Начало / Екскурзии / Екскурзии - Родопите

Божествения Ситовски надпис, портал между Земята и Космоса

Номер на оферта

/

230425

Дати & цени

Цената включва

транспорт с туристически автобус/бус и екскурзовод по време на пътуването

Цената не включва

ланинска застраховка 4 лева/човек, лични разходи

Програма на пътуването

Маршрут: Изкачване до Ситовски надпис – мегалит Щутград - Лилковски водопади – Баткунски манастир “Св. Св. Петър и Павел“ – средн. храм „Св. Димитър“/Спасената църква/

„Той отиде в небесата оплакан от синовете, този който бе погребан тук в земята“….

Това е един от множеството все още недоказани прочита на Ситовския надпис, който десетилетия наред не дава покой на хиляди изследователи от България и света. Ситовският е най-старият надпис в света, който науката познава до днес, но за съжаление все още неразчетен от учените. Смята се, че е изсечен в скалния корниз от праисторическите хора, живели по днешните български земи преди Черноморския потоп, когато Черно море все още е било сладководно езеро, т.е. преди близо 7000 – 6500 г. пр. Хр., плюс още 2000 г. сл. Хр. или от преди 8500 г. Предполага се, че надписът е изсечен от т. нар прототраки, живели по нашите земи от преди 8000 г пр. Хр. , които /недоказано/ са общност от постоянните жители на нашите земи и единствените спасени жители на Атлантида от княжество Ману, означаващо мъдрост.

Повечето изследователи допускат, че прототраките са хората от хипотетичната „ДолноДунавска“ цивилизация, сътворили такива чудеса като Варненското златно съкровище, неолитното селище с некропол Оходен, неолитните селища край Хотница, Самоводене, Беляковец, Караново и т. н. Всички български изследователи свързват надписа с огромния скален масив от срещуположната страна на реката, където се намира светилище, град и праисторическа крепост, наречена Щудаграда, т.е. Непревземаемия град. С други думи хората изписали Ситовския надпис са жители на Щутград, а надписът е в свързан с крепостта, светилището и селището върху него. От всички над 10 български превода-интерпретации на Ситовския надпис до този момент става ясно, че той е божие послание отправено към космогонния древен бог.

Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Левски. Групата пристига в окрайнината на с. Ситово. Следва плавен преход към билото на рида Щуда града. Пътеката до надписа е изцяло в гориста местност, тясна и стръмна. Пристигане на групата до мястото на надписа. Изслушване беседата от водача. Цялостно разглеждане на автентичното местоположение на корниза, върху който е изписан надписа спрямо крепостта-светилище Щутград. Време за история и много снимки. После по обратния път групата бавно слиза до автобуса и отпътува за Лилковска река. Посещение на каскадата водопади по Лилковска река. Кратка почивка и фотосесия. Пристигане в землището на малко познатото селище Паталеница. Слизане от автобуса и разглеждане на средновековната черква „Св. Димитър“, паметник на културата, построена около средата на 12 век. Наричат я "Спасената църква", тъй като е зарита с пръст от местните хора за да не бъде разрушена по време турското нашествие. Кратка беседа от водача и фотосесия. Отпътуване за близкия Баткунски средновековен манастир „Св. Св. Петър и Павел“, построен по същото време когато е построена и черквата “Св. Димитър“, т. е. 12 век. Той е единственият манастир от Родопската Света гораq разположен в Пазарджишка област, но затова пък е един от най-старите и посещавани свети обители. Обявен е за паметник на културата и пази много спомени от знатни особи посещавали го през средновековието и дори по време на турското робство, тъй като мястото се смятало за изключително здравословно. В двора му се пази най-старата лозница на Балканския полуостров, отпреди повече от 500 г, и забележете – тя все още ражда особен сорт черно грозде, от което се прави тежко сухо вино. Разглеждане на обширния манастирски комплекс и фотосесия. Качване в автобуса и отпътуване за София. Пешеходен преход за целия ден-около 3 часа общо, терен-стръмен, тясна пътека до скалата със Ситовския надпис
Екскурзията се потвърждава 2 дни преди тръгване при минимум 19 записани туристи.

При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!



Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Родопите |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Родопите |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Родопите

Избрани оферти