Начало / Екскурзии / Екскурзии - Видин

ЕКСКУРЗИЯ ДО ГРАДА НА ЦАРЕТЕ !

Номер на оферта

/

224896

Дати & цени

Цената включва

Офертата включва:
• Транспорт с лицензиран автобус 3/4*;
• 5 нощувки със закуски и вечери;
• Посещение и беседа на Храм-паметник „Свети Александър Невски“ - София ;
• Посещение и беседа във Видин и крепостта "Баба Вида" и разходка по река Дунав;
• Посещение и беседа в град Кула крепоста Кастра Мартис;
• Посещение и беседа в обновеният музей на гр. Кула;
• Посещение на Етнографската къща в град Кула ;
• Посещение на Храм "Св. Петър и Павел" в Кула - културно-исторически паметник, построен през 1859 година ;
• Посещение на ТАЙНИЯТ МАНАСТИР НА ЦАРИЦА МАРГАРИТА И ЦАР СИМЕОН - Раковишки манастир "Св. Троица ;
• Посещение на пещерата Леденика - Враца;
• Екскурзоводско обслужване по маршрута.
• Входни такси :
- крепоста Кастра Мартис
- крепостта Баба Вида ;
- пещера Леденика;

Програма на пътуването

ЕКСКУРЗИЯ ДО ГРАДА НА ЦАРЕТЕ !
Традиционен кулски панаир - Кула
СТРУМИЦА - МАКЕДОНИЯ
ПЕТРИЧ - КУЛА
Струмица - Петрич - Сандански - Благоевград - София - Враца - Видин - КУЛА
15.08 - 20 .08.2018 г.
5 нощувки със закуска и вечеря + превоз - 190 лева

ЕЛАТЕ ДО ГРАДА НА ЦАРЕТЕ, КЛАДЕНЕЦА НА БЪДЕЩЕТО, ПОСЛЕДНИЯТ ВРЪХ НА СТАРА ПЛАНИНА В БЪЛГАРИЯ, ГРАД ДАЛ ПЪРВИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЕМОКРАЦИЯТА , ГРАДА НА Панайот Хитов (В периода 1881 г.- КМЕТ НА ГРАДА). ТАЙНСТВЕНАТА ТУРСКА БАНЯ, ТАЙНИЯТ МАНАСТИР НА ЦАРИЦА МАРГАРИТА И ЦАР СИМЕОН - Раковишки манастир "Св. Троица, ЕДИНСТВЕНАТА КРЕПОСТ ПОСТРОЕНА В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА - КАСТРА МАРТИС С ИСТОРИЯ ОТ ТРАКИТЕ И РИМЛЯНИТЕ !
Снимки: Милена Ненова, интернет и личен архив МайТравел Струмица

Екскурзия Струмица, Петрич, Сандански, Благоевград , София, Враца, Видин, КУЛА на 15.08 - 20 .08.2018 г.
5 нощувки със закуски и вечери, плюс транспорт от:
Струмица - 98 € на човек.
Петрич - Сандански - за 190 лв на човек.
Благоевград - София - за 180 лв на човек.
Враца - за 150 лв на човек.

Офертата включва:
• Транспорт с лицензиран автобус 3/4*;
• 5 нощувки със закуски и вечери;
• Посещение и беседа на Храм-паметник „Свети Александър Невски“ - София ;
• Посещение и беседа във Видин и крепостта "Баба Вида" и разходка по река Дунав;
• Посещение и беседа в град Кула крепоста Кастра Мартис;
• Посещение и беседа в обновеният музей на гр. Кула;
• Посещение на Етнографската къща в град Кула ;
• Посещение на Храм "Св. Петър и Павел" в Кула - културно-исторически паметник, построен през 1859 година ;
• Посещение на ТАЙНИЯТ МАНАСТИР НА ЦАРИЦА МАРГАРИТА И ЦАР СИМЕОН - Раковишки манастир "Св. Троица ;
• Посещение на пещерата Леденика - Враца;
• Екскурзоводско обслужване по маршрута.
• Входни такси :
- крепоста Кастра Мартис
- крепостта Баба Вида ;
- пещера Леденика;

Офертата не включва:
• Медицинска застраховка за лица над 65г - 1лв;
• Разходи от личен характер..

Oтпътуване от:
- Струмица - Македония 06:00 ч от МайТравел Струмица;
- Петрич 06: 45 ч от хотел България ;
- Сандански 07:15 ч от бензиностанция ОМВ;
- Благоевград 09:00 ч спирка Автогара;
- София 11:30 ч от бензиностанция Eco;
- Враца 15:30 ч от Хипер маркет LIDL;

MyTravel Strumica
Работно време: 09:00 до 20:00 ч.

+359 878 568 207 - BG
Macedonia, Strumica, Marsal Tito 21
+389 78 998 748 – Viber MK
skype: fashiong1
email: mytravelstrumica@gmail.com
https://www.facebook.com/MyTravelMK

• • Град Кула се намира в Северозападна България, на 35 км югозападно от град Видин. Останките на късноантичната крепост „Кастра Мартис” се намират в самия център на град Кула.

Крепостта е обявена за архитектурно-строителен паметник в бр. 41 на Държавен вестник от 1965 г. Възникването й е свързано с историята на българските земи през римската и ранновизантийската епоха (I- VI век). Останките от крепостта са разположени в историческия парк „Кастра Мартис”, недалеч от тях се намира и музейната сбирка с откритията, направени при проучванията на крепостта. Крепостта охранявала важния римски път от Бонония (Видин) за Сингидунум (Белград).

