Начало / Екскурзии / Екскурзии - Додома

Килиманджаро - покрива на Африка, комбинация със Сафари

Номер на оферта

/

225350

Дати & цени

Цената включва

Самолетен билет с вкл. багаж до 40 кг. и летищни такси с Turkish Airways
3 нощувки със закуска и вечеря в хотела в Моши
5 нощувки в хижи с 3 хранения на ден по време на изкачванията по програмата
Професионален планински водач на английски език при изкачването
Застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19.
Носачи
При спешни ситуации - евакуационни разходи, Hyperbaric Bag Treatment, кислородни бутилки
3-дневно сафари с 2 нощувки по описаната програма (закуска, обед и вечеря)
Застраховка Асистанс в чужбина с покритие 15 000 евро
Водач от агенцията при 12 записани туристи

Цената не включва

Входна виза за Танзания - 50 щ.долара, заплаща се на летището, при пристигане (желателно е туристите да платят с карта - дебитна или кредитна, в краен случай с банкнота от 50 долара на цяло след 2006 г)
Ваксинация за жълта треска - около 80 лв., 1 седмица преди отпътуване
Наем на екипировка
Други разходи неупоменати
Застраховка Отмяна на пътуване - около 2% от стойността на пътуването

Програма на пътуването

Дати: 21.01 - 01.02.2021г.

„Блестящата планина“ - Килиманджаро ( в превод от суахили), е най-?високата планина в Африка. Намира се в североизточната част на Танзания, близо до границата с Кения, която преминава по северното и източното подножие на планината, на 340 км южно от Екватора. Издига се като корона с уникална и единствена по рода си природа, със своя собствена екосистема, климатични и растителни пояси. Международното летище Килиманджаро е разположено на 50 км югозападно от върха на Килиманджаро. Настоящата столица на Танзания, Дар ес-Салаам, отстои на 450 км на югоизток, а разстоянието до Индийския океан е 270 км.Най-близкият град - Моши, се намира на юг от планината и представлява основната отправна точка за нейното изкачване. Цялата територия на планината влиза в границите на Националния парк Килиманджаро, създаден през 1973 година. Заема площ от около 3 885 км2 и представлява вулканичен комплекс с овална форма и размери около 70 км. на 50 км. Надморската височина на най-високата точка на Килиманджаро е измервана многократно от 1889 година насам, като в резултатите има големи разлики, надхвърлящи 100 м. Проведени през 2008 година измервания определят с помощта на Глобалната система за позициониране височината на 5892 м. Образувана е от три изгаснали вулкана – Шира на запад с надморска височина 3962 м., Мауензи на изток с височина 5149 м. и геоложки най-младият Кибо, разположен между тях, чийто най-висок връх Ухуру (означава “Свобода” и носи това име от 1961г. ,когато Танзания е получила своята независимост, дотогава върха се е казвал Кайзер Вилхелм връх) има височина 5892 м. и е най-високата точка в Африка.
Освен като най-високата планина на континента, Килиманджаро е известен и със своята ледникова шапка, която са съжаление прогресивно намалява от началото на 20 век и е възможно напълно да изчезне през следващите десетилетия. През 1912 година тя покрива 12,1 км?, през 1953 година – 6,7 км?, през 1976 година – 4,2 км?, а през 1996 година – 3,3 км?, като в рамките на 20 век губи 82% от площта си. Между 1962 и 2000 година дебелината на ледниците намалява средно със 17 м, като според различни оценки би трябвало да изчезне напълно до 2020- 2040 година. Причина за това са намалелите снеговалежи, обяснявани както с глобалното затопляне, така и с обезлесяването. Районът на Килиманджаро е обитаван от скотовъдците масаи на север и запад, които използват планинските ливади като пасища за стадата си, и от земеделците чага на юг и изток, които обработват все по-обширни части от предпланините.

Климатът е екваториален планински. Сухите сезони са от януари до средата на март и от юли до ноември. През останалото време условията са като в Европа през зимата. За Килиманджаро средното количество на годишните валежи е около 1000 мм.

От средата на 20 век Килиманджаро се превръща в емблематичен символ, изобразяван в множество произведения на изкуството и върху различни търговски продукти. Планината е високо ценена от хилядите туристи, които я изкачват всяка година, наблюдавайки голямото разнообразие на нейната флора и фауна.

Изкачването на Килиманджаро не е трудно – засега най-възрастният човек изкачил върха е 87 годишен французин, а най-младият - 13-годишно момиченце, но кой знае докога ще задържат рекорда ... . Без технически умения и предварителна подготовка, без предпазни въжета и железни скоби - въпреки че не е като разходка в парк, общо взето изкачването е щадящо. Проблеми единствено може да създаде височинната болест, защото това е единствената планина в света, при която за 5 дни от низините се стига до почти 6 хиляди метра надморска височина. При ясно време равнините на Танзания и Кения се разстилат на стотици километри напред. Изкачването преминава през няколко климатични пояса.Саваната и обработваемите планини достигат до 2 000 м надморска височина, тропическите гори виреят до 4 000 м, следвани от пасища до 4 800 м., а по-нагоре са снеговете.

