Начало / Екскурзии / Екскурзии - Делхи

Кралство Бутан – Шангри-Ла или последният рай на Земята

Номер на оферта

/

227956

Дати & цени

Цената включва

- Самолетен билет с летищни такси София – Доха – Делхи и обратно с Катарски авиолинии;
- Самолетен билет Делхи – Паро – Делхи с Drukair;
- 2 нощувки в хотел 4* в района на летището в Делхи;
- 6 нощувки в хотели 3* в Бутан;
- Индивидуални екскурзии;
- Виза за Бутан;
- Трансфери от/до летище в Бутан;
- Закуска, обяд и вечеря в хотел или подбрани ресторанти;
- Квалифициран, лицензиран екскурзовод на английски език;
- Опитен шофьор;
- Собствена кола за целия престой;
- Пътни такси;
- Административни и кралски такси;
- Бутилирана минерална вода;
- Един брой традиционно облекло (връща се в края на пътуването)
- Пълно обслужване и съдействие преди, по време и след пътуването Ви;
- Застраховка медицински разноски за 10 000 евро;

Цената не включва

- Летищни такси за Бута (предоставят се от авиокомпанията след резервация)
- Транзитна виза за Индия – 50 лв. или туристическа виза – 105 лв. в зависимост от продължителността на престоя;
- Лични разходи;
- Напитки;
- Настаняване и изхранване в 4* и 5* хотели;
- Благодарствен бакшиш (мин. 100 $ за целия престой за всеки – екскурзовода и шофьора)

Програма на пътуването

Индивидуално пътуване по Ваши дати БЕЗ група и водач от България. За конкретна дата и цена, моля, изпратете запитване.

*****************************************************

Тук ръкостискането се различава от всички, които сте изживявали. Две ръце захлупват вашата, а главата се свежда в поклон. Едно истинско отдаване на почит. В Бутан всичко се прави с внимание – прекосяването на улицата, миенето на съдове – толкова целенасочено и грижливо. Според писателя Ерик Уайнър може би любовта и вниманието са едно и също нещо. А според британския учен Авнер Офър вниманието е „универсалната валута на благополучието” или с други думи, внимателните хора са щастливи. Дали затова бутанският народ е един от най-щастливите в света? Или има още нещо? Със сигурност обаче това е една от най-изумително красивите страни, разположена на южните склонове на Хималаите, единствената страна в света, където са забранени тютюнопушенето и търговията с тютюн, има официален дрескод за мъжете, телевизия не е имало до 1999 г. и се отглежда марихуана за храна на … прасетата.

Пригответе се за едно необикновено пътешествие из страната, в която напредъкът на нацията се измерва чрез Брутното национално щастие, а не чрез нейния платежен баланс.

**********************************************************************************************************

ПОРГРАМА
10 дни / 8 нощувки

Ден 1 Полет София – Доха

Излитаме за Доха от София и връзка със следващ полет за Делхи.

Ден 2 Пристигане в Делхи

На пристигане се настаняваме в хотел 4* в района на летището. Ако има време, можем да направим тур на Делхи с вечеря и шоу (по желание). Нощувка.

Ден 3 Пристигане в Паро, Бутан

Излитаме рано сутринта от Делхи с полет на кралската авиокомпания на Бутан – Drukair. На пристигане на летището в Паро ни посреща очарователният ни екскурзовод. Kuzu Zangpola! На 2,200 м. надморска височина първо ще имате нужда от почивка, затова ще ви дадем малко време да се адаптирате след кратко пътуване до Тимфу и настаняване в хотела.

Тимфу е столицата на Бутан и перфектното място за преминаване от познатия ви начин на живот към тази уникална страна, нямаща подобна на себе си. Тук ще усетите радостта от местните обичаи зървайки за първи път монасите облечени в традиционни червени одежди, мъжете в раираните гхо, а жените в ярки цветни кири. След като се настаните в хотела, ще започнем постепенно да отключваме мистериите на Бутан като ви отведем на обиколка на най-важните забележителности. Националният паметник Chorten е построен през 1974 г. в памет на Jigme Dorji Wangchuk, третият крал на Бутан. Chorten е будистки храм с полусферична структура, който се използва за медитация. Бялата сграда със златен шпил олицетворява силата и добрината на нашия многообичан трети крал. Продължаваме към Thimphu Tashichho Dzong, крепост и будистки манастир с отличителна бутанска архитектура. Разположен е на реката Wang и в него се помещава правителството, както и офисите на настоящия крал. Ще посетим пазара, където в края на седмицата местните фермери идват да предлагат различни продукти, а отсреща е Kundeyling Baazam, където ще можете да се пазарите за местни сувенири. Накрая ще ви отведем до една от най-големите статуи на Буда от бронз, кацнала на върха на хълм, от където се разкрива зашеметяваща гледка към долината и заобикалящите я планини. Връщаме се обратно в града за вечеря, където след това може да се поразходите из магазините, баровете и кафенетата на Тимфу.

