Начало / Екскурзии / Екскурзии - Чипровци

Фестивал на Чипровския килим

Номер на оферта

/

229709

Дати & цени

Цената включва

транспорт, екскурзовод

Цената не включва

входни такси в музея в Чипровци

Програма на пътуването

Фестивал на Чипровския килим
27.04.2019 г.

За шеста поредна година община Чипровци организира "Фестивал на Чипровския килим"
Целта на фестивала е да се популяризира Чипровския килим, като представи, както традицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването му. Как точно се изработват шедьоврите за под с две напълно еднакви лица можете да научите на площад "Чипровско въстание". В този ден ще отвори и центърът за продажба на килими и сувенири в шарките на чипровските килими. Сувенирите са най-разнообразни. Сред тях са часовници, чиито циферблат представлява мотив от чипровски килим.
Освен това ще може да разгледате и изложбата под открито небе на традиционните вълнени и памучни килими.
Чипровските килими са прочути в цял свят, заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено. Първоначално килимите били само червено-черни, но по-късно цветната палитра, с която се изработвали се обогатила. На част от килимите сръчните моми преди столетия изтъкавали и годината им на производство. Чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

За Лопушански манастир и чудотворната икона на Богородица, открита преди няколко години в стените на манастира:

......И чудото станало - след няколко удара се чуло кънтене и се открил отвор в ниша, а в него скътана икона на света Богородица с Младенеца, увита в старинен месал, прояден от молци и мухъл, но самата тя запазена и напълно непокътната.

“Това е чудо и благословия за новата година”, радвал се отецът.

Зазиданата икона е на около 340 г. и ще бъде предадена за реставрация. Тя е от по-стария манастирски храм, унищожен от османския поробител при кървавото потушаване на Чипровското въстание през 1688 г. Тогава целият район е пострадал много.....

ПРОГРАМА на Фестивала за 27.04.2019 г.- площад „Чипровско въстание”

11.00 ч. - Откриване на 6-ти фестивал на чипровския килим.

11.30 ч. - Демонстрации на процесите за производство на чипровски килими.
12.00 ч. - Център за продажба на килими, малки сувенирни изделия и представяне на традиционни местни занаяти.
12.30 ч. - Конкурс за изтъкаване на фигура от чипровския килим.
Изложба на чипровски килими на открито.
13.00 ч. - Ревю на облекла с мотиви от чипровски килими от колекцията на студенти от Националната художествена академия. Исторически музей Чипровци.
13.30 ч. - Посещение на обновена експозиция на Исторически музей Чипровци.
14.00 ч. - Награждаване на участниците в конкурса за изтъкаване на фигура от чипровския килим.
16.00 ч. - Представяне на филма „Чипровския килим” в голяма зала на Община Чипровци.
17.30 ч. - С ритмите на духовите музики на Северозапада.
20.30 ч. - Концерт.
22.00 ч. - Заря

Програма на екскурзията: Отпътуване в 7,30 часа от стадион Васил Левски. Участие във фестивала-свободно време. Организирано посещение на историческия музей и католическа базилика „Санта Мария“. Следобяд посещение на Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча“ с чудотворната средновековна икона на Богородица и Чипровски манастир „Св. Иван Рилски“. Завръщане в София вечерта.
ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 25 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 2 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Чипровци |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Чипровци |  Великден 2024 - България |  Великден 2024 - Чипровци

Избрани оферти