Начало / Екскурзии / Екскурзии - Баку

ГРУЗИЯ И АЗЕРБАЙДЖАН – ДВЕ КАВКАЗКИ КРАСАВИЦИ

Номер на оферта

/

225522

Дати & цени

Цената включва

*Самолетни билети за международните полети: на отиване Истанбул –Тбилиси с “Turkish Airlines” с включен 1 бр. чекиран багаж до 20 кг и 8 кг ръчен багаж; на връщане Баку - Истанбул с “Turkish Airlines” с включен 1 бр. чекиран багаж до 20 кг и 8 кг ръчен багаж;
*Летищни такси;
*Трансфери летище – хотел – летище;
*Наземен транспорт с 18-местен туристически автобус при обиколките в Грузия и Азербайджан;
*Екскурзоводско обслужване по целия маршрут от местни екскурзоводи на руски език, с превод на български;
*3 нощувки със закуски хотел L-Plaza 4* или подобен в Тбилиси;
*1 нощувка със закуска хотел Old Telavi 3* или подобен в Тбилиси;
*1 нощувка със закуска хотел Marхal hotel 4* в Шеки (Азербайджан);
*2 нощувки със закуски хотел Sky hotel 5* или подобен в Баку;
*Всички екскурзии, описани в програмата;
*Традиционна грузинска вечер;
*Дегустация на вино в Грузия;
*0.50 л вода на ден на човек;
*СИМ карта с интернет;
*Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с лимит на отговорност 10000 евро към ЗАД "Армеец" (с доплащане за лица над 70 г.);
*Водач от Туристическата агенция

Цената не включва

*Трансфер от София, Пловдив, Чирпан, Стара Загора и Сливен до Истанбул с автобус /самолет;
*Такса екскурзоводско и шофьорско обслужване по време на обиколките – 25 $ на човек;
*Входни такси –около 45 $ на човек;
*Допълнителна екскурзия до остров Абшерон - около 45 $ на човек;
*Допълнителни екскурзии и мероприятия (плащат се на място);
*доплащане за медицинска застраховка "Травъл асистант" за лица от 65 до 75 години – 1.40 лв./ден;
*доплащане за медицинска застраховка "Травъл асистант" за лица от 76 до 84.99 години – 2.80 лв./ден;
*доплащане за медицинска застраховка "Травъл асистант" за лица над 85 години - 25 лв. за целия период на туристическата програма;
*възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма;
Разходи от личен характер.

Програма на пътуването

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Посочената цена е валидна при ранно записване до 30.04.2019 г.
Стандартната цена е 1799 лв.

ПЪРВИ ДЕН:
Туристическата агенция ще съдейства срещу доплащане за организиране на трансфер от София, Пловдив, Чирпан, Стара Загора и Сливен до Истанбул с автобус /самолет.

Полет от Истанбул за Тбилиси в 06:25 ч. Пристигане в 09.45 ч. Посрещане от представител на фирмата партньор. Настаняване в хотел 4* в Тбилиси.
Ще започнем първата обиколка на Тбилиси, като най-напред ще посетим катедралата „Света Троица”, известна като ”Самеба”. Височината на катедралата от земята до върха на кръста е 101 метра. След това ще се отправим към стария Тбилиси, за да посетим църквата "Метехи" от XIII век с конната статуя на основателя на града, извисяваща се на стръмните скали над река Мтквари. Църквата е била унищожавана многократно и отново възстановявана. Продължаваме към катедралата „Сиони“ от VII век, която се счита за едно от най-свещените места в страната, защото съхранява свещения кръст на св. Нино - младата жена, която обръща Грузия към Християнството в началото на IV век. Сиони е била единствената активна църква по време на съветската окупация. Ще посетим базиликата „Анчисхати” от VI век, която е най-старата църква в града.
Следва посещение на крепостта „Нарикала“, построена през IV век, откъдето можете да се насладите на невероятна гледка към Тбилиси. Вървейки, ще стигнем до джамия в Тбилиси, построена през XVI век, след което ще ни трансферират до църквата „Свети Давид” и Пантеона - гробището на грузинските писатели, поети, музиканти, художници, общественици.
Свободно време.
Вечерта ще се разходим по прочутия булевард "Руставели", където ще видим сградите на операта, стария парламент, много магазини за сувенири и т.н. Нощувка в Тбилиси.