Ден 4 Един ден в Тимфу

След закуска първата ни спирка ще е Националният фолклорно-исторически музей, посветен на опазването на бутанските изкуства. Реставрираната сградата от 19-ти век е превърната в традиционен селски дом на три етажа с традиционни изкуства, културни реликви и артефакти. Различни демонстрации се правят през целия ден, за да покажат как са живели бутанците през вековете.

В ръчната хартиена фабрика Jungshi ще видим някогашния начин за производство на естествена хартия използвайки кори от два вида местно дърво. Ще може дори да направите своя хартия за специален сувенир. Ръчно изработената хартия била използвана от монасите за записване на молитвите и за печатане с дървени клишета.

Тъкането се смята за национално изкуство в Бутан. В Националния музей за текстил ще научите всичко за ярко оцветените и красиво изтъкани платове, които носят хората в Бутан. Благодарение отчасти и на нашата кралица Джетсун Пема платовете на Бутан се приемат като висша мода по света.

След това ще ви отведем в резервата Motithang Takin, дом на едно от най-странно изглеждащите животни на планетата. Такинът прилича на мило лосоподобно същество, описвано често като ухапано от пчела. Първоначално тук имало малка зоологическа градина, за която в последствие кралят постановил, че не е в хармония с будистката практика да се затварят животни и те били пуснати на свобода. Такините обаче отказали да напуснат и започнали да обикалят града в търсене на храна. Резерватът тогава бил основан с декрет на краля, тези животни да могат да живеят в него и да бъдат обгрижвани.

Ще завършим деня с посещение на Simtokha Dzong. Построен през 1629 г. като първата от рода си крепости в Бутан. Вътре са изобразени красиви будистки стенописи и дърворезби. Simtokha означава “камък на демона” и легенда разказва, че крепостта била използвана за дом на демон в една скала, който тероризирал региона. Днес тя е превърната в център за изучаване на дзонгка, националния език на Бутан.

Ден 5 От Тимфу до Пунакха

Днес се отправяме към Пунакха, бившата столица на Бутан до 1955 г. спирайки по път на прохода Dochula. Тази известна туристическа спирка ще ви порази – 360 градусова гледка над Хималайските планини. Тук е също мястото на 108-те ступи построени на хълм в памет на бутанските войници загинали през 2003 г. в битка с Асамиски въстаници от Индия. Храмът Druk Wangyal Lhakhang е построен през 2008 г, в чест на 100 годишнината от основаването на монархията и негово величество Jigme Singye Wangchuck, четвъртият крал и ръководител на битката срещу бунтовниците от Индия. Ще разгледаме една от най-красивите забележителности на Бутан - Punakha Dzong (дворец), разположен на брега между две обединяващи се реки във великолепен бутански стил. Построен е през 1637 г. и е вторият по големина и втория най-стар дворец в страната. Обграден е от дървета джакаранда, които през пролетта цъфтят в лилаво-синьо и създават приказна гледка към двореца. Именно тук са се венчали сегашният крал Jigme Khesar Namgyel Wangchuck и неговата красива кралица Jetsun Pema през 2011 г. Ще посетим също ступата Khamsum Yulley Namgyal, която е разкошен пример за съчетаването на бутанската архитектура с изкуството и е единствена по рода си. Строена е девет години по настояване на кралицата майка Ashi Tshering Yangdon Wangchuck, тъй като архитектите, художниците, скулпторите и дърводелците са използвали само свещени похвати вместо инженерни методи. До нея се стига само пеша. Едночасовата ободряваща разходка минава също по изпъстрен с молитвени флагове мост пресичащ реката Мо. През 1999 г. храмът е обявен за място премахващо негативната енергия и допринасящ за спокойствие, хармония и равновесие по света. Една възхитителна постройка с великолепна гледка към долината.

Ден 6 От Пунакха за Гангтей

След нощувка в Пунакха се отправяме към отделената ледена долина на Гангтей. Ще спрем в близост до Сопсокха за кратка разходка през терасовидните оризища до храма на Chimi Lhakhang. Разположен на хълм, този храм е посветен на Lama Drukpa Kuenlay, ексцентричен религиозен учител от края на 15-ти век, който използва хумор, песни и скандално поведение, за да споделя своето учение, донесли му титлата Божествения Луд. Също известен като храм на плодородието, жени идват тук, за да се молят и се говори, че много от тях забременяват скоро след това. Chimi Lhakhang е с много характерна естетика на дизайна, изобразяваща цветни символи на фалос по цялата сграда.

