Начало / Екскурзии / Екскурзии - Кападокия

Кападокия, Анкара, Коня от Бургас, Варна и Шумен. Потвърдена 16.05.2018

Номер на оферта

/

223115

Дати & цени

Цената включва

- Транспорт с лицензиран автобус;
- Безплатни топли напитки в автобуса;
- 1 нощувка със закуска и вечеря в хотели 3*/ 4* в Анкара;
- 2 нощувки със закуски и вечеря в хотел 4* в Юргюп;
- 1 нощувка със закуска в хотели 3* в Ескишехир;
- Туристическа програма в Анкара;
- Туристическа програма в Кападокия;
- Туристическа програма в Коня;
- Туристическа програма в Ескишехир;
- Екскурзоводско обслужване по целия маршрут с местен лицензиран екскурзовод;
- Водач от туристическата агенция;
- Фериботни, пътни и гранични такси

Цената не включва

- Входни такси за изброените по програмата обекти около – около 100 турски лири,
- Фолклорно представление в подземен ресторант с танцуващи дервиши – 25 евро,
- Автентичен ритуал Сема в Керван Сарай - 20 евро,
- Летене с балон над Кападокия – 120 евро,
- Доплащане за единична стая – 120 лв.,
- Медицинска застраховка на стойност 5000 евро за лица до 65 год. по 2 лв. на ден; за за лица над 65 год. по 4 лв. на ден; за лица над 75 год. по 6 лв. на ден

Програма на пътуването

АнкараКападокия – Коня – Ескишехир
отпътуване от гр.Бургас, Варна, Шумен, Ямбол и Сливен
(отпътуване от Варна и Шумен при минимум 4 човека)

5 дни / 4 нощувки

Дата: 16.05.2018 - потвърдена


Цена на човек в двойна стая при отпътуване от:
гр.Бургас: 425 лв./ гр.Варна - 455 лв./ гр.Шумен - 460 лв. (при минимум 4 човека)


ПРОГРАМА

1 ДЕН
Отпътуване от Варна в 3:30 ч. от “Антим I”. Отпътуване от Бургас в 5:30 ч. по маршрут ИстанбулАнкара. Пристигане привечер в Анкара. Настаняване в хотел в центъра на града. Вечеря и нощувка.

2 ДЕН
Закуска. Туристическа обиколка на Анкара - Цитаделата – символ на града, римските бани, Храма на император Август, Националния площад с конната статуя на Ататюрк, “Аниткабир” – Мавзолеят на Ататюрк, Старата сграда на Парламента на Република Турция, музея на Анатолийските цивилизации.

Отпътуване за Кападокия. По пътя посещение на Хатуша, столицата на древната Хетска империя - един музей на открито, в който посетители могат да разгледат останките от Долния и Горен град, основан около 1600 г. пр. н. е. Целият град е украсен с красиви порти, с барелефи на войни, сфинксове и лъвове. Сред руините личат отделните жилищни комплекси, дворци и храмове. В долния град се намира великият храм, който е най-впечатляващият от всички запазили се постройки. На около 2 км. от Хатуша се намира и най-важният храм извън града – култовото светилище Язълъкая.

Пристигане в Кападокия и настаняване в хотел в Югрюп. Вечеря и нощувка.

3 ДЕН
За ентусиастите – 05:30 сутринта, преди закуска, по изгрев слънце – полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия – преживяване, което не подлежи на описание с думи. Продължава около 45 – 50 минути.

Закуска. Разглеждане на забележителните туристически обекти на Кападокия, разположени в триъгълника – Невшехир, Аванос и Ургюп: открития музей Гьореме - най известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи; скалната крепост Учхисар; Долината на гълъбите /някога тук са живели гълъби в скалите, обучавани за разнасят писма – основен начин на комуникация в древността/. Разходка в една от най-красивите долини в региона - Зелве със запазен манастирски комплекс и множество църкви, изсечени направо в скалите. Долината Зелве е разположена в района Пашабаа, нарича се още Долината на Приказните комини. Известна е и като Долината на монасите заради килиите, открити във варовиковите кули. Необикновената форма на каменните образувания прави долината странна и изключително интересна.

Разходка в градчето Аванос, древната Ванеса, живописно разположено на двата бряга на най-дългата река в Турция Казъл ърмак / Червената река / -посещение на центрове за производство на килими, грънци и оникс и винарска изба с дегустация на прочутите кападокийски вина.

Вечеря. Посещение на фолклорно представление и на танцуващите дервиши в подземен ресторант или автентичен ритуал Сема в Керван Сарай. /По желание и срещу допълнително заплащане/. Нощувка.

4 ДЕН
Закуска. В Кападокия има много подземни градове, датиращи от времето на хетите, разположени на огромна площ, стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните ядра. Те са имали всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, кухни, жилищни помещения. Кападокийските скални обители и подземни градове приютявали много християни и мъченици за вярата. Според някои историци в тях живеели до 80 хиляди жители. Посещение на уникалния подземен град Каймаклъ, където, може да се посетят 4 етажа от известните 7. Това е само малка част от града, реалните размери са неизвестни, както у болшинството подземни градове в Кападокия.

Отпътуване за гр. Коня и пешеходна обиколка на града на танцуващите дервиши и мистичната ислямска секта суфисти - посещение на мавзолея на Мевляна Джелаледдин Руми - един от най-почитаните суфисти - поети в света, основателят на митичния Орден на дервишите. 2008-а година бе обявена под егидата на ЮНЕСКО за година, посветена на паметта и мъдростта му, съдържаща послание за мир и толерантност в света.

Отпътуване за Ескишехир и минаване през фригийската долина. По пътя посещение на Гордион - столица на древното царство на Фригия. Гордион е построен на висок хълм и се намира на брега на река Сангариос (днес Сакария). Близо до града се намира Царския път. В Гордион цар Мидас се самоубива и там се намира неговата гробница от 8 пр.н.е.

През Ескишехир ( в превод Стар град ) живописно се вие река Порсук. Около нея са изградени 6 прекрасни парка с езерца и многобройни забавления за жителите и гостите на града и това придава особено очарование на това селище. Тук е родното място на хитрия Настрадин Ходжа, който със своите шеги и невероятно чувство за хумор станал известен през вековете и е част от турския фолклор и култура. Затова неговият образ заедно с образите на много други местни и чужди величия може да се видят в Музея на восъчните фигури в Ескишехир. В града се намира най-големият турски университет, който е и 4-ти по брой студенти в света -Анатолийски университет. Разглеждане на Етнографския комплекс „Одунпазаръ”. Настаняване в хотел.Свободно време. Възможност за разходка с лодка. Нощувка.

5 ДЕН
Закуска. Отпътуване за България през Истанбул. По пътя се посещава древния град Пасиуанас. Отпътуване за България с кратка почивка в Лозенград. Пристигане в Бургас късно вечерта.

Тагове

Оферти - Турция |  Оферти - Кападокия |  Екскурзии - Турция |  Екскурзии - Кападокия |  Оферти от Варна - Турция |  Оферти от Варна - Кападокия

Избрани оферти