ВТОРИ ДЕН:
Закуска.
Предстои цял ден за величествени гледки и опознаване на живописния район на Северен Кавказ. Най-високата точка по пътя е на 2395 м надморска височина при преминаване на прохода, където могат да се направят няколко спирки, за да опитате минерална вода, да наблюдавате заснежените върхове на красивите планини и водопади.
Отпътуване в посока Ананури и спирка на едноименната крепост, която е под егидата на ЮНЕСКО. Ананури е живописно разположена на скала над мястото, където малката река Ведзатхеви се влива в река Аргави. Създаден още през XIV век, този архитектурен комплекс, състоящ се от църкви, жилища и крепости е бил един от най–значимите военни съоръжения на територията на Грузия.
Продължаваме за Казбеги – главен град на района. Оттам, по желание и срещу допълнително заплащане, отпътуване с високопроходими автомобили 4 x 4 WD Jeeps към прочутата църква „Св. Троица” или по-известна като „Гергети”, на името на близкостоящото селище. Издигната през XIV век, макар и с огромна културно-историческа стойност, църквата се загубва на фона на могъщия връх Казбек /5047 м/. Незабравимата панорама завинаги остава в съзнанието на посетителите. Връщането ще е не по-малко забележително.
Вечерта продължава с традиционна грузинска вечер - пилешко барбекю със сациви, хинкали, хачапури, традиционния хляб лобиани и др. Грузинците са се постарали да направят своята кухня не само вълшебно вкусна, но също така ярка, оригинална, изискана, самобитна и незабравима. Грузинската кухня е взела най-добрите кулинарни традиции на много народи от Закавказието, Азия и Черноморието. Пригответе се за крехко приготвено месо, изобилие от зеленчуци и зелени подправки.
Връщане в Тбилиси. Нощувка

ТРЕТИ ДЕН:
Закуска в хотела. Очаква ни много вълнуващ ден. Отпътуваме за Мцхета – древната столица на Кавказка Иберия, която днес е под защитата на ЮНЕСКО. Тук има най-много културни и свещени паметници на Грузия, поради което градът е наричан също „Втори Йерусалим“. В Мцхета ще видим катедралата „Свитицховели“, построена на мястото, където се намирал хитонът Господен (дрехата, която Христос носел при разпятието му); и манастира „Джвари“, разположен на вертикална скала над Мцхета. Манастирът е от V век и се счита за едно от най-свещените места в Кавказ. Това е мястото, където Света Нино е издигнала кръст ("Джвари/Jvari/" на грузински) през IV век, за да отбележи приемането на християнството в Грузия.
След това ще посетим града на пещерния град Уплисцихе - едно от най-старите места в Кавказ, което е било създадено през Бронзовата епоха. Градът е известен със своите уникални сгради, тунели и др. Уплисцихе възниква през II–I хилядолетие пр. Хр., като е изсечен в скалите на левия бряг на река Кура. Изживява периоди и на възход, и на падение, като през XIX век окончателно замира. В Предхристиянския период Уплисцихе се обособява като култов център и в това отношение бива сравняван с древногръцкото светилище в Делфи. Храмове, посветени на различни божества, в това число на Слънцето, са изпълвали пещерния град. Бил е ограден от защитни стени и ров, таен тунел е водил към реката Кура. Главна улица е пресичала града, който е разполагал с водоизточник и водоснабдителна система с керамични тръби, а на най-високото място е било обиталището на жреца. Специални места били отредени за жертвоприношения. По време на разцвета си е имал „в оборот” 700 пещери, които били прохладни и разполагали с резервоари за съхранение на храна и вино. Древните жители на Уплисцихе произвеждали вино и една от винарните е запазена и до днес.
Връщане в Тбилиси. Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН:
Закуска. Отпътуване от хотела. Днес ще посетим Кахетия - най-важният лозарски район на Грузия. Първо ще разгледаме манастира „Бодбе”, който заема специално място в духовния живот на Грузия. Църквата съхранява мощи на св. Нино Просветителката. Притежава една от най-известните икони на Грузия - Девствената "Ивер". През Втората световна война манастирът е бил използван като болница. Сестрите и някои пациенти тайно са се молили пред образа. На 3 километра от манастира се намират светите извори на св. Нино. Тук са и мощите на светицата. Тя е живяла през IV в. и е била доведена като робиня от Кападокия. Много скоро се прочува като лечителка и в името на Исус Христос успява да помогне дори на грузинската царица. В долната част на църквата е направен басейн, където можете да се къпете.
След това ще се отправим към прекрасния град Сигнаги, където криволичещите улици и архитектура от XVIII век създават очарователна атмосфера. „Градът на любовта“, построен в класическия стил на Южна Италия и известен с едноименния си замък, включен в списъка с най-големите и известни замъци в Грузия.
От склоновете на хълма, на който е позициониран Сигнаги, се открива великолепен изглед към долината Алазани с подредените си лозови редове.
Отпътуване за Телави. Нощувка хотел 3*.

ПЕТИ ДЕН:
Закуска. Напускаме хотела и отпътуваме за грузинско-азербайджанската граница. Ще се отправим към Лагодеки на границата между Азербайджан и Грузия. Посрещане от представител на фирмата партньор. Отпътуване за Шеки.
Настаняване в хотел 4*. След кратка почивка следва екскурзията в Шеки. Най-старият град в Азербайджан е удивителен, разположен в живописен планински район с тесни ждрела и зелени долини, реки, водопади и минерални извори сред гъсти гори. В древни времена тук се е продавала коприна, като от тук е минавал великият Път на коприната. В този малък „двуцветен град” (заради ярките червени керемидени покриви, потънали в зеленина) ще видим Историческия музей, в който туристите могат да разгледат артефакти от различни епохи; Цитаделата, Музея на занаятчийството и Мадраса Моше, както и църквата „Киш”.
Настаняване в хотел 5* в Шеки. Нощувка.