Минаваме през Уангдуе, последния град преди да влезем в изолирания район на централен Бутан. Драматично кацнала на склона на хълм, ще видим Wangdue Phodrang Dzong. За съжаление, през 2012 г. пожар унищожава сградата и остават само стените, така че ще можем да я видим само отвън, тъй като вътре тече работа по реконструкцията й. Уангдуе има малък пазар, а районът е известен със своите фини бамбукови изработки и каменни резби. Също така ще видим лицето на Буда, природен феномен образуван от природата в скала.

Продължаваме през девствените планини на централен Бутан и влизаме в долината Фобджикха (Phobjikha), известна също като Долината Гангтей. Тази долина с форма на купа граничи с Национален парк Jigme Singye Wangchuck и цялата й територия е природен резерват. Тук може да видите черноврати жерави, които мигрират от Тибет през зимата и, пристигайки, правят три обиколки над манастира Гангтенг и отново три преди да отлетят обратно за Тибет през пролетта. Може да видите и други местни животни като мунтжаки, индийски елен, серау, леопард, червена лисица и як.

На хълм с изглед към цялата долина е Gangtey Goempa, голям манастир от 17-ти век. Молитвената зала е построена в тибетски стил с осем големи колони. Петдневният фестивал се провежда тук всяка есен, по време на който местните жители и монаси изпълняват традиционни танци с цветни маски и мечове, за да прогонят злите духове и да отпразнуват прибирането на реколтата.

Тук имате възможност да отседнете в хотел или в местно семейство в скромна селска къща, където да се потопите в семейна култура и изживеете тяхното любезно гостоприемство.

Ден 7 От Гангтей за Паро

Днес се отправяме обратно към Паро и живописната красота на долината Паро. Тази област има много манастири, храмове, дворци и природни чудеса, които правят Бутан такава прекрасна страна. Разположена на северозападната граница между Бутан и Тибет е планината Chomolhari (Jomolhari). Със своите 7 325 м това е третият най-висок връх в Бутан и често го наричат съпругата на Kangchenjunga, третата най-високата планина в света. Ледниковите води, стичащи се от този планински район се вливат в реките Паро и Амо. Rinchen Pung Dzong, обикновено съкращаван на Rinpung Dzong, означава крепост върху купчина скъпоценни камъни, тъй като е построена с камъни, а не с глина. Тя се смята за една от най-впечатляващите крепости (dzongs) в страната и най-добрият пример за строителство в Бутан както през 15-ти, така и през 17-ти век. Разположена на реката Паро точно на север от летището, крепостта била използвана за защитаване от тибетските нашествия. През 1907 г. била разрушена от пожар. Във възстановената крепост сега се помещават монашески, правителствени и съдебни кабинети. В близост се намира Ta Dzong, цилиндрична седем-етажна кула, построена през 1649 г., която сега е Националния музей на Бутан, в който се съхраняват артефакти, оръжия, текстил и изящни изкуства от Бутан отпреди 4000 г. пр.н.е. Сградата е с форма на раковина със спирален строеж отвътре и отвън.

Ден 8 Паро

В последния ден на пътуването ни ще направим вълнуваща едночасова разходка до манастира Taktsang(или гнездото на Тигъра), едно от най-разпознаваемите места в Бутан. Построен несигурно върху скален хълм, той се намира на повече от 3000 м над морското равнище и е достъпен само пеша, следвайки пътека украсена с цветни молитвени знамена по протежение на пътя, за да защити пътниците от зли духове. Построен е над пещерите, където Гуру Падмасамбхава медитирал в продължение на три години.Твърди се, че този баща на будизма в Бутан през осми век е билдоведен тук на гърба на тигрица. Едно от най-свещените места в Бутан, което предлага спираща дъха гледка за онези, достатъчно издръжливи, за да стигнат до върха.

След това продължаваме за кратко с кола на север от Паро, за да посетим руините на Drukgyal Dzong. Построен през 1647, от Zhabdrung Ngawang Namgyal, обединител на средновековен Бутан, тя е била използвана като крепост срещу нахлуването на тибетските армии. След пожар през 1951 г., тя остава разрушена като символ на минали военни победи. При ясни дни можете да видите също покритите със сняг върхове на планината Chomolohari.

Ще завършим деня с посещение на Kyichu Lhakhang, красив будистки храм от седми век, един от най-старите в Бутан. Според легендата гигантски демон положил тялото си през Хималаите, за да се предотврати разпространението на будизма. Тибетският крал Songtsen Gambo построил 108 храма в целия регион и около тялото й, за да я обгради и притисне, издигайки Kyichu Lhakhang, за да придържа левия й крак надолу.