Програма
Ден 1: Среща на летище София Т2 два часа преди обявенто разписание. Oтпътуване за Килиманджаро по посочените по-долу разписания.

Ден 2: Пристигане в Килиманджаро. При пристигане – посрещане от представител на приемащия туроператор. Трансфер до хотела в Моши. Почивка. Брифинг за изкачването. Вечеря. Нощувка.

Ден 3: По пътя Марангу към Килиманджаро: Портата Марангу - хижа Мандара - кратер Маунди
Закуска. Трансфер до началната точка за изкачването, портата Марангу ( 1830жм.) по маршрута Марангу на източната страна на Килиманджаро. Изкачване до хижа Мандара (2727 м.) след четиричасов преход (7 км.). Настаняване. Вечеря - около 19 часа. Разходката до кратера Маунди (15 минути) - по желание. Вечеря и нощувка.

Ден 4: Преход до хижа Хоромбо (3690 м.)

Закуска. Тръгване около 8.30. Преход до хижа Хоромбо (3690 м.) с продължителност около 6-7 часа. Маршрута минава през гори и шубраци. По пътя - обяд от пакет. В хижа Хоромбо – вечеря и нощувка.

Ден 5: Аклиматизация : Преход до хижа Мавензи (4600 м) и връщане в хижа Хоромбо (3690 м.)
След закуска целта е хижа Мавензи (4600 м. ), 888 денивелация и връщане в хижа Хоромбо (3690 м.) - чудесна възможност за височинна аклиматизация. Продължителност на маршрута около 6-7 часа. Закуска, обяд и вечеря в хижа Хоромбо (3690 м). Вечеря и нощувка.

Ден 6: Хижа Кибо (4700 м.)
Закуска. Цел на изкачването е хижа Кибо (4703 м). Първата половина от прехода траверсира високопланинска пустош, докато втората пресича широка седловина, която свързва Мавензи и Кибо. Със своя пустинен ландшафт седловината е като лунен пейзаж. Преходът отнема 6-7 часа ( 10 км.), с почивка за пакетиран обяд. Почивка преди изкачването. Вечеря и нощувка.

Ден 7: Изкачване на връх Ухуру! Връщане в хижа Хоромбо (3690 м.)
В полунощ – приготвяне за финалния щурм. Лека закуска. Отправяне по зигзагообразния маршрут към точката на Гилман (5685 м.) под светлината на звездите. Посрещане на изгрева зад връх Мавензи. 45 мин. за разходка около кратера и към върха Ухуру ( 5895 м.) – покрива на Африка. След любуване на неповторимите гледки към озарения от изгрева ледник – спускане към хижа Хоромбо (3690 м.), около 3-4 часа. Вечеря и нощувка.

Ден 8: Спускане хижа Хоромбо - хижа Мандара - Моши
Закуска. Спускането продължава до хижа Мандара. Обяд. Обратно надолу по пътя към входа на парка. От него - трансфер до град Моши. Вечеря. Нощувка.

Ден 9: Национален парк Тарангире

Закуска. Ранно отпътуване за Национален парк Тарангире за целодневен сафари драйв с обяд. Настаняване в Twiga Camp ( на ръба на кратера). Вечеря. Нощувка.

Ден 10: Национален парк Езеро Маняра

След закуска - отпътуване за Национален парк Национален парк Еезеро Маняра, с вкл. обяд. Връщане в Twiga Camp за вечеря и нощувка.

Ден 11: Национален парк НгороНгоро

След закуска - отпътуване за кратера НгороНгоро за целодневен сафари драйв с обяд. Вечерта – отпътуване за Моши. Вечеря и нощувка.

Ден 12: Отпътуване за България.

Трансфер до летището. Отпътуване за София по посоченото по-долу разписание. Пристигане в София Терминал 2.

Край на програмата.



Цени: 5699 лв.
Цената е на човек при двойно настаняване
Цената е промоционална за резервации до 30.11.2020 г.

Условия за Резервации:

Депозит при записване в размер на 1000 лева.
Втори депозит до 50% - до 45 дни преди заминаване.
Доплащане - до 30 дни преди заминаване.

Условия за анулации:

До 35 дни преди заминаване – без неустойка
От 35 ден до 30 ден от датата на заминаване - такса в размер на 1000 лева
От 30 ден до датата на заминаване, пълния размер на пътуването
Смяна на име без неустойка - - до 20 дни преди отпътуване


АНУЛАЦИИ БЕЗ НЕУСТОЙКИ И ВРЪЩАНЕ НА СУМИ:

При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в рамките на 15 дни от деня на анулацията;
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистънс“.
При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологична обстановка свързана с COVID 19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.
Общи условия при застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19:

Възстановяване на възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване;
Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има живото застрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница.
Какво не покрива застраховката?

