Начало / Екскурзии / Екскурзии - Луковит

Екскурзия до пещера Проходна ( Божийте очи )

Номер на оферта

/

206962

Дати & цени

Цената включва

транспорт, мед.застраховка и водач

Цената не включва

*местен екскурзовод – 3 лв./човек
*Скално катерене на горна осигуровка в пещера Проходна( 15мин.) - 10 лв.

Програма на пътуването

ПРОГРАМА:

Тръгваме в 8 ч. от пл. Ал.Невски в посока Карлуково. Около 10ч. ще пристигнем в Национален пещерен дом. След кратка почивка ще посетим пещерата "Проходна”, една от най- известните и посещавани пещери в България – не само заради уникалната й структура, но и заради факта, че е лесно достъпна. Лъчите се прокрадват през двете „окна“ на скалата – естествените отвори в тавана на пещерата, които я превръщат в уникално творение на природата. Симетрично разположени едно до друго, те удивително приличат на две огромни очи. Местните ги наричат „Очите на Господ“ и вярват, че ако човек застане под тях и отправи молитва, тя ще се сбъдне.
В деня на пролетното равноденствие – 21 март, през „окната“ минава слънчев лъч, който огрява вътрешността на пещерата. Някога на този ден древните хора извършвали в пещерата обреди за плодородие през годината. Ще разгледаме двата скални манастира: параклиса "Света Марина", който се смята за уникален паметник на българското средновековие и "Свети Никола" - обитаван от исихасти, вкопан в голяма скала с уникална природа и специална вода, за която се твърди, че заквасва мляко и е със 7 пробиотика (доказано в търновска лаборатория). Ще може да получим най-чистата закваска в България без никаква химия!

Следва почивка и време за обяд в Национален пещерен дом, изграден през 1981 г. върху варовикова скала в местността Калето. Разположението и позицията на хижата оставя обитателите с впечатлението, че се намират сред облаците. Изцяло обновен през 2012г. Сградата на Пещерния дом е уникална със своето разположение – построена е в цепка на скалата, а формата й, гледана отгоре, наподобява прилеп.
За част от стените е използвана естествената скала. От Пещерния дом се открива гледка към долината на река Искър, както и към пещера Проходна.
Накрая ще посетим скалното око за което се твърди, че е тракийско светилище и соларен слънчев Храм на амазонките, място на силна енергия.
Връщане в София около 19 ч.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Луковит |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Луковит |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Луковит

Избрани оферти