Начало / Екскурзии / Екскурзии - Вади Рум

Йордания трекинг Дана - Петра, 24-31.03 2019

Номер на оферта

/

228560

Дати & цени

Цената включва

- 4 нощувки в специално изградени къмпинги по пътя на трекинга и пригодени условия за къпане в тях
- пълен пансион през първите 4 дни от прехода, закуска и обяд през последния ден на прехода
- 2 нощувки с включена закуска в Акаба и Уади Муса в хотели 3*
- 1 нощувка в бедуински лагер в Уади Рам
- целодневен джип тур в пустинята Уади Рам
- самолетен билет София – Акаба отиване и връщане с включени летищни такси
- транспорт с частен микробус Акаба – Дана, Петра – Уади Рам – Акаба
- организиран транспорт за багажа по време на трекинга
- входна такса за Петра и Уади Рам
- медицинска застраховка на стойност 10 000 евро
- български водач-преводач с опит в пустинния живот и местен планински екскурзовод
- всички трансфери по програмата

Цената не включва

- Лични разходи за храна, извън петдневния трекинг в резервата
- Шопинг
- Бакшиши за местния екскурзовод, трекинг екип и шофьор на микробуса – 30 динара
- Допълнително се заплаща 300 лева за самостоятелна стая/палатка

Програма на пътуването

Наричан още Инка Трейла на Близкия Изток, Дана – Петра е един от 15-те най-добри трекинг маршрути в цял свят според Нeшанъл Джиографик, който ще ви преведе през зашеметяващо красиви пейзажи, древна история и биологично разнообразие. Това е единственият резерват в Йордания, обхващащ всичките четири био-географски зони на страната (средиземноморска, ирано-туринска, пустинна и суданска). Тази смесица от области е уникална за Йордания и това прави разнообразието на растенията и животни изключително и пъстро. За момента са записани в резервата 800 растителни и 449 животински вида, някои от които застрашени от изчезване и срещащи се само из завоите на лакътушещите пътеки. Ще преминем през дълбоки клисури, високи била, водно-зелено пейзажи, пустинни пътеки, приказно-формирани каньони от пясъчна скала. Катеренето започва от около 300 метра надморска височина и завършва на около 1100 метра на Манастира в Петра, преминавайки през “задния вход” на бижуто на цяла Йордания, считан за един от най-вълнуващите начини за пристигане в древната набатейска столица.

Трекингът е подходящ за хора от всякаква възраст, но в добро физическо състояние и издръжливост на продължително ходене по неравен терен. Има стръмни участъци, но няма да се налага катерене и спускане с въжета. По десетобална система на трудност, даваме рейтинг от 5. Бъдете готови за ежедневен преход от около 7-8 часа, с един час обедна почивка. Нощем ще усетим безвремието и красотата на природата в палаткови лагери с пригодени условия за къпане, денем ще бъдем изследователи на неповторима природа. Очаква ви вълшебна седмица от открития, красиви преходи и природа, завършваща с короната на Йордания – Петра.

План на пътуване:

Ден 1. Акаба
Полет СофияАкаба. Трансфер до хотел. Нощувка в Акаба

Ден 2. Дана – Фейнан (17 км)
Трансфер до биосферен резерват Дана. Среща с трекинг екипа. Поход от Дана до Фейнан с почивка за обяд от един час. Ще изминем около 17 км с умерена трудност на похода, предимно слизане от висока към ниска надморска височина. От селището Дана ще се спуснем в долината, която e заобиколена от прекрасните форми на пясъчниците. Пътеката преминава сгушена между цветни 300-метрови скали. Походът през долината е приятен и нашата крайна точка за деня е Фейнан, районът на древноримски медни мини отпреди 3000 години. Ще направим трансфер в каросерията на джипове до местността Уади Абу Сакакеин (Wadi Abu Sakakein), откъдето ще тръгнем по изгрев слънце на следващата сутрин. Ще се насладим на първия си залез на открито. Първа нощувка в палатков лагер.

