Начало / Екскурзии / Екскурзии - Копривщица

Еднодневна екскурзия до Старосел и Копривщица

Номер на оферта

/

223061

Дати & цени

Цената включва

- транспорт с комфортен автобус 3 *
- мед. застраховка
- екскурзоводско обслужване

Цената не включва

- входни билети
- винарна
- обяд и други лични разходи

Програма на пътуването

Цена:
над 40 човека - 19 лева
при 31-40 човека - 28 лева
при 25–30 човека - 35 лева

Програма

Отпътуване от София в 07.30 часа за Старосел по магистрала Тракия. Пристигане в Старосел около 10.00 часа . Посещение на Тракийският култов комплекс в Четиньовата могила, на 4 км от с. Старосел, открит през 2000 г. Има статут на групов археологически паметник на културата. Това е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей. Датира се от края на V и началото на ІV в. пр. Хр. Разглеждането на археологическите разкопки става с предварителна резервация за група. Местен музеен уредник увлекателно разказва за историята на царския комплекс в рамките на 40 мин.
След това се посещава и Могила “Хоризонт” в местността Манастирчето, на около 1,5 от село Старосел. Храмът се датира от края на V и началото на ІV в. пр. Хр. Това е единственият открит в Тракия храм с колонада. Десетте колони са върху база, с по два барабана и капител в ранен дорийски стил. В него е бил погребан тракиец от висш ранг, свидетелство за което са намерените предмети в гроба – бронзови върхове на стрели, сребърни мъниста и златни пластинки за пришиване към дрехи. За посещението на храма не се заплаща такса, на място в момента няма туристическо обслужване. При посещението на храма на Четиньова могила екскурзоводите дават информация и за храм „Хоризонт”. Цена на входен билет: 4 лева възрастен, деца и пенсионери -2 лев.
Възможност за организирано посещение на Винарна ‘’ Старосел’’ – 5 варианта на цена от 5 до 30 лева на човек. Пакет 1: разходка във винарната със сертификат за посещение - 7 лева. Включва и: дегустация на 3 вида млади вина, 15 лева е с включени ‘’ хапки’’.
След посещението на винарната продължаваме към историческия град Копривщица. Спиране в гр. Стрелча за кратко свободно време и самостоятелно организиране на обяд.

Историческия град Копривщица - всеки го е посетил като дете или като ученик, защото тука се пази историята на България и е необходимо да го посещаваме от време на време през годините, за да подхранваме родолюбие, самочувствие и национална слава!
Може самостоятелно или организирано с местен музеен уредник да направим разходка из калдъръмените улици, за да посетим поне най- важните забележителности на града:
Каменният мост Първа пушка – тук за първи път гръмва пушка, която отбелязва началото на Априлското въстание.
Училище „Св.св. Кирил и Методий“ - второто взаимно училище и първото класно училище, създадено от Найден Геров. Тук е преподавал Неофит Рилски.
Църквата „Успение Богородично“ - освен с религиозната си функция, тя е известна и с това, че камбаната й дава официалното начало на Априлското въстание. В двора на църквата са погребани Тодор Каблешков и Димчо Дебелянов.
Къща музей на Любен Каравелов – роден в богато семейство е ученик на Найден Геров
Къща музей на Димчо Дебелянов – домът на известния поет, дал живота си по време на Първата световна война.
Къща музей на Тодор Каблешков – домът на революционера и автор на Кървавото писмо.
Къща музей на Георги Бенковски – един от основните организатори на Априлското въстание.
Лютовата къща – изящна архитектура и стенописи, които ще ви впечатлят.
Чаршията – мястото, където да се срещнете със занаятите от миналото.
Ослековата къща – едва ли сте очаквали да видите барок в но къщата на търговеца Ненчо Ослеков е построена в този стил. От 1956 г. в нея се помещава Етнографският музей.

Начало на екскурзията : 07.30 часа
Край на екскурзията : около 20.00 часа

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Копривщица |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Копривщица |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Копривщица

Избрани оферти