Начало / Екскурзии / Екскурзии - Пирот

Фестивал на Пегланата кобасица в Пирот

Номер на оферта

/

214017

Дати & цени

Цената включва

Комфортно пътуване с автобус
всички пътни такси
екскурзоводско обслужване по маршрута
транспорт до зала ''КАЙ '',където се провежда фестивала,без входната такса

Цената не включва

медицинска застраховка - 2лв/човек
такса за фестивала - около 400 динара

Програма на пътуването

За поредна година Туристическа Агенция “ТЕСКО ГРУП , Ви кани на ежегодния фестивал на Пегланата Кобасица в Пирот. Ценителите на кулинарните изкушения, особено тези от семейство мръвки ще останат особено доволни от посещението на този кулинарен фестивал . От години в Пирот всеки януари месец се провежда един типично сръбски кулинарен фестивал – на местната наденица пеглана кобасица . По време на това еднодневно кулинарно поклонение ще имате възможност да се насладите и на известния пиротски кашкавал ,както и на изобилие от вина и ракии. Въпреки ,че тези изкушения не са за изпускане , перлата в тази сръбска корона е наденицата пеглана .

Въпреки , че пеглана можете да я откриете в почти цяла Сърбия, град Пирот се слави като нейн най-реномиран производител затова и фестивалът се провежда точно в този град. Смята се, че историята с производството на тази наденица започва още по времето на Османската империя . Като днес тази наденица се смята за изключително месен деликатес . Прави се само от най-хубавото месо, изчистено от всякакви мазнини.Поради историческия корен на пеглана, не е прието в него да се слага свинско месо. Обикновенно се прави от козе, овче или телешко ,а така също и магарешко . Пеглана е най-вкусен когато е горещ или топъл за да се усети пълната сила на подправките, които са в него .

За направата на този специалитет се използва специална технология .Най-подходящият период за направата на този продукт е между началото на ноември и края на декември .Това е така, тъй като температурата при която се приготвя пеглана е от изключително значение и трябва да е от – 5 до + 5 градуса по Целзии, с минимална влажност на въздуха. След като се напълнят в черва, надениците се оформят в подкови и се оставят да съхнат като на всеки три дни се мачкат за да им излезе водата . Именно от този процес идва и наименованието им – пеглана, което означава ‘‘изгладена’‘.

Ако след този вълнуващ разказ сме Ви вдъхновили за да посетите този кулинарен фестивал, слагайте най-широките си панталони и идвайте с нас. Тази година фестивала ще се проведе на 27 януари . Ние , от Туристическа Агенция “ТЕСКО ГРУП“ ще Ви закараме до там ,ще се погрижим за Вашето добро настроение по време на събитието, след което ще Ви върнем обратно на изключителната цена от

32 лв с тръгване от Пловдив

Тагове

Оферти - Сърбия |  Оферти - Пирот |  Екскурзии - Сърбия |  Екскурзии - Пирот |  Еднодневни екскурзии - Сърбия |  Еднодневни екскурзии - Пирот

Избрани оферти