Начало / Екскурзии / Екскурзии - Техеран

Другият Иран- древен и загадъчен

Номер на оферта

/

198520

Дати & цени

Програма на пътуването

Другият Иран- древен и загадъчен
Едно културно пътешествие, което ще Ви покаже както модерен Иран, така и приказната древна Персия. За повече от три столетия Персия е била подложена на гръцки, арабски, монголски и турски нашествия, което се е отразило на развитието на тази страна по отношение на философия, изкуство, наука и религия. Ще може единствено да се възхищаваме на архитектурните умения на династиите. По време на нашата обиколка на Иран ще видим невероятни райони – безплодни области, необятни пустини, зелени обработваеми площи и цветя във всякакви цветове край оазисите през пролетта. Ще посетим няколко града с изключително културно и историческо значение: Техеран, модерния метрополис на Иран, Шираз – града на розите и поезията, Персеполис – столицата на древна Персия, ИсфаханФлоренция на Ориента, Язд - един от най-красивите пустинни градове в света.

Цена за ранно записване до 28.07.2017г. на място в офиса на „Балкан Комфорт Д.М.С.“ – 3469 лв.

1 ден:
Пристига в Шираз. Трансфер и настаняване в хотел.
Шираз е древен град с дълга история, като близо 2000 г. той е в основата на културния живот на Персия и Иран. Градът дълго е считан за люлка на персийската поезия, литература и изкуство. За известен период от своята история, Шираз е и столичен център. Следобедно посещение на пищно декорираната с милиони стъклени късове гробница Шах Чераг, в която са положени останките на двама важни шиитски водачи. Нощувка в Шираз.
2 ден:
Град Шираз- столицата на поетите Хафез и Саади. Посещение на основните акценти на града: Райската градина¬- някога (1879), градината е служила като резиденция на Мирза Ибрахим хан, богат търговец близък на шаха. Днес тя е Ботаническа градина към Ширазкия университет, Мавзолеят на Хафез- „Принцът на персийската поезия” за Иран, Таджикистан и Узбекистан. В мемориалния комплекс влизат библиотека, чайна, книжарница и малко гробище и розовата градина Мусалла. Освен с любовната си лирика той е известен с протестните химни срещу завземането на Шираз в 1333. Тогава за малко му се наложило да напусне любимия си град и да намери убежище в Исфахан. После по покана на шаха се връща и остава до края на живота си в 1390 когато почива на 60 години. Нощувка в Шираз
3 ден:
Сутрешна екскурзия до Персеполис (Perspolis)- едно удивително творение на персийската култура. Този уникален дворец е издигнат в равнината Марв Дашт, в подножението на планината Кух- Рахман (Планината на милосърдието). От 1979 г. останките на тази бивша столица на Персийската империя са включени в Списъка на световното наследство на Юнеско. Стените на Двореца Персеполис са издигнати около 518 г. пр.н.е. от Дарий Велики. Той наредил Персеполис да се построи от тъмно сиви мраморни блокове, които са били добивани от близката планина.
Следобяд ще посетим и мавзолей на Саади. Той е роден под името Абу през 1181 в Шираз но останал сирак взел името на своя ментор шейх Саади. Но след нападението на монголците, той започва да се скита (също като другия велик поет Руми) из Близкия изток. 14 пъти е бил в Мека, за кратко става огнепоклонник в Индия, работи като мулла в джамийте на Дамаск и Баалбек, бил е отшелник в пустинята край Йерусалим. Там е пленен от кръстоносците и окован заставен да рие окопи пред стените на Триполи. Един негов почитател от Алепо го откупил и оженил за своята дъщеря, грозна и мърмореща. Но той дълго не издържал и избягал в Северна Африка, после дервиш в Мала Азия. Накрая в 1256 се върнал в Шираз под покровителството на Абу –Бекр, сина на покойния Саади и заживял в крайградски манастир да края на живота си в 1291.
Самият мавзолей изглежда величествен. Извън мраморната зала, навън в градината ни заобикалят цъфтящи дървета и храсти, а желаещите да измият очите си от лековития извор на Саади и да хвърлят монетка в езерцето се редят на опашка.
Ще по сетим и Портата Коран- легендата гласи, че Карим хан построил на входа/изхода на града порта, с читалня отгоре, където всеки тръгващ на пътешествие или благополучно завършвайки го, можел спокойно да се помоли и да прочете отново любимите си пасажи от корана. Тези, който не желаели да четат, все пак получавали своята порция благословия, защото преминавали под сянката на свещената книга на мюсюлманите. Май тук не се спирал и поета Хафез, защото той е хафъз (знаел корана наизуст). Нощувка в Шираз.
