Начало / Екскурзии / Екскурзии - Трън

Любаш и Ездимирска планина - автобусна екскурзия - 1 ден!

Номер на оферта

/

197407

Дати & цени

Цената включва

транспорт с автобус/ микробус
екскурзовод по време на цялото пътуване;

Програма на пътуването

Маршрут: София-Лялинци-Ездимирци-София

ДАТА: 18.06.2017 г.

ЦЕНА: 29 лв.

-------------------------------------------------------------------

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!

==================================================================

ПРОГРАМА

с. Лялинци – възрожденски храм „Св. Николай Чудотворец“ – вр. Любаш (1399 м) – руините на праисторическа крепост – вр. Мали Любаш – с. Ездимирци – Големи връх (1219 м) – параклис „Св. Илия“

Този маршрут ще отведе верните почитатели на българските планини на точното място, а именно до непознатите дялове на дългата Руйско-Верилска планинска верига, състояща се от планините: Верила, Голо Бърдо, Черна гора, Любаш, Стража, Ездимирска и Руй. С този маршрут ще бъдат покорени два от най-красивите върхове на Любаш и Ездимирска планина.

Отпътуване в 7,30 часа от стадион Васил Левски. Групата пристига в центъра на с. Лялинци, следва посещение на средновековната църква „Св. Николай Чудотворец“. Тази красива трикорабна, триконхална псевдобазилика е издигната през далечната 1870 г. Пренесена е камък по камък в центъра на днешното село от м. Своге, където е била издигната средновековната църква, построена според преданието през времето на Втората българска държава и разрушена след идването на турците.

Време за история, размисъл, преклонение, кратка почивка. Оттук групата започва изкачването на най-високия от трите планински върха – Любаш, където е била издигната една от най-старите крепости не само на наша територия, но и на Балканите. Изкачването отнема около 1 час. Пристигане на върха, изслушване беседата и легендите от водача и много снимки. След това групата продължава своя ход, слизайки постепенно от върха към по-ниския връх – Малък Любаш, седловината Своге. Връщане до автобуса. Отпътуване с него до югоизточната окрайнина на непознатото с. Ездимирци, дало името на планината. Посещение на параклиса „Св. Илия“. Кратка почивка и фотосесия. След това кратко но, трудно изкачване (с тези, които искат да продължат) до Големи връх, намиращ се непосредствено над параклиса. Достигане на първенеца на Ездимирска планина, където също подобно и на другите два върха има останки от старинна крепост, охраняващи в миналото историко-географската област Знеполе (Трънската котловина), съкровищница на множество полиметални руди, използвани и добивани тук от времето на траките. Слизане на групата до автобуса и отпътуване за София.

Пеш. преход около 5 часа, терен динамичен, денивелация при изкачване на вр. Любаш - 700 метра

===================================================================

Забележка

При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 19 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 3 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Трън |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Трън |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Трън

Избрани оферти