При археологически проучвания е установено, че преди изграждането на крепостта, по същия склон, на който е разположена, е съществувало малко тракийско селище, в което животът е започнал още през първото хилядолетие преди новата ера и продължил и през първите векове на Римската империя. Крепостта се състои от две части - малко квадратно укрепление – квадрибургий, и кастел, разположен южно на него. Двете части са строени в различни периоди.

• Единственото в света находище на защитения растителен вид български ерантис се намира в района на Връшка чука при град Кула.

Уникалното цвете цъфти сямо няколко дни през пролетта и е истински късмет да бъде видяно. Освен че трябва да бъде улучен точният момент, човек трябва да има и водач, който знае къде точно расте, в района се открива Томасиниев минзухар, Ничичево прозориче, Тъмнопурпурна метличина, розов божур и др. Обектът е включен и в Европейската екологична мрежа „Натура 2000”. Районът е прочут и като балкански билков пояс. Един от най-известните ни билколечители Петър Димков твърди, че тук са струпани на едно място извънредно много лековити растения и района около село Креево е билковата банка на България.

• Раковишки манастир "Св. Троица
Раковишкият манастир "Св. Троица" е основан през средновековието, като единствената сграда оцеляла от тогава е църквата датирана между 12-14в. Останалата част от манастира е разрушавана неколкократно по време на османското владичество, а за последен път обителта е плячкосана в началото на 19в. по време на бунта, ръководен от Осман Пазвантоглу.

През 1848г. в Раковишкия манастир е открито първото светско училище в Северозападна България. Манастирът е бил и център на националноосвободителните борби на българския народ. Там водачите на народно-освободителните организации от Кулско, Видинско, Белоградчишко и Ломско вземат решение за въстание (Видинското въстание) през 1850г. След Освобождението, в памет на загиналите във въстанието, е построена нова църква с долепена до западната й страна висока камбанария.

• Етнографската къща в град Кула отваря врати на 22. 04. 2016 г. В нея са изложени предмети от бита на Кула и околните села. Имотът, в който се помещава сбирката е принадлежал на някогашния кмет на Кула, Кирчо Костов Йончов.
Събирането на експозицията започва през 2010 година по инициатива на местния филолог, етнограф и общественик Емил Дичев. В момента сбирката съдържа около 1000 експоната с етнографска стойност, дарени от жители на град Кула и селата в общината.
В основната сградата, типична балканска къща, строена в края на ХIХ век, е представена традиционна градска стая, изложени са предмети от градския бит и лични вещи на собственика на къщата.
Дворът и прилежащите сгради в рамките на имота, плевня и още една къща, също са реставрирани и в тях са подредени предмети от бита на жителите от околните села, представени са и основните занаяти, практикувани в Кулския край. Най-старият предмет в сбирката е ръчна мелница за жито – хромел, която е от края на ХVII век.

• Традиционен кулски панаир - Кула
Кулския панаир се провежда в рамките на една седмица и празнуването му е обвързано с 19-ти август Денят на град Кула. В рамките на Кулския панаир читалище "Просвета" организира Традиционен пленер изпълнен с богата програма, която включва изложби на местни художници и концерти на съставите към читалището. По време на панаира ще се състои и Земляческа среща , която е традиционна.

Пещерата Леденика
е разположена на 16 км от град Враца, на територията на природен парк „Врачански Балкан”. Пещерата се намира на 830 м надморска височина в Северозападния - Стрешерски дял на Врачанската планина.
Леденика отваря врати за посетители през 1961 г., а през 2005 г. инфраструктурата й е изцяло обновена. В нея живеят 53 животински вида, сред които и насекомото Светломразец, което се е адаптирало толкова добре към тъмнината, че ако излезе на светлина, умира.
Името си Леденика носи от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата в началото близо до входа. В пещерата има малко, немного дълбоко синтрово езеро, което според едно поверие изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него.

• Крепостта "Баба Вида"
Крепостта "Баба Вида" е единственият изцяло запазен средновековен замък в България. Тя се извисява величествено на брега на р. Дунав, в североизточната част на Видин. Уникалната й архитектура е запечатана в лентите на над 50 български и чуждестранни филма. Едни от тях са: "Капитан Петко войвода", "Боянският майстор", "Сватбите на Йоан-Асен", "Князът", "Мяра според мяра", както и сцени с Джон Рис-Дейвис, изпълняващ ролята на джуджето Гимли във "Властелинът на пръстените". Крепостта може да видите и в различни италиански, полски и унгарски продукции.

Замъкът е на повече от 2000 години, построен върху останките на античната крепост Бонония. Той е достъпен за посетители само от север, където се намира входната кула. Обграден е с дълбок ров, запълван от водите на Дунава, над който се спускал дървен подвижен мост. В днешно време гостите на крепостта минават по новоизградения каменен мост, който отвежда във вътрешния двор. Тук е открит Летен театър "Вида", който е една от най-големите атракции на града. На неговата сцена се представят известни постановки от 1964г насам.

Една от легендите за създаването на замъка разказва, че в местността живеели двете сестри Вида и Кула - дъщери на знатен болярин. Вида била много красива и всички мъже я искали за жена, но тя не харесала никого. Кула често я увещавала да се задоми, но тя се ядосвала на съветите й и не след дълго се разделили. Така Кула станала основателка на град Кула, а Вида останала да живее в родния дом. Когато турците завладели българските земи, Вида била вече стара и самотна жена, защото цял живот не могла да намери достоен за нейния ум и красота. Като се разчуло, че наближават града, тя събрала хората си и им казала да изградят кули, в които да се скрие населението. Тези кули и до днес носят името "Бабини Видини кули".

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Видин |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Видин |  Лято в България - България |  Лято в България - Видин

Избрани оферти