Начало / Екскурзии / Екскурзии - Айвалък

Егейска Турция - Айвалък, Чанаккале, Троя- 05 - 07 май

Номер на оферта

/

223076

Дати & цени

Цената включва

Транспорт с комфортен туристически автобус;
2 нощувки, закуски и вечери в хотел 3* в Айвалък;
Представител на фирмата-организатор по време на пътуването;
Медицинска застраховка при пътуване в чужбина за лица до 69 год;

Цената не включва

Входни такси и билети за туристически обекти;
Посещение на Троя с лицензиран екскурзовод и беседа на български език – 15 евро
Целодневна екскурзия до Пергамон, остров Джунда, „Масата на дявола“ – 25 евро
Медицинска застраховка за лица над 69 год. – 6 лв.;

Програма на пътуването

ЧАНАККАЛЕ – ТРОЯ – АЙВАЛЪК – ПЕРГАМОН –
остров АЛИБЕЙ – МАСАТА НА ДЯВОЛА – ЛОЗЕНГРАД
1 ден: ВарнаБургасМалко ТърновоЧанаккале
Отпътуване от Варна /00:20ч./, от Бяла /01:00ч./, от Обзор /01:10ч./, от Сл. бряг /02:00ч./, от Бургас /03:00ч./ по маршрут ГКПП Малко Търново – Кешан – Гелиболу. Сутринта преминаване на пролива Дарданели – тесен пролив и воден път от международно значение, свързващ Мраморно море със Средиземно и Егейско море. Проливът е част от континенталната граница между континентите Европа и Азия и разделя азиатската от европейската част на Турция. Пристигане преди обяд в Чанаккале – съвременен многолик и оживен град с богата история, легенди и природни дадености. Разходка по крайбрежния булевард, където се намира символа на града – внушителният Троянски кон, реквизит от филма „Троя”; Часовниковата кула и Старият град, който ще Ви пренесе в един различен свят с калдаръмени улички и запазени стари сгради, в които се помещават кафенета и ресторантчета. Отпътуване към Айвалък. Вечерта настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
2 ден: Пергамон – остров Алибей – „Масата на Дявола“
Закуска. Свободно време или програма по желание – екскурзия до древния Пергамон, посещение на остров Алибей, пешеходна разходка из Айвалък, спирка при „Масата на дявола“. Изобилието от добре съхранените архитектурни паметници свидетелстват, че в миналото Пергамон е бил богат гръцки и римски културен център. Светилището на Асклепий – храм на древногръцкия бог на лечението и медицината, счита се за първата болница в човешката история. Тук Асклепий и неговите помощници са прилагали лечение със змийска отрова и този факт днес е в основата на змията в логото на съвременната фармация. Комплекса „Червената базилика“ или Къзъл Авлу, които датират от II в.сл.Хр. и са конструирани по време на римския император Адриан. Акропола, където е била знаменитата Библиотека, в която се съхранявали над 200 000 пергаментови свитъци и др. Остров Алибей, познат още и като Джунда е най-големият и значимият от Айвалъшките острови. Той е свързан посредством мост с Айвалък на сушата. Това е най-старият и единствен оцелял мост в Турция, който свързва суша, разделена от проток. Островът е известен с многобройните християнски църкви и манастири, както и китни рибни ресторантчета, подредени едно до друго по крайбрежието. Спирка при скалата „Масата на Дявола“ – извисяваща се скала с причудлива форма. Според местния фолклор вдлъбнатината в скалата е стъпката на Дявола, която той е оставил, докато е правил огромен скок към остров Лесбос. Айвалък е разположен в красив залив на Егейско море, точно срещу митичния гръцкия остров Лесбос. Името му означава "Мястото на дюлята", но въпреки това Айвалък е заобиколен от сякаш безкрайни градини с маслинови дървета, от чиито плодове се произвежда голяма част от най-добрия турски зехтин. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
3 ден: АйвалъкТрояБургасВарна
Закуска. Отпътуване за България. Посещение на Троя с местен екскурзовод и беседа на български език - една вълнуваща среща с древността. Троя – вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и арена на легендарната Троянска война, описана в епическата поема „Илиада“ на Омир. На хълма Хисарлък са разположени руините на деветте троянски града – от развалините на първото селище, изниквали основите на следващото и така до седмото, открито през 1870г. от заможният германски бизнесмен Хайнрих Шлиман. Спирка за пазар в Лозенград.

Тагове

Оферти - Турция |  Оферти - Айвалък |  Екскурзии - Турция |  Екскурзии - Айвалък |  Оферти от Варна - Турция |  Оферти от Варна - Айвалък

Избрани оферти