Начало / Екскурзии / Екскурзии - Златоград

Делюви празници Златоград,Мезек и Перперикон 2нощ.закуски

Номер на оферта

/

201478

Дати & цени

Цената включва

Цената включва:
Транспорт с лицензиран автобус
2 нощувки със закуски:
1 в хотел «Св.Св. Константин и Елена» в Ивайловград, http://hotel-ivaylovgrad.com/
1 в хотелски комплекс «Момчилград», http://www.hijatamg.com/index.html
Посещение на тракийската гробница и крепостта в Мезек
Разглеждане на Вила Армира с местен екскурзовод
Разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград
Участие в Делювите празници в Златоград и във възстановката „Един пазарен ден в Златоград“ (Можем да съдействаме на желаещите да си наемат носии)
Посещение на Храмов комплекс "Успение Богородично", Кърджали
Разглеждане на Перперикон с местен екскурзовод
Посещение на статуята на Дева Мария в Хасково
Разглеждане на Античен град Кабиле
Екскурзоводско обслужване

Цената не включва

Цената не включва:
Доплащане за вечеря в Ивайловград – 10 лв (заявява се и се заплаща с основния пакет)
Входни такси и билети (актуални са към момента, възможно е да има промяна):
Мезек - Комбиниран билет за гробницата и крепостта: 6 лв за възрастни, 3 лв за деца и пенсионери.
Вила Армира - 5 лв за възрастни, 3 лв за учащи и пенсионери
Етнографския музей в Златоград – 3 лв
Перперикон - възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери – 1 лв., деца – безплатно
Античен град Кабиле - възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 3 лв

Програма на пътуването

Делюви празници в Златоград с вила Армира, Мезек, Перперикон

Добрич - ВарнаБургас – Мезек – Вила Армира – ЗлатоградКърджали – Перперикон – Кабиле (Ямбол) – БургасВарна - Добрич

22 – 24 септември 2017
3 дни / 2 нощувки със закуски

Ежегодно през септември за Деня на независимостта в Златоград организират традиционните "Делюви празници". Те протичат с възстановка на един пазарен ден отпреди повече от 100 години и по един неповторим начин пресъздават битието на града от 19 и началото на 20 век – култура, мода, стил, атмосфера. В този ден улиците на Стария Златоград се оживяват от лица, говор и облекла отпреди един-два века.


1 ден, 22.09.2017:
05:00 ч. Отпътуване от Варна, 07:00 ч – от Бургас.
Продължаваме по магистрала Тракия, а после към Свиленград. Целта ни е село Мезек, където се намира една от най-големите на Балканите тракийски куполни гробници. Запазена изцяло в оригиналния си вид, построена в края на 4-ти век пр.н.е, за нея се предполага, че е принадлежала на някой могъщ тракийски владетел от Одриското царство.
В покрайнините на село Мезек на възвишението Калето се издигат останките от Средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.
Комбиниран билет за гробницата и крепостта: 6 лв за възрастни, 3 лв за деца и пенсионери.
Отправяме се към Ивайловград и Вила Армира. А пътят до там е може би най-живописната отсечка от нашето пътуване, защото минава покрай и през най-дългия язовир в България – язовир Ивайловград, изграден по долното течение на р. Арда и дълъг цели 36 км.
15:30 – 16:30 – Посещение и разглеждане с екскурзоводска беседа на Вила Армира – един изключителен архитектурен паметник на възраст 2000 години. Това е най-пищно украсеният частен дом- дворец от римско време, разкрит по нашите земи.
Входни такси: 5 лв за възрастни, 3 лв за учащи и пенсионери
Настаняване в хотел „Св.Св. Константин и Елена” в Ивайловград.
Възможност за организирана вечеря в ресторанта на хотела – 10 лв. (Заявява още с резервацията се и се заплаща към пакета).
Нощувка.

