Начало / Екскурзии / Екскурзии - Мексико

МЕКСИКО - по стъпките на маи и ацтеки

Номер на оферта

/

160523

Дати & цени

Цената включва

самолетен билет с летищни такси с KLM София – Мексико сити / Канкун – Мексико сити – София с един стоп в Европа
настаняване в посочените хотели по програмата или подобни:
3 нощувки със закуска и един обяд в Мексико Сити;
3 нощувки със закуска в Оаксака;
1 нощувка със закуска в Техуантепек;
2 нощувка със закуска в Сан Кристобал;
1 нощувка със закуска в Паленке;
1 нощувка със закуска в Кампече;
1 нощувка със закуска в Мерида.
транспорт с микробус или автобус;
трансфер в деня на пристигане от летището до хотела;
трансфер в деня на заминаване от хотела до летището или от Канкун до хотела за удължаване на почивката;
екскурзии и посещения по програмата с екскурзовод на английски език;
входни такси за обекти;
медицинска застраховка „Помощ при пътуване”.

Цената не включва

Допълнителни нощувки в курортите в Канкун или Ривиера Мая;
Благодарствени бакшиши;
Лични разходи, телефонни разговори, допълнителни услуги в хотела и други;
Допълнителни трансфери, които не са посочени в програмата;
Хранения и напитки, неуказани в програмата;

Програма на пътуването

Люто, горещо, мариачи, текила…..Мексико. Страна на древните ацтеки и маи, величествени древни пирамиди, католически храмове и блестящи от стъкло съвременни небостъргачи, на неразкрити богатства. Място, което испанските конкистадори превръщат в невероятна смесица от културни традиции и модерни тенденции.

В Националния антропологичен музей в столицата Мексико Сити ще се докоснете до най-голямата в света колекция от културата на маите, ацтеките, олмеките, толтеките и