Ден 9 Отпътуване от Паро за Делхи

Днес ще кажем любезно сбогом на тази красива хималайска страна и ще се качим на ранен полет обратно за Делхи. Надяваме се, че сте успели да създадете нови приятели, а също и много снимки, с които да съхраните красиви спомени от вълшебен Бутан! Tashi Delek!

На пристигане в Делхи се настаняваме отново в хотел 4* в района на летището. Свободно време и нощувка.

Ден 10 Делхи – Доха – София

Ранен полет за Доха и оттам следващ за София.

**********************************************************************************************************

ЦЕНИ НА ЧОВЕК

Нисък сезон: Декември – Февруари / Юни – Август

При мин. 2 човека..............................€ 2585
При мин. 3 човека..............................€ 2410
Ученик 12-24 г.................................€ 2039
Дете 06-11 г...................................€ 1825
Доплащане за единична стая.....................€ 280


Висок сезон: Март – Май / Септември – Ноември

При мин. 2 човека..............................€ 2868
При мин. 3 човека..............................€ 2698
Ученик 12-24 г.................................€ 2259
Дете 06-11 г...................................€ 1975
Доплащане за единична стая.....................€ 280

**********************************************************************************************************

Групи над 10 човека – на запитване. При интерес може да заявите желанието си за присъединяване към група с водач от България.

**********************************************************************************************************

Важно: За високия сезон е желателно да се прави резервация поне 3 месеца предварително.

**********************************************************************************************************

Необходими документи:

Валиден паспорт мин. 6 месеца след датата на връщане, лична информация (изисква се от посолствата и ще бъде предоставена след записване), 1 актуална снимка. За учащи от 12-24 г. се изисква копие на ученическа карта.

**********************************************************************************************************

Хотели 3 звезди:

Някои от подбраните хотели, с които работим:

Паро – Metta Resort & Spa, Tenzinling Resort, Tashi Namgay или подобен

Тимфу – Hotel Norbuling, Dorji Elements, Peaceful Resort, Kisa Hotel или подобен

Пунакха – Hotel Lobesa, Zhingkham Resort, Meri Puensum, Hotel Vara или подобен

Вангдуе – ECO Lodge, Kichu Resort, Punatsangchhu или подобен

Gangtey – Dewachen Hotel

Тронгса – Yangkhil Resort

Бумтанг – Rinchen Ling Resort, Valley Resort, Peling Hotel or equivalent

**********************************************************************************************************

Най-подходящо време за посещение на Бутан:

Пролет и есен са най-подходящите сезони за посещение на Бутан. Въпреки това лятото и зимата имат също своя чар.

Пролет – Май, Април, Май

Пролетта е любимия сезон за посещение на Бутан. Любителите на природата и местната флора трябва да пътуват по това време – април или май. Цветята тогава ще са цъфнали.

Есен – Септември, Октомври, Ноември

Есента също е висок сезон с много посетители в Бутан. Въпреки, че Бутан няма шарени гори в този сезон, мекото време през есента го прави идеалния сезон за посещение на страната. Фестивалът в Тимфу обикновено е в края на септември или началото на октомври.

Лято – Юни, Юли, Август

Ако искате да се избегнете по-високите цени и студа на зимата, помислете за посещение на Бутан в началото на юни. Ако мусоните закъснеят, юни ще бъде чудесен за пътуване. Мусоните са най-силни през юли, като те се ограничават само в следобедите по веднъж на всеки 2-3 дни. Някои отдалечени райони като Гангтей може да се пропуснат, тъй като пътищата може да са наводнени или покрити с кал. Лятото често предлага зелени гледки с процъфтяващи оризища на фона на ясното синьо небе след дъжда.

Зима

За да избегнете навалицата и да видите черновратия жерав, зимата може би е най-добрият сезон, в който може да се любувате на хималайското синьо небе без да плащате високи цени, помислете за декември. Температурите няма да са много ниски. Обикновено най-ниските са в края на януари, началото на февруари. Тогава в Паро и Тимфу може да превали сняг за един ден.

**********************************************************************************************************

Всички цени подлежат на препотвърждение. Възможни са промени в последователността на градовете в зависимост от връзките на полетите. По желание може да се добавят нощувки.

**********************************************************************************************************

Важно: Всички цени са за индивидуално пътуване и се потвърждават в момента на резервация.

За конкретна дата и цена, моля изпратете запитване!

Възможни са промени в програмата по Ваше желание при резервация за удължаване на престоя.

**********************************************************************************************************

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!

Тагове

Оферти - Индия |  Оферти - Делхи |  Екскурзии - Индия |  Екскурзии - Делхи |  Екзотична почивка 2024 - Индия |  Екзотична почивка 2024 - Делхи

Избрани оферти