Начало / Екскурзии / Екскурзии - Рожен

Кожух планина и Рупите – наследство от древните Атланти

Номер на оферта

/

229287

Дати & цени

Цената включва

транспорт с туристически автобус и екскурзовод по време на пътуването

Цената не включва

лични разходи, входна такса за Хераклея Синтика

Програма на пътуването

Изкачване на възвишението Кожух (281 м) – местност Рупите – руините на античната Хераклея Синтика – Роженски манастир „Рождество Богородично“

Според една от последните научни хипотези мястото на изгасналият вулкан Кожух, който е бил активен преди повече от 1 милион години е причинен не от земните сили в недрата на земята, където се пресичат меридианите на Струмишкия разлом и наслагналият се върху него паралелен разлом в долината на река Струмешница, а е причинен от космически катаклизъм, довел до възникването на божествения лечебен термален извор с температура на водата 75 градуса по Целзий, населяван преди хилядолетия от древните атланти. За този катаклизъм се твърди, че е бил „видян“ от пророчицата баба Ванга, която се заселила на това богоизбрано място не случайно. Едно от доказателствата за това е фактът, че само тук растат на воля едни от най-редките и най-стари ендемити на земята – южен змиярник, вебиев бадем и широколистен мразовец.

Отпътуване от стадион Васил Левски в 7,30 часа. Групата пристига в защитената м. Рупите. Следва разглеждане последователно: Манастирската църква „Св. Петка Българска“, скулптурата на баба Ванга, гробът й, нейната къща и приемна, минералният лечебен извор, горещото езеро, езерото с костенурките, комплекс Рупите – природен лечител и др. След разглеждането на местността Рупите групата се придвижва на югоизток, където по южните огряни от слънцето склонове на възвишението Кожух се намират останките от новооткритите руини на античния трако-римски град Хераклея Синтика, населяван в миналото от тракийското племе синти. Тук са запазени руините на римска защитна крепост, жилищен квартал с раннохристиянска базилика, търговски помещения със стълбище, части от постройки и т. н. Археолозите от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН, откриха на 17 август 2018 уникална статуя при проучванията си на античния град Хераклея Синтика. Каменната скулптура е в човешки ръст и е вероятно на римски магистрат от края на III и началото на IV век. До нея е открит ? надпис, от който се правят предположения за името на изобразения знатен хераклеец.

След разглеждането групата започва плавно изкачване по югозападното ребро на възвишението Кожух, което се достига след около 20 минутно изкачване до кота 281 м. Оттук се открива неописуемо красива гледка към долината на Струма и планините, които я обграждат – Пирин, Беласица и Огражден. Слизане до автобуса и отпътуване за с. Рожен. Време за разглеждане на красивите Роженски и Кърлановски земни пирамиди. Следва посещение на средновековния Роженски манастир „Рождество Богородично“. Разглеждане на обширния манастирски комплекс и преклонение пред чудодейната икона на Света Богородица. Посещение и на близката църква „Св. Св. Кирил и Методий“, построена през 1914 г., чийто основен ктитор е бил Яне Сандански. Завръщане до автобуса и отпътуване за София.
Забележка

Екскурзията се потвърждава 2 дни преди тръгване при минимум 19 записани туристи.

При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!



Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Рожен |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Рожен |  3 Март 2024 - България |  3 Март 2024 - Рожен

Избрани оферти