Начало / Екскурзии / Екскурзии - Русе

ИВАНОВСКИ СКАЛНИ ЦЪРКВИ С ОТПЪТУВАНЕ ОТ ПЛОВДИВ

Номер на оферта

/

189307

Дати & цени

Цената включва

Транспорт с туристически автобус;
Посещение на пещерата “Орлова чука”;
Посещение на крепостта “Червен”;
Посещение на археологическия резерват “Ивановски скални църкви”;
Посещение на “Басарбовски манастир”;
1 нощувка със закуска в хотел в град Русе;
Туристическа програма в Русе;
Екскурзоводско обслужване по целия маршрут;

Цената не включва

Входните такси на посещаваните туристически обекти;
Възможност за организирана вечеря в Русе;
Медицинска застраховка – 1 лв на ден;

Програма на пътуването

89* лв. - Цена за ранно записване до 30 дни преди датата на отпътуване!

Редовна цена: 79 лв.

Програма:

1 ДЕН
Отпътуване в 05.30ч от спирката на ОББ срещу х.“Тримонциум” по маршрут Пловдив – Шипка – Русе. По пътя кратки спирки за почивка.
Посещение на пещерата „Орлова Чука”- в близост до село Пепелина – втората по дължина пещера в България (повече от 13 км.) Тя представлява сложен лабиринт от преплитащи се галерии, тунели, пропасти, големи и малки зали с малко, но много красиви пещерни образувания. През 1959г. в Орлова чука са изградени каменни стъпала и е пробит изкуствен тунел, който служи за вход.
След това се отправяме се към руините на най-значимия български Средновековен град – Крепост през XIV в. – „Червен”. Изграденият укрепен град е разположен на висок скален рид, ограден от реката и до днес е запазил големи части от сложната си укрепителната система. Изкачването до крепостта от селището става по еко-пътека. Крепостта е много добре уредена с множество надписи, които дават представа за отминалите векове тук. Ще пристъпим отвъд масивните зидове, където се открояват части от Болярският Замък и Митрополитската църква. По главната улица все още личат застроените някога, плътно една до друга къщи, 11-те църкви в града и множеството манастири в скалите край него. Най-внушителна е Кулата – Стражница, на 3 етажа и 12 м височина. От този славен български Средновековен град произхожда и родът на Баба Тонка Обретенова.
Маршрутът ни продължава към село Иваново и Ивановските скални църкви /от 1979 година е включен в списъка на ЮНЕСКО/, накацали в скалите на 40–50 м. височина из живописният каньон на река Русенски Лом. Те са поредното българско чудо – 20 на брой средновековни църкви, параклиси и килии, всичките, обединени от манастира „Св. Архангел Михаил”- чиито красиви стенописи са добре запазени и имат световна известност ”. В периода XII – XIV в., Светата обител е била средище на Българската Духовност и е наброявала над 300 монашески килии и около 40 скални църкви!
Отпътуване за Русе – най – голямото българско пристанище на река Дунав, наричан още „Малката Виена”, тъй като сградите в града са с уникална архитектура, силно повлияна от стиловете барок и рококо. Настаняване в хотела. Възможност за вечерна разходка по кея – лицето на града, за да се насладите на река Дунав по залез слънце…, а след това бихте могли да се отдадете на кулинарни удоволствия в китните ресторанти, предлагащи специалитети от прясна дунавска риба. Нощувка.

2 ДЕН
Закуска. Туристическа програма в Русе, където история и истории се крият зад всеки ъгъл –„Площадът на Свободата” – един от малкото в Европа, в който се събират 12 улици, с паметника на Свободата и Къщата с часовника, в която се е помещавала първата банка в града; Сградите на Русенската Опера, Библиотеката и Историческият музей ; Къщата – музей на Захари Стоянов и Къщата на Калиопа – една от най-красивите в града, която освен с красивата си фасада, пленява и с преданието, което се носи за нея; Храма „Света Троица”; Възможност за посещение на Транспортния музей – единствен в България, Регионалния исторически музей, Пантеона на възрожденците, Къщата на Баба Тонка или разходка с корабче по река Дунав- срещу допълнително заплащане.
По обед отпътуване за с. Басарбово и разглеждане на единствения действащ скален манастир в България – „Св. Димитър Басарбовски”. Посреща ни красив озеленен двор, изпълнен с овошки и цветя, а малка пътечка ни води до кладенец, издълбан от самия светец. Вярва се, че водата в него е лековита. В подножието на скалите ни посрещат 2 стаи и трапезария, а 48 стъпала ни отвеждат към нишата в скалата, в която той е спял. Тук е и скалната църква с дърворезбован иконостас и икона в цял ръст на Св. Димитър Бесарбовски, чийто мощи, днес се пазят в Патриаршеската Катедрала в Букурещ, а българският светец е обявен за Покровител на румънската столица… Монашеският комплекс е бил поддържан от царете на Второто Българско царство, а най–добрите художници в страната са изографисали и покрили стените на обителта с уникални стенописи. Така по стените оживяват едни от най-интересните исторически епохи и множество библейски сцени. Тук, присъстват също и изображения на ктиторите на църквите – цар Иван Асен II и цар Иван Александър, а по стените на монашеските килии – автентични, издълбани в скалите множество думи, изповеди и вълнуващи послания…

Отпътуване за град Пловдив и пристигане късно вечерта.

Допълнителна информация

Входни такси за посещаваните обекти:
Ивановските скални църкви - 3лв възрастни /деца – 1лв;
Пещера Орлова чука – 6 лв възрастни / деца – 3 лв;
Крепост Червен – 3 лв. за възрастни / деца – 1лв;
Басарбовски манастир – 4 лв;
Корабче по р. Дунав – 15лв за възрастни/ 10лв за деца;

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Русе |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Русе |  Ранни записвания 2024 - България |  Ранни записвания 2024 - Русе

Избрани оферти