Ден 3. Уади Абу Сакакейн – Рас ал Файед (14 км)
Сравнително труден преход, доста каменист и еднообразен пейзаж в първата половина от деня. Ще вземем дистанция от 14 километра за около 6-7 часа. Има преминаване през стръмни пътеки и ждрела, планини, сухи блата, откриващи скалисти пейзажи отвисоко на простора на Уади Араба. Пригответе се за предизвикателен преход с множество изкачвания и спускания, но винаги награждаващи ни с гледки на пустинни планини, воден басейн, където ще се разтушим от жега и умора и невероятно красиво ждрело, през чийто гънки ще преминем. Веднъж намерили се победоносно от другата страна на планините, ще починем заслужено, наслаждавайки се на карамелено-меките цветове на залеза. Втора нощувка в палатков лагер.

Ден 4. Рас Ал Файед – Гбур ал-Уахидат (15.4 км)
Поход от Рас Ал Фиед до Гбур ал-Уахидат (Gbour Al-Wahidat) Ще започнем маршрута си по билото на планината. Денят, който ще ни даде незабравими просторни гледки. Започваме да се изкачваме по бледорозовите скали, приближавайки малката Петра. Трета нощувка в палатков лагер.

Ден 5. Гбур ал-Уахидат – Малката Петра (16.7 км)
Поход от Гбур ал-Уахидат до Малката Петра. Напускай седловината, природата се променя драстично. Ще се озовем сред просторни хълмове от пясъчник, които ще придават усещането за лунен пейзаж. Скални каньони, високи плата, планините на Петра започват да се подават обещаващо, известяващи доближаващата се награда на края на трекинга. Скалите са гладки и меки, теренът е сравнително лесен с широки пътеки. Пътят ни минава през бедуински лагери и открива великолепието на гранитните скали на Малката Петра. Четвърта нощувка в палатков лагер.

Ден 6. Малката Петра – Петра (26 км)
Ще изминем около 12 км (3 часа) преход от Малката Петра до Манастира по стар набатейски маршрут, преминаващ спиращи дъха скални тераси, обезопасени за преминаване. През тесен проход стигаме до скрито плато над впечатляващата пропаст Уади Сиях. Отвъд, издълбана в скалната стена, Манастира на Петра открива цялото си великолепие.
Следва преход надолу към Съкровищницата и сакралния вход на едно от седемте нови чудеса на света – набатейската древна столица Петра. Пригответе се за един истински празник на сетивата, до сега поемали големи дози природна архитектура от Божествената ръка, тук ще се запознаем с грандиозния отпечатък оставен от набатейците, ще проникнем из красотите на техния град, ще изпълним с история и живот тяхната обител, оповестявайки края на трекинга. Нощувка в хотел в Уади Муса с включена закуска.

Ден 7. Уади Муса – Уади Рам
Пригответе се да се потопите в приказка на Шехерезада. Керемидено-розови пясъци, величествени дюни, внушителни каньони – пустинята на Уади Рам е възхитителна картина, пред която дори опитни пътешественици ще затаят дъха си.
Уади Рам е необозрима, просторна долина на пясъци, на непрекъснато сменящи се пейзажи, тя е живият дом на бедуините и в тяхната очарователна компания ще посетим пустинни извори, каньони, пясъчни дюни, издигащи се на метри височина като величествени планини, ще наднинкем сред процепи на пещери, за да видим скалните надписи, оставени от древни цивилизаци и ще се покатерим по естествени каменни мостове. Ще съчетаем сафари с джипове и лек пешеходен преход из причудливите форми на пясъчните скали, ще видим вододайни извори, ще се удивим на каменните арки, изваяни от Божествената ръка, ще поседим около огъня, където ще се насладим на нощната тишина и ярките звезди. Нощувка в бедуински лагер.

Ден 8. Уади Рам – Акаба
На път за Акаба, където в късния следобед ще хванем самолета си наобратно за вкъщи, ще успеем да се насладим и на цветните крайбрежни пазари и да поемем аромата на подправки, ядки, ароматни гозби и сладък чай. Прекрасен завършек на дългите ни походни дни из малките улички в крайбрежното градче на Червено море.
Трансфер към летището на Акаба. Полет.

Забележки:
- Цената е валидна при група от 9 души и повече.
- Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа по редовни авиолинии и подлежат на препотвърждение при конкретна заявка
- Няма задължителни ваксинации
- Цената е за човек при настаняване в друг в стая/палатка
- Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето

Тагове

Оферти - Йордания |  Оферти - Вади Рум |  Екскурзии - Йордания |  Екскурзии - Вади Рум |  Почивка на планина - Йордания |  Почивка на планина - Вади Рум

Избрани оферти