Събития, които са причинени предумишлено или поради груба небрежност на застрахования;
Опит за самоубийство или самоубийство;
Събития в здравословното състояние на застрахования, които са настъпили или се очаква да настъпят в момента на сключване на застраховката или началото на пътуването;
Събития, които застрахования понася вследствие на употреба на алкохол, наркотици, медикаменти или поради отлагане на предписана терапия;
Събития, които са в посредствена или непосредствена връзка с размирици, военни действия, терор от всякакъв вид, стихийни бедствия, влияния на околната среда, земетресения;
За повече информация относно включените застраховки, моля свържете се с нас!



Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на съответните суми според условията за анулации и неустойки.

В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети и не по-късно от 28.11.2020 г., като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

Информация относно здравните изисквания:

няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуване до Танзания към 20.10.2020 г.

*COVID-19 забележка – поради динамично поменящата се ситуация, медицинските условия за влизане в страната подлежат на препотвърждение при приближаване периода на пътуване.


Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.

Вид използвани транспорти: Самолет, бус

Необходими документи:

Международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане;
За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители!
Минимални бройки:

Цената е валидна при минимум 5 записани туристи. Срок за уведомяване за не-набран минимум - 30 дни преди отпътуване.


Полетно разписание:

ТK1032 21JAN София-Истанбул 1600 1825
TK 567 21JAN Истанбул-Килиманджаро 2025 0550+1
TK 567 01FEB Килиманджаро-Истанбул 0640 1345
TK1031 01FEB Истанбул-София 1445 1505

Превозвач: Турски Авиолинии


Задължителна екипировка:
Раници - една по-голяма – 80-100 л, и една по-малка – 35-50 л
Спален чувал с температура за комфорт около 0? и температура на оцеляване от - 15?
Обувки — от 4000 метра нагоре е хубаво обувките да са високи, с гортекс мембрана, 3 или 4 сезонни, до 4000 м може маратонки. Гети. Важно е обувките да са носени ( не нови). Втори чифт обувки — до 4000 метра маратонки или други леки обувки, за лагерите може и джапанки.
Яке — задължително водоустойчиво и ветрозащитно, с качулка
Пухенка – за изкачването
Полари — един тънък полар и един по-?плътен за по-?студено време
Панталони - памучен за първите дни и зимен, гортексов, водо и ветрозащитен, резервен
Дъждобран - ?може и дъждобранен панталон
Ръкавици — 1 брой тънки и 1 брой дебели зимни
Шапка – срещу слънце
Слънчеви очила (глетчерни със странични покрития за големи височини)
Термобельо
Тениски — 2 – 3 – 4 броя с дълги и с къси ръкави
Чорапи — 3-4 чифта тънки и 3-4 чифта вълнени
Гамаши — водонепропускливи, дишащи
Щеки, телескопични
Аптечка
Маска за лице
Таблетки за обеззаразяване на вода
Санитарни материали, мокри кърпи, дезинфекциращи гелове
Витамини и енергийни храни 8 блокчета
Термос 1 литър и бутилка 1 литър.
Челник с втори чифт батерии
Слънцезащитен крем с фактор 40 - 60
Лосион против насекоми
Фотоапарат
Батерии
Хавлия, малка бързо съхнеща
Комплект за шиене
Нож — многофункционален
Лични принадлежности
Практическа информация:

Водачите са професионално обучени и регистрирани към Управлението на Национален парк Килиманджаро. По един водач и асистент-водач са прикрепени за всеки трима туристи. В случай, че някой се почувства зле и не е в състояние да продължи, асистент-водача му помога да слезе на по-ниска височина или направо в хотела.



В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети и не по-късно от 60 дни преди пътуване, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

Информация относно здравни, паспортни и визови изисквания:

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ваксинация за жълта треска.

Необходим е международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане и 2 свободни страници.

Входна виза за Танзания - 50 щ.долара, заплаща се на летището, при пристигане (желателно е туристите да платят с карта - дебитна или кредитна, в краен случай с банкнота от 50 долара на цяло след 2006 г), след попълване на формуляри и снемане на биометрични данни.

Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.

Вид използвани транспортни средства по програмата:
- Самолет
- Автобус / Бус / Джип (Трансфери и сафари)

Допълнителна информация

Цената е промоционална за резервации до 30.11.2020 г.

Тагове

Оферти - Танзания |  Оферти - Додома |  Екскурзии - Танзания |  Екскурзии - Додома |  Индивидуално пътуване - Танзания |  Индивидуално пътуване - Додома

Избрани оферти