Начало / Екскурзии / Екскурзии - Родопите

В търсене на главното светилище на Дионис - 2 дни - автобус!

Номер на оферта

/

146766

Дати & цени

Цената включва

Tранспорт с лицензиран автобус;
1 нощувка, 1 закуска в хотел 2/3 * в района на Прилеп
Посещение на Прилеп, Маркови кули и манастир Трескавец
Mедицинска застраховка с лимит на отговорност 2000 евро за лица до 65 години;
Eкскурзоводско обслужване.

Цената не включва

Разходи от личен характер

Доплащане за мед. застраховка за лица от 65-75 години- 2 лева, лица над 75 години-6 лева

Програма на пътуването

Място: МАКЕДОНИЯ

Вид транспорт: Автобус

Разстояние София-Прилеп - 330 км

ДАТА: 29.09. - 30.09.2018

ЦЕНА на човек в двойна/тройна стая за РАННИ ЗАПИСВАНИЯ до 17.09.2018: 159 лв.

- Доплащане за единична стая + 20 лева

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

ДВУДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ със специалното участие на д-р Ставри Топалов-нумизмат и колекционер, автор на десетки книги, свързани с проучванията му по отношение на монетите на тракийските и македонски владетели и градовете от земите на Тракия влизащи в териториите на днешна България, сечени VI-I в. пр. н. е., както и свързани с домонетните форми, използани като разменно средство.

В компанията на Милкана Колчевска, другият вдъхновител на това пътуване, тя е пътешественик, търсещ нови усещания, нови приятели, фотограф, природопоклонник и талантлив стихоплетец.



ПРОГРАМА

Ден 1:

Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Левски. Посещение на манастир Трескавец, и тракийското светилище Златовръх, разходка и време за разглеждане. Следва разглеждане отвън на къщата на писателя Димитър Талев. Настаняване в хотел 2/3* в района на град Прилеп. Свободно време за разглеждане на града. Нощувка.

Ден 2:

Закуска. Посещение на манастир „Архангел Михаил“ (в западния край на Вароша); над него се намира античният култов комплекс с множество скални образувания: Разглеждане на Маркови кули в източния край на Вароша. Отпътуване за България. Пристигане на стадиона вечерта, около 21 часа.


=============================================================

Общи факти

Прилеп е разположен в северния край на Пелагонийското поле, в южната част на Македония. Това е четвъртият по големина град на страната. Прилеп е наричан "Града под кулите на Марко", поради неговата близост до кулите на легендарния герой Крали Марко. Прилеп е известен с производството на висококачествен тютюн и цигари, тук се добива и голяма част от македонския бял мрамор. Това, което най-бързо се набива на очи на посетителя, е голата растителност и големите канари, разхвърляни наоколо. Градът се е сгушил под един гол хълм, на върха на който са останките от средновековната крепост - средище на владението на Крали Марко - Прилепското кралство. Издигната е най-вероятно през X в., по време на Първата българска държава, като укрепен пункт преди падането на българските земи под византийска власт. Моркови кули са разположени над селището Варош, на хълм с височина 120-180 м, заобиколен от стръмни склонове и малки гранитни камъни;

----------------------------

Забележителности:

Старата чаршия - Прилеп има малка, живописна и добре поддържана чаршия с пресичащи се под прав ъгъл улици. Тук интерес представляват Часовниковата кула (най-хубавата в Македония), построена през 1858 г. и джамията Карши, построена през 1475 г., която е единствената в Европа с два балкона на своето минаре;
Крепостта Маркови кули - разположена на високите хълмове над града, крепостта е средище на владението на Крали Марко - Прилепското кралство. Издигната е най-вероятно през X в., по време на Първата българска държава, като укрепен пункт преди падането на българските земи под византийска власт. Моркови кули са разположени над селището Варош, на хълм с височина 120-180 м, заобиколен от стръмни склонове и малки гранитни камъни;
В района на Маркови кули съществува цял комплекс от разнообразни култови съоръжения, както и скални образувания, които са използвани от древните за култови практики. Като се позоваваме на старите автори, ще се опитаме да докажем, че именно тук на територията на този голям античен култов комплекс се е намирало много известното в древността Главно светилище на Дионис, без да омаловажаваме важността и на другите светилища, разположени в Източни Родопи на територията на днешна България.
Манастир Св. Архангели - неговата църква е построена през XII в. На една от колоните на портика на църквата е запазен вторият най-стар надпис на кирилица, датиращ от 996 г.; Варошкият надпис е на старобългарски език от 996 година.Той е сред най-старите български надписи заедно с надписа на чъргубиля Мостич от 950 – 960 г., Самуиловия надпис от 993 г. и Битолския надпис от 1015 – 1018 г В надписа се споменева името на епископ от Прилеп, където се е намирало и епископското седалище по време на управлението на цар Самуил. Надписът гласи: „ В лето 6504 (996) почина епископ Андрей, на 17 февруарий..
Къщата на Димитър Талев

Близо до Прилеп се намира манастирът Трескавец с църквата „Успение Богородично“, в която са запазени фрески 15, 16 и 19 век. Предполага се, че манастирът Трескавец е основан в края на 13 век или началото на 14 век. В надпис над западната му врата е споменат управлявалият по това време император Михаил IX Палеолог, а е известно също, че крал Стефан Милутин е правил дарения на манастира. По времето на Стефан Душан Трескавец притежава множество недвижими имоти, метоси, църкви и над 20 селища. През 1911 година османските власти отнемат манастира от прилепската община и го предават на съседните сърбомански села. На 4 Февруари 2013 год. голяма част от манастира изгаря, изпепелени са т.н. конаци, църквата на манастира оцелява от пожара. точно над манастира е Златовръх - тракийското светилище; пълно с некрополи:

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

• Минимален брой туристи: 19;
• Срок за потвърждаване на екскурзията 5 дни преди тръгване;
• Депозит: 30% от пакетната цена

Туроператорът си запазва правото на промяна реда на провежданите мероприятия или замяната им с други в случай на лоши метеорологични условия или други, независещи от него събития! За достигане на светилищата в района на Маркови кули и некрополите над манастир Трескавец се изисква туристите да имат подходящи обувки и облекло за пешеходен преход!


Необходими документи: лична карта, или валиден задграничен паспорт; няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваната дестинация; за лица под 18 години, пътуващи с един, или без родители – нотариално заверено пълномощно – оригинал + 1 бр. фотокопие.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

=============================================================

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Родопите |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Родопите |  Уикенд почивка - България |  Уикенд почивка - Родопите

Избрани оферти