Начало / Екскурзии / Екскурзии - Пловдив

Люляковото светилище, Слънчевата стела и Мегалитното яйце - автобус - 1 ден!

Номер на оферта

/

197398

Дати & цени

Цената включва

транспорт, екскурзоводоско обслужване, местен водач

Цената не включва

лични разходи

Програма на пътуването

Маршрут: СОФИЯ-ЛЮЛЯКОВО СВЕТИЛИЩЕ-ЯЙЦЕТО-СВЕЖЕН

ДАТА: 18.06.2017 г.

ЦЕНА: 39 лв.

------------------------------------------------------------------

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!

===================================================================

ПРОГРАМА

Тракийското светилище над село Бабек е едно от стотиците древни места в България, които са останки от цивилизацията на траките по нашите земи. Заедно със светилищата на Белинташ, Беглик Таш, Караджов камък, Вулвата, Татул и т.н., светилището край село Бабек е един от основните елементи, използвани от траките за създаването на т.нар. енергийна решетка на Планетата, изиграла своята роля за смяна на цивилизациите и подготовката към приемствеността за 6-тата раса.

На върха на хълм в сърцето на Средна гора се намира Люляковото светилище. Тук се издига
единствената непокътната до днес слънчева стела. Добре изгладеният камък, висок около два метра, с форма на пламък е поставен в специално изрязано в скалата легло. Оформена е тясна площадка с издълбани в скалата улеи. В продължение на хилядолетия мястото е било свещено, убедени са учени.
При скалните олтари на светилището е бил извършван обредът в чест на Бога Слънце и на Великата Богиня майка. Пътят към светилището е с леко изкачване през дъбова гора (около 2 км-около 40 минути пешеходен преход.


Отпътуване в 7,30 часа от стадион Васил Левски. Пристигане в село Бабек. Следва пеш. преход от около 40 минути до Слънчевата стела. Почивка за снимки. Слизане до автобуса и отпътуване за уникалното мегалитно яйце, което според проф. Валерия Фол няма аналог на наша територия – гигантско каменно „яйце", изправено на острата си страна над нарочно издълбан улей в материковата скала. Според проф. Фол то отразява вярвания на древните, свързани със свещеността на камъка, и символизира раждането на живота. В старателно заравнената скала около яйцето са вдълбани жертвеници, ритуални площадки и стълби. Лек пешеходен преход по древния римски път до „ЯЙЦЕТО“. Разглеждане, почивка. Отпътуване за село Свежен, разходка. Селото е основано през 14 век. Смята се, че първите му заселници са избягалите от Търново боляри. Те избират мястото, защото е труднодостъпно и турската конница не би могла да достигне бързо до планинския район. Болярските родове запазват „синята кръв“ и селището се разраства в сърцето на Османската империя до големината на малък градец Селото е обявено за архитектурен резерват, но за жалост нищо не се прави, за да се поддържа безценното му богатство. Много от къщите са оставени на произвола на съдбата и бавно природата и стихиите унищожават следите от майсторството на стари строители. През 1877 г. голяма част от селото е опожарена от турци, но стотина къщи са оцелели, за да ни покажат красотата си и майсторството на своите създатели. Тук може да се видят точно 101 къщи, запазени още от времето на Възраждането, та дори и от преди това като 15 от къщите са на възраст над 300 години. Тези къщи сега са обявени за архитектурни паметници. Тук е роден човекът, който е освободил Родопите от Османската империя през 1912 г., полковник Серафимов. На него има кръстено село недалеко от Смолян, и върхът където той е водил голямото сражение с право е наречен Родопската Шипка- връх Средногорец. Паметникът на полковника стои в самия център на селото. Отпътуване за София.

===============================================================

Екскурзията се потвърждава 3 дни преди тръгване при минимум 25 записани туристи
Туроператорът си запазва правото на промяна реда на провежданите мероприятия

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Пловдив |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Пловдив |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Пловдив

Избрани оферти