Начало / Екскурзии / Екскурзии - Бейрут

ЛИВАН - Земя на богове между Арабския свят и Европа

Номер на оферта

/

203146

Дати & цени

Цената включва

Акценти по програмата:
? Бейрут – модерната столицата на Ливан;
? Бейтедин – дворецът в Бейтедин;
? Дер ел Камар – типично ливанско селище;
? Баалбек – руините на римските храмове на Юпитер и Венера, част от Културното наследство на ЮНЕСКО;
? Анджар – руините на древния град на омеядите;
? Ксара – дегустация на вина от Ливан;
? Джейта Грото – най-дългия пещерен комплекс в Близкия Изток;
? Библос – мястото на създаване на първата линейна азбука;
? Хариса – светилището с голямата статуя на Дева Мария от Ливан;
? Сайда – третият голям финикийски град-държава;
? Тир – част от световното наследство на ЮНЕСКО;
? Магдуш – мястото, където Дева Мария е чакала Исус да се завърне от Сайда;


Цената включва:

Самолетен билет София – Истанбул – Бейрут – Истанбул – София с Turkish Airlines с багаж до 23кг.;
Летищни такси;
Трансфер летище – хотел – летище;
5 нощувки със закуски в хотел Gems 4* / http://gemshotel.com.lb// или подобен;
4 обяда по време на екскурзиите;
Всички трансфери по програмата;
Всички екскурзии, включени в програмата:
Панорамна обиколка на Бейрут;
Екскурзия до Бейтедин и Дер ел Камар;
Екскурзия до Баалбек, Анджар, Ксара;
Екскурзия до Джейта Грото, Библос, Хариса;
Екскурзия до Сайда, Тир, Магдуш;
Всички входни такси за посещаваните обекти;
Екскурзиите се водят с местен екскурзовод на английски или руски език с осигурен превод на български;
Водач – екскурзовод от ТА от България;
Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро;

Цената не включва

Виза за Ливан – 39 евро /издава се в България/;
Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьори – 3-4$ на ден;
Хранения, неупоменати в програмата;
Разходи от личен характер;


Забележка:

Притежатели на паспорти, в които има положени израелски визи или печат, не се допускат в страната, независимо от статута на пътуващия.

Необходими документи:
• Паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на връщане и поне 2 празни страници за полагане на визата, попълнен формуляр за виза и 1 снимка паспортен формат;
• за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариално заверена декларация от единия или двамата родители!
• Без медицински изисквания за имунизации;

Условия за записване и начин на плащане:
- Депозит 30% от стойността на пакета при резервация;
- Доплащане 30 дни преди датата на отпътуване;

Митнически изисквания: Всеки пътуващ може да внася и изнася за лични цели до 2 литра концентрат. Няма ограничения за тютюневи изделия. Не се изисква деклариране на валута при влизане и излизане от страната.

Програма на пътуването

Ливан – Земя на Богове между Арабския свят и Европа

Бейрут – Бейтедин – Дер ел Камар - Сайда – Тир – Магдуш - Баалбек – Анджар – Ксара – Джейта Грото – Библос – Хариса

Дати: 27.10. – 01.11.2017
28.02. – 05.03.2018

6 дни/ 5 нощувки със закуски и 4 обяда

Програма
Ден 1 - СофияИстанбул - Бейрут
Среща на летище София в 8:00ч. Полет СофияИстанбул в 10:00ч. Кацане на летището в Истанбул в 11:25ч. Излитане за Бейрут в 12:25ч. Кацане на летището в Бейрут в 14:10ч. Посрещане от фирмата партньор. Панорамна автобусна обиколка на Бейрут. Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.

Ден 2 – Бейрут, Бейтедин и Дер ел Камар. Пълен туристически ден с обяд
Закуска. Разглеждане на Бейрут. Градът е построен върху скали, на място обитавано още от праисторически хора. През годините е бил засенчен от по-силните си съседи, но през първото хилядолетие преди новата ера започва да придобива по-голямо влияние. По римско време е колония на Римската империя, важно пристанище и културен център. По време на римската и византийска епоха се отличава със своята юридическа школа, чийто професори са помогнали за изработването на прочутия Юстинианов кодекс.
Градът е разрушен от земетресение през 551г., а век по-късно е завладян от араби мюсюлмани, и през 1109г. от кръстоносците. Остава под тяхна власт до 1291г., когато е завладян от мамелюци. През 1516г. започва 400-годишно османско управление. През 17в. е периодът на просперитет под управлението на емир Фахредин II. След разпадането на Османската империя и краят на Първата Световна Война, градът става столица на съвременен Ливан. Бейрут, с близо 1 000 000 жители, остава културния и търговски център на страната. Сред основните забележителности са статуята на Мъчениците, пазарите, сградата на парламента, Римската баня, националния музей, множество църкви и джамии.
Отпътуване за Дер ел Камар – столицата на Планина Ливан /едно от губернаторствата, на които е разделен Ливан/, на 35км. от Бейрут. Обяд в типичен ресторант. В наши дни е типично ливанско село с исторически център, соук /пазар/, музей, джамия и църкви.
Отпътуване за Бейтедин. Посещение да двореца Бейтедин – той датира от началото на 19в. и е само на 43км. от Бейрут. Построен е от Емир Бехир II, който управлявал Ливан повече от 50г. Със своите арки, галерии и стаи, декорирани от художници от Ливан, Дамаск и Италия, тази сграда е модел на източната архитектура. Днес в двореца се помещава музей на оръжия, костюми и бижута, както и археологически музей и музей на византийските мозайки.
Връщане в Бейрут. Нощувка.