ШЕСТИ ДЕН:
Закуска. Отпътуване към Баку. Ще имаме възможност за фотопаузи на много интересни место по пътя ни към столицата. Най-напред ще спрем до селището Баскал, прочуто със своята история, природни красоти и коприна, от която се изработват класическите шалове keleghayi. Продължаваме към древния град Шамаха, който е най-малко на 3000 години. Ще имаме възможност да се снимаме при великолепната сграда на джамията Джума и мавзолея на Йеди Гумбез (Седем купола) и гробницата, където са погребани знатни представители на династията Ширваншах. Ще ни остане време да видим още една от забележителностите в този район на Азербайджан – мавзолеят на Дири Баба в Мараза. Това е двуетажен мавзолей-мечет от началото на XV в. Местните разказват предание, че тук е погребан и е останал нетленен светец, който се казвал Дири Баба.
Настаняване в хотел 5*. Нощувка в Баку.

СЕДМИ ДЕН:
Ще започнем първата обиколка на Баку - този невероятен град, където история и съвремие вървят ръка за ръка, с посещение на стария град, където се намира Девичата кула, считана за един от най-популярните туристически паметници в столицата Баку. Тя е оценена от ЮНЕСКО като един от най-важните паметници в света и в нея има музей, разказващ историята за развитието на Баку през вековете. От върха ? ще се насладим на невероятна гледка към брега на град Баку, Каспийско море и Огнените кули. Ще продължим обиколката си в стария Баку, като ще разгледаме древните антики - ръчно изработени килими и стари традиционни наследства, докато стигнем до архитектурния комплекс „Ширваншах” и едноименния замък, построен през ХV век.
Много от историко-архитектурните паметници, като дворецът „Ширваншах”; Девичата кула; мястото на търговците, почивали в този град – Кервансарай; Джума джамия, са съсредоточени в района на Ичери Шехер Icheri Sheher или Вътрешния град, с площ от 22 хектара. Icheri Sheher е жив организъм, който има собствена инфраструктура и обитавани сгради, в които живеят 1300 семейства. С една дума това е древен град в съвременния град.
Вечерта ще се разходим по крайбрежния булевард на Каспийско море, съчетавайки времето за пазаруване с развлечения.
Нощувка в Баку.

ОСМИ ДЕН:
Закуска. Свободно време. Освобождаване на хотела.
Възможност за допълнителна екскурзия - ще се отправим към остров Абшерон (разположен на 20 километра от град Баку), за да видим легендата на Азербайджан - Горящата планина. През последните години се смята, че това е свята планина и се приема за религиозно светилище, особено за следователите на зороастризма от Иран, Индия и други.
Янардаг (горящата планина Янар Даг) е естествен вечен пламък, горящ от древни времена. Някои историци предполагат, че може би от това място идва името на Азербайджан “страната на огъня“. Пламъкът е около десет метра широк и се изкачва по билото на Янардаг - варовиков хълм, разположен на 27 километра северно от Баку, на полуостров Ассерон в Каспийско море. Днес в света има малък брой такива естествени източници на изгаряне на газ, повечето от които са в Азербайджан. Естественият вечен огън на Янардаг е причинен от изтичането на запалим природен газ. Най-добре тези пожари се виждат привечер.
Тук се намира и храмът „Атеша” (ateshi на азербайджански означава огън), който е религиозно място на зороастризма. Храмът на поклонниците на огъня „Атеша” се намира на 30 километра от центъра на Баку и е почитан през различни времена от зороастрийците, хиндуистите и сикхите. Днешните конструкции на храма датират от XVII век. При разкопки са открити много по-древни артефакти. Пентагоналният комплекс има открит двор с храм-олтар в центъра, който е мястото за поклонение. С постановление на президента на Азербайджан, Атеша е обявен за държавен историко-архитектурен резерват.
Следва екскурзия до историческия етнографски център и художествен резерват "Гобустан". Резерватът е известен с добре запазените скални рисунки, познати като петроглифи - вид изкуство за "архивиране" на човешката еволюция на Земята. Най-големият такъв пример се намира в Гобустан, недалеч от Баку. Това е парче скала, която се намира в подножието на югоизточната част на планинската верига Кавказ, близо до Каспийско море. Въпреки простотата на изобразените форми, всички тези рисунки представят човешкия живот от началото на неговото създаване, историята на този район от около 15 000 години - от края на Палеолита до Средновековието. Тук също така е открит и латински надпис, изписан от XII римски легион през I век.

Трансфер до международното летище в Баку за полета до Истанбул в 22:05 ч.


=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - Азербайджан |  Оферти - Баку |  Екскурзии - Азербайджан |  Екскурзии - Баку |  Екзотична почивка 2024 - Азербайджан |  Екзотична почивка 2024 - Баку

Избрани оферти