Начало / Екскурзии / Екскурзии - Атина

Древна Елада автобус от Варна и София

Номер на оферта

/

218448

Дати & цени

Цената включва

Пакетанaта цена е в лева на човек и включва:

транспорт с лицензиран автобус за международни превози
3 нощувки със закуски в хотел Иниохос 3* в Атина / или подобен /
1 нощувка със закуска в хотел 3* в Калабака
медицинска застраховка за лица до 65 год.
Екскурзоводско обслужване по целия маршрут и престоя
Панорамна обиколка на Атина с местен екскурзовод на български език
Посещение на Акропола/ без включена входна такса /
Посещение и екскурзионна програма в Делфи
Посещение на скалните манастири Метеор

Цената не включва

Цената не включва:

- входни такси за скалните манастири (около 3 EUR за всеки манастир);

- Входни такси за Акропола (20 EUR), новия Музей на Акропола (5 EUR), Археологическия музей (10 EUR), Византийския музей (8 EUR) и музея "Бенаки" (6 EUR) в Атина ;храма на Зевс – (6 EUR)

- доплащане за медицинска застраховка с лимит 5000 евро за лица от 65г. до 80 год. – 8.00 лв

- Традиционна гръцка вечеря с програма в Плаката в Атина примерно меню / фолклорна програма, плато салати, плато предястия, основно ястие с гарнитура, десерт, половин бутилка вино, вода /– 28 евро

- Екскурзия до Нос Сунион и Храма на Посейдон с екскурзоводско обслужване на български – 10 евро

- Екскурзия до Епидаврос , Нафплио и Микена с екскурзоводско обслужване на български език – 20 евро

- Входни такси за Епидаврос (12 EUR) и Микена (12 EUR)

- Входни такси за Музея в Делфи и археологическия обект (общо 12 EUR)

- Нафплио археологически мусей – ( 6 EUR)

- Такса престой на територията на Гърция – 1.5 евро на ден на стая / заплаща се задължително на рецепция на хотелите /

За деца и ученици под 18год. всички музеи са безплатни.

Програма на пътуването

Цена от София 350 лв. , цена от Варна 375 лв.

Програма

1 ден: Варна - Шумен - Велико Търново - София

Отпътуване от Варна около 18.00 ч ул. Антим I

От Шумен около 19:00 ч. от паркинга на Била /* при бройка по малка от 12 човека от 5 –ти км/

От Велико Търново около 21:00ч. От Автогара Юг



2 ден: София- Атина

От София около 00.30 ч. сутринта от площад “ Александър Невски “ по маршрут София - Кулата - Солун - Атина /800 км/ Пристигане в Атина около обяд.

Настаняване в хотеОколо 14:00ч. Панорамна обиколка на Атина с местен екскурзовод (около 4 ч.): Арката на Адриан – триумфалната арка, построена през 131 г. пр. Хр. и наречена на римския император Адриан; Храмът на Зевс, който с размерите си е превъзхождал Партенона на Акропола; старият Олимпийски стадион, изграден през 1895 г. на същото място, където се е намирал античният стадион от 4 в. пр. Хр. и е използван за първите съвременни Oлимпийски игри; Парламентът - някогашният дворец на първия гръцки крал Ото; площа "Синтагма".Разглеждане на Акропола / входната такса се заплаща отделно/Акрополът е разположен на скалист хребет, издигащ се на 150 м над морското равнище и простиращ се на площ от 30 000 кв.м. Тук се намират едни от най - известните шедьоври на античната гръцка архитектура - Партенона, Ерехтиона и Храмът на богинята Нике. Свободно време в Атина. Възможност за посещение на новия Музей на Акропола. Настаняване в хотела. Нощувка.



3 ден – АтинаКоринтски Канал – Епидаврос- Микена- Нафплио

Закуска.Свободно време или * По желание Около 09:00ч. Отпътуване за полуостров Пелопонес с попътна спирка и фотопауза на Коринтския канал, свързващ Егейско с Йонийско море.Продължаваме към полуостров Пелопонес и районът на Епидаврос. Епидавър е независим от Аргос град. Днес Епидавър представлява музей под открито небе включен в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Предполага се, че тук е родното място на сина на Аполон — Асклепий, лечителя. Епидавър е известен и със светилището си, разположено на около 8 километра от града и със своя театър. Култът към Асклепий датира от 6 век пр.н.е. Светилището му се нарича Асклепион и е било използвано за лечебница. Театърът в Епидавър също е интересна забележителност – датира от IV в. пр.Хр. Интересно за театъра е акустиката му, постига се почти перфектен звук (без усилватели), което се дължи на варовиковите седалки, с които е формиран самия театър. Нафплио - Първата столица на свободна Гърция – Нафплио, за периода от 1829 до 1834 г. Приказният Нафплио се намира в Арголическия залив. Първото впечатление от Нафплио е зеленината, а първата дума, с която видяното може да се опише – елегантност. Забележителните места за посещение се намират в непосредствена близост до града. Там са останките от древна Микена, крепостите Акронапфилия и Паламиди, замъкът Торун и микенската цитадела Тиринт ,която е паметник на световното наследство на ЮНЕСКО.Микена - Микена била един от най-важните центрове в древността, а Микенското царство на практика е първата гръцка цивилизация, Акрополът или „високият град“ на Микена е създаден в ранния 15 век пр.н.е., а около 1350 пр.н.е. той и околните стени биват възстановени в „циклопски стил“. Легендата разказва, че строежите са дело на циклопи, поради големите размери на каменните блокове, от който са изградени. Двата най-големи града на микейското царство - Микена и Тиринт, са възпети и обезсмъртени в епичните поеми на Омир - Илиада и Одисея, а самата Микена е описана като царството на Агамемнон, град който 400 години е доминирал в гръцката история. Микена е открита от археолога Хайнрих Шлиман през 1866 г. Микена е включена в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Тук се намира известната „ Лъвска врата”, с два лъва, символи на богинята – защитничка на града.