2 ден, 23.09.2017:
Ранна закуска в хотела. В 07:00 отпътуване за Златоград. Пристигане ок. 09:30 ч Участие в Делювите празници - повод е почитането на легендарната личност на Делю войвода, песента за който се рее в Космоса. 2017 г. е обявена за годината на Делю войвода и се честват 240 години от рождението му. Местни самодейци и професионални актьори, облечени с костюми от преди 150 години, предрешени като хайдути, пехливани и бюлюкбашии, като едновремешни моми и жени, се разхождат из Стария Златоград и отвеждат въображението на публиката към времето, когато е живял Делю войвода.
Кулминация на празниците е възстановката „Един пазарен ден в Златоград“ - стари носии, уникални образи от времето на Възраждането, много музика, аромати и забавления, събират стотици гости в Златоград.
Ще посетим новооткрития музей на Делю Войвода и на хайдушкото движение от 15 до 19 век. Новият музей е уникален, в страната няма друга подобна експозиция, смята археологът проф. Николай Овчаров. В повечето музеи в страната има по нещо за хайдутите, които са били в дадения регион, но в новия музей в Златоград е събрано всичко от Момчил Войвода до Капитан Петко Войвода - като войводите Ангел, Вълчан, Индже, отбелязва той.
Ще намерим време и за разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград. Той представлява голям музей на открито, който ни показва как е изглеждал града преди повече от 100 години. Тук може да видите най-различни занаятчийници. На разположение също е и Етнографския музей, който е в 100 –те национални туристически обекта и срещу вход от 3 лв на човек може да се разгледа. Вечерта отпътуване за Момчилград. Настаняване в хотелски комплекс ,,Момчилград".
Нощувка.

3 ден, 24.09.2017:

Закуска в хотела. 08:30 ч. Освобождаваме стаите и отпътуваме към Кърджали.
Първо ще посетим Храмов комплекс "Успение Богородично", който се намира в кърджалийския квартал "Гледка". Той е едно от най-посещаваните от туристи свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че в специално ковчеже се съхранява християнска реликва, намерена на Перперикон, за която се вярва, че е част от кръста, на която е разпънат Иисус Христос. От 1990г. комплексът е стопанисван и доизграден, благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра.
Оттам продължаваме към Перперикон (10:00 – 11:30ч)
Намира на 15 km североизточно от днешния гр. Кърджали в долина, дълга 10 km и широка 3 – 4 km (ок. 300 – 370 m над м.р.), през която тече златоносната Перперишка река. Перперикон се намира на десния бряг на реката над село Горна крепост. Площта му е около 12 km?. Мегалитният комплекс, най-големият на Балканския полуостров, има площ от 5 km?. Светилището на траките е разположено на 470 m над морското равнище, на скала, на върха на хълм.
Входни такси: възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери – 1 лв., деца - безплатно
От Перперикон се отправяме в посока Хасково като за кратко ще спрем на природния феномен Каменните гъби, който се намира до самия път, в защитена територия с площ от 3 хектара. Наричат ги още Скалните гъби, а сред местното население са познати и като Мантар кая. Каменните гъби са причудливи скални образувания,формирани в резултат действието на водата и вятъра. С розовите си пънчета и зеленикави шапки наподобяват истински гъби.
Пристигайки в Хасково ще посетим най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус. Тя се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Висока е 14 метра и е поставена върху 17-метров постамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес.
Продължаваме към Ямбол, където ок. 16 часа ще посетим Античния град „Кабиле”. Той е най-значимият и най-голям тракийски античен град, възникнал в края на II хилядолетие преди Христа. Градът е бил завладян от Филип II Македонски, впоследствие става част от империята на Александър Македонски. По-късно траките успяват да си върнат града и го превръщат в стопански, политически и културен център на Древна Тракия. След това Кабиле попада под владението на Рим. През 6 век е окончателно разрушен от аварите.
Входни такси: възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 3 лв
Отпътуване за Варна и Добрич.
Отпътуване от: възрастен в двойна/тройна стая
Варна и Бургас 179 лв

Допълнителна информация

Допълнителна информация:
Необходими документи: валиден документ за самоличност: лична карта
Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;
Доплащането се извършва до 7 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 25 пълноплащащи туриста;

Забележки:
* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата с цел спазване работното време на обектите.
* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.
* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.
*Задължително изискване към туристите при посещение на археологическите обекти е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.
* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.
* Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Златоград |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Златоград |  22 септември - 2023 - България |  22 септември - 2023 - Златоград

Избрани оферти