4 ден:
Отпътуване за Пасаргада (UNESCO) и спирка за снимки в столицата на Персийската империя по времето на Кир Велики. Сред останките на старата столица най – голям интерес представлява гробницата на един от най – великите представители на ахеменидската династия – Кир Велики.
Следваща кратка спирка в Абаркух – неголямо селище, разположено на границата на пустинята, където се намира 4500- годишен кипарис, чийто достолепен вид и дълголетие, оставят силно впечатление в съзнанието на всеки посетител. Пристигане вечерта в град Зейнодин – в сърцето на пустинята. Настаняване и нощувка в Зайнодин
5 ден:
Отпътуване за Язд. Целодневна обиколка на града на Язд – град в централната част на Иран, столица на провинция Язд и център на зороастрийската култура, която е била основна религия по време на Персийската империя и преди навлизането на исляма в страната. Разположеният в пустинята град-оазис е уникален с архитектурните си образци. Населението е приблизително 400 000 души. Разглеждане на забележителностите в Язд с посещение на градината Доулат Абад, Кулата на тишината, огнения храм, джамията Джаме, старинната част на града.Нощувка в Язд.
6 ден:
Отпътуване за Исфахан с попътна спирка в Наин. Програмата предвижда посещение на една от най – старите джамии, строени в Иран и руините на старата кирпичена крепост, разрушена от монголите. Вечерта пристигане в Исфахан. Настаняване и нощувка в Исфахан.
7 ден:
Целодневна обиколка на Исфахан включваща посещение на забележителностите с екскурзовод: пл. „Наш-е-Джахан“ (известен и като Имамския площад) – един от най-големите и внушителни площади в света, заобиколен от сгради в сафавитски стил (една от най-големите ирански династии). Всъщност, сградите на Исфахан са послужили като вдъхновение при строежа на Тадж Махал, a площад Имам е сред най-красивите бижута на града. Посещение на Имамската джамия, джамията на шейх Лотфолах с изящно украсен с мозайки интериор, двореца Али Капу, разходка из типичния пазар в квартала Гейсариех и посещение на двореца Чехел Сотун. Нощувка в Исфахан.
8 ден:
Сутрешно отпътуване за Техеран.
Ще посетим град Кашан- името на града идва от най-ранните обитатели на града ( касиани), чиито останки са намирени в околностите и са датирани на 9000 години. Между XII и XIV в.
Гробницата на халиф Умар ал-Хатаб е една от основните забележителности в Кашан. Останалите по-интересни забележителности са джамията Ага Бозорг, резиденцията Боруджерди, резиденцията Табатабайе, светилището Султан Амир и др. Градът е известен и с производството на коприна, килими и др. текстилни изделия. Нощувка в Техеран.
9 ден:
Обиколката на града тази сутрин продължава с Археологическия музей, Музея на килимите и др. Предвидено е и посещение на музея, в който се съхраняват имперските бижута от времето на Сафавидската династия, където най – голям интерес представлява един от най – големите диаманти в света – Дариа и Ноор. Свободно време за разходка и за последни покупки преди заминаване. Нощувка в Техеран.
10 ден:
Трансфер за летището. Отпътуване за България


Цената включва:

Самолетен билет с катарските авиолинии;

Летищни такси;

Чекиран багаж до 30 кг.

Малък салонен багаж;

Девет ( 8 от тях в 4 * хотели и 1 в 3 * хотел) на база нощувка със закуска;

Обяди – сух пакет( сандвич, плодове, мин. вода);

Трансфери летище – хотел – летище с минибус/автобус;

Транспорт с минибус/автобус по програмата;

Водач от агенцията;

Екскурзоводски услуги по описаната програма;

Входни такси в посещаваните обекти;

2 бутилки мин. вода на ден на човек;

покана за виза.


Цената не включва:

Разходи от личен характер;

Разходи за издаване на виза (100 лв.) – туроператорът съдейства за издаване на визата;

Бакшиши за екскурзовод и шофьор – заплащат се задължително и са в размер на 1-2 USD на човек на ден;

Бакшиши в ресторантите – обикновено около 10 % от сумата на сметката;

Медицинска застраховка за периода на екскурзията – 20 лв. с покритие 10000 евро.

Тагове

Оферти - Иран |  Оферти - Техеран |  Екскурзии - Иран |  Екскурзии - Техеран |  22 септември - 2023 - Иран |  22 септември - 2023 - Техеран

Избрани оферти