе си голямо количество следи. Ще видим удивителния свят на скалните изображения, паметници на изкуството, изобразяващи бита и традициите на древните хора. Това е музей на повече от 6000 скални рисунки под открито небе, свят на загадки и тайни!
Сюжетите на скалните рисунки от преди 10 хиляди години са документални свидетелства за живота на хората по тези земи и за отдавна изчезнали древни животни, обитавали тази територия.
Следва спирка на съвременната джамия Биби Ейбат, на брега на Бакинския залив, построена на мястото на стара джамия от 13 век. В строежа са били използвани орнаменти и форми на народната архитектура. Джамията и гробницата Биби Ейбат са считани за свещени и затова са заветна цел на поколения поклонници и пътешественици.
Обяд в ресторант на брега на морето: по желание, заплаща се допълнително, в размер приблизително на 18-20 щ.д. без алкохол
По желание: Следобяд посещение на Културния център Гейдар Алиев. Той представлява комплексно съоръжение, включващо конгресен център, музей, изложбени зали и административни офиси. Дизайнът на сградата е забележителен с това, че в екстериора няма нито един прав ъгъл. Проектът е разработен от легендарната жена архитект Заха Хадид през 2007 г.
Изложбени зали: "Шедьоврите на Азербайджан", "Мини Азербайджан", "Добре дошли в Азербайджан", "Азербайджанска кухня", "Музей на Гайдар Алиев". Свободно време.
По желание: Вечеря в хотела или ресторант близост до хотела. ( заявява се предварително в България). Нощувка

Ден 7: Абшеронският полуостров - Неугасващият пламък
Закуска. Свободно време или екскурзии по желание.
По желание: Екскурзия до Абшеронският полуостров - Неугасващият пламък. От незапомнени времена наричат Азербайджан Страната на огньовете. По прищявка на природата земята на кавказката страна, разположена на живописния бряг на Каспийско море, е изпълнена с подземни източници на нефт и газ, които непекъснато се просмукват към повърхността. На много места е достатъчна малка клечка кибрит, която да послужи като факел и да предизвика пожар, който ще гори, докато изчерпи цялото количество газ. От древни времена тази земя била известна като земята на поклонниците на огъня – последователите на зороастрийските култове. Хората приемали огнените извори като проявление на божествената сила, почитали ги, построили олтари и храмове.
Едно от най-известните и популярни сред туристите места на „Вечния пламък” е хълмът Янардаг, на чийто склон от древни времена гори природен газ. Огнените езици
обхващат земята на около 10 метра в диаметър и парят прекалените смелчаци, осмелили се да ги приближат.
Най-екзотичното място е храмът на огнепоклонниците „Атешгях”. Намира се на 30 км от центъра на Баку. Горещите изходи на природния газ, който в съприкосновение с кислорода се запалва, е уникален природен феномен. Храмът е строен през 17-18 век, поддържан от индуската общност в Баку, принадлежаща към кастата на сикхите. Но историята на храма Атешгях е много по-стара. Още в началото на нашата ера тук имало светилище на огнепоклонниците зороастрийци. Те придавали на неугасващия пламък мистично значение и идвали тук, за да се поклонят на светинята.
В бившите килии, където са отсядали поклонниците от цял свят, сега е разположена експозицията на музея, съдържащ множество уникални оригинални експонати. Свободно време.
По желание: Вечеря в хотела или ресторант близост до хотела. (заявява се предварително в България)Нощувка

Ден 8- закуска / Баку - София
След закуска освобождаване на стаите и трансфер до летището. Полет от Баку за София в 08:30 ч. Пристигане на летище София в 10:55 ч.

Необходими документи за пътуване:
Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане в България
За Азербайджан е нужна туристическа виза, Туристическата агенция съдейства за получаването на визата /попълване на визова анкета и т.н./, получава се в рамките на 5 работни дни.

Полезна информация:
1 лв = 0.90 азербаджански манат
Часови пояс: два часа разлика.
България 12:00 часа – Азербайджан 14:00 часа

Тагове

Оферти - Азербайджан |  Оферти - Баку |  Екскурзии - Азербайджан |  Екскурзии - Баку |  Луксозно пътуване - Азербайджан |  Луксозно пътуване - Баку

Избрани оферти