Ден 3 - Сайда, Тир и Магдуш. Пълен туристически ден с обяд
Закуска. Екскурзия до Сайда, Тир, Магдуш.
Отпътуване за Сайда /Сидон/ - третият голям финикийски град-държава. Името Сидон за първи път е споменато в текстове от 14в. пр. Хр. Своята златна епоха градът преживява през персийската епоха – края на 6в. – средата на 4в. пр. Хр. Сидон е бил открит град с културно влияние, включително египетско и гръцко. По време на персийския период Егейски скулптори са допринесли за близкия храм на Ешмун, бога на града. Той е асоцииран с Асклепий – гръцкия бог –лечител. След бунта си срещу персите и разрушенията през 351г. пр. Хр. градът никога не връща предишната си слава. По време на кръстоносците между 1110 и 1291г. добива престиж като втората от четирите баронии на Кралство Йерусалим. Днес руините от морския замък на кръстоносците и замъка Сен Луи, известен като замък на земята все още могат да бъдат видени. От османския период е останала Голямата джамия, построена върху основите на сгради на кръстоносците и Хан ел Фран, построен от Фахредин II.
Отпътуване за Тир, град съществувал още през 3-тото хилядолетие пр. Хр. Първоначално селище на брега с островен град, около 10в. пр. Хр. крал Хирам е разширил селището и е построил 2 пристанища и храм на Мелкарт. Процъфтяващата морска търговия, колониите по Средиземноморието и боядисването с пурпурно е направил Тир много могъщ и богат град. През 6в. пр. Хр. тирийците успешно успяват да се противопоставят на Новуходуносор в продължение на 13г., а Александър Велики го обсажда за 7 месеца и накрая го превзема като построява път от брега до острова. По римско време тук е построен прекрасен град. Останките от римските улици, арки, публични сгради, включително и един от най-големите хиподруми по това време, са едни от основните забележителности на Тир. През 1984г. ЮНЕСКО го вписва като световно наследство. Обяд в местен ресторант.
Посещение на Магдуш. Според християнската вяра, когато Исус е дошъл в Сайда, Дева Мария, която го е придружавала, е чакала Исус на върха на хълма, където днес е Магдуш. Тя е прекарала нощта в пещера, известна като Мантара или „Очакване“. Император Константин Велики е превърнал пещерата в светилище по молба на Св. Елена. Издигнал и кула в памет на Дева Мария, която била разрушена от голямото земетресение. По-късно крал Луи IX издигнал наблюдателна кула на същото място. Пещерата Мантара била случайно открита през 1726г. от овчар. Била открита и икона на Дева Мария от византийско време – 7 или 8в. от тогава пещерата е превърната в място за поклонение. 1860г. гръцката католическа църква става неин собственик и през 1880г. я превръща в светилище. Връщане в Бейрут. Нощувка.






Ден 4 - Баалбек, Анджар, Ксара. Пълен туристически ден с обяд
Закуска. Екскурзия до Баалбек, Анджар, Ксара. Посещение на Баалбек – тук може да видите най-добре запазените останки от Римски храмове по тези земи. Храмовете посветени на Юпитер, Бакхус и Венера са от 1-3в. и са част от Културното наследство на ЮНЕСКО. В храмът на Юпитер 6 от 54-те огромни колони, които първоначално са ограждали светилището са оцелели до днес. Храмът има впечатляващ подиум и огромен правоъгълен двор, където са били правени жертвоприношения.
Отпътуване за Анджар, построен от Омайад халиф ал-Уалид Ибн Малек в началото на 8в. Зад здравите укрепления има останки от улици, 3 двореца, пазари, 2 хамама и джамия. Руините на древния град са пример за архитектура от времето на Омеядите и са част от Културното наследство на ЮНЕСКО. Обяд в местен ресторант.
Отпътуване за Ксара, където ще посетите винарна и дегустирате едни от най-добрите вина. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 5 - Джейта Грото, Библос, Хариса. Пълен туристически ден с обяд
Закуска. Екскурзия до Джейта Грото, Библос, Хариса.
Пещерите Джейта Грото са сред 14-те финалиста за новите 7 чудеса на света. Това са едни от най-красивите пещери в света, на 20км. от Бейрут. Долната част на пещерата се посещава с лодки по пещерното езеро, дълго 623м.
Библос – населен още през неолита, Библос е сред най-старите финикийски градове. Владян от персийци, римляни, кръстоносци и османци, оставили отпечатък върху архитектурата на града. Библос е мястото, където е била създадена и първата линейна азбука – предшественик на всички съвременни азбуки, включително гръцка и латинска. Най-старият известен финикийски надпис е открит върху саркофага на библоския владетел Ахирам. Тук е имало и култ към Адонис – богът олицетворение на умиращата и възкръсваща природа. Забележителностите са: крепостният замък и църквата, както и многото останки от миналото на града – от неолита до епохата на кръстоносците, красива джамия и множество кафенета и ресторанти. Обяд в местен ресторант.
Хариса – тук се намира светилището с голямата статуя на Дева Мария от Ливан и се открива красива панорамна гледка към залива Джуней. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 6 - Бейрут – Истанбул - София
Закуска. Свободно време за последни покупки преди отпътуване. Трансфер до летището. Полет от Бейрут за Истанбул в 15:45ч. Кацане на летището в Истанбул в 18:55ч. Полет за София в 20:00ч. Кацане в София в 20:20ч.

Цена: 2098 лева

Тагове

Оферти - Ливан |  Оферти - Бейрут |  Екскурзии - Ливан |  Екскурзии - Бейрут |  Екзотична почивка 2024 - Ливан |  Екзотична почивка 2024 - Бейрут

Избрани оферти