Надвечер връщане в хотела. Вечерта * По желание Вечеря в традиционна таверна с програма в сърцето на Атина – Плаката.Нощувка.



4 ден – Атина – Нос Сунион и Храма на Посейдон

Закуска.Свободно време в Атина . Приветлив град ,изпълнен с история и митология и в същото време модерен и оживен ,с кафенете на открито , пешеходни улици , изтъкан от старинни градски места и градски ексцентризъм. Ще можете да се разходите из централната част на големия град , да похапнете в някоя от многобройните таверни в подножието на Акропола или да отделите повече време на историческите забележителности на прекрасната Атина. Следобед * По желание Екскурзия до Нос Сунион и храма на Посейдон . Храма на Посейдон, издигнат на скала на нос Сунион. От него се разкрива великолепна гледка към Егейско море, която доставя не само истинска зрителна наслада, но и мир и спокойствие в душата. Перфектно място да усетите историята и културата на Гърция.На 70 км южно от гръцката столица храмът се издига величествено върху внушителна крайбрежна скала.Вярва се , че е построен през архаичния период и е бил разрушен от персите по време на втората гръцко-персийка война .Известния атинянски предводач Перикъл възстановява храма през 440 г.пр.н.е .Храмът има правоъгълна форма с колонади от четирите му страни.До днес са останали само 15 Дорийски колони от общо 34 .Фризовете били изработени от мрамор , донесен от остров Парос и пресъздавали битката на Тезий с Минотавъра.Най – доброто време за посещение на храма е по изгрев или залез слънце , за това и ние ви предлагаме тази прекрасна разходка в следобедно време.Гледката на масивните мраморни колони в съчетание с тъмно сините води на Егейско море по време, в което небето придобива огнено червен цвят , наистина си заслужава.

Връщане в хотела .Нощувка .



5 ден – АтинаДелфи – Метеорите /Калабака /

Закуска.Около 08:30ч. отпътуване за Делфи- най-прочутият оракул на античността. Древните гърци смятали Делфи за център на света, "пъпът на Земята".Според митовете, за да намери центъра на Вселената бащата на олимпийските богове - Зевс, използвал хитроумен метод: от двата противоположни края на света пуснал орли, които се срещнали именно над Делфи. Така мястото било обявено за център на всемираПовече от 1000 години Делфи е бил седалището на най-важния оракул в Древна Гърция, през чиято уста говорел самият Аполон. На седмия ден всеки месец една мъдра жрица-пития изпадала в транс и произнасяла своите загадъчни пророчества пред жреците, които повторно ги произнасяли като енигматични загадки, които могат да бъдат тълкувани по много начини. Все още мистерията отеква в Делфи. Разглеждане на Светилището и Храма на Аполон, Съкровищницата на Атиняни, и посещение на Музея в Делфи, съхраняващ шедьоври на древногръцката скулптура.Градът е една от многобройните перли на Гърция. Археологическият комплекс е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.Възможност за обяд .Свободно време.Следобяд отпътуване за Калабака и магичната местност на скалните манастири Метеорите.Вечерта настаняване в хотела.Нощувка .



6 ти ден -Метеорите – България

Закуска.Около 09:00ч.напускане на хотела и посещение на Метеорите. От някога двадесет и четирите манастира в Метеора днес действащи са само шест .Метеорите са една от най-голямите групи манастири след Атон. Датират от 11в., когато се заселват първите отшелници там. Обявени са от ЮНЕСКО като уникален феномен на културното наследство. В манастирите се съхраняват уникални фрески, икони и стринни реликви. Манастирите, построени на върховете на тези скали, са прекрасни образци на византийското изкуство. Ще разгледаме няколко от шестте функциониращи манастири./ Входните такси за манастирите не са включени в пакетната цена – 3 евро на манастир /

Разглеждане на манастирите.Свободно време.Отпътуване за България.Пристигане в София късно вечерта. В останалите градове рано сутринта на следващия.

Тагове

Оферти - Гърция |  Оферти - Атина |  Екскурзии - Гърция |  Екскурзии - Атина |  Пролет 2023 - Гърция |  Пролет 2023 - Атина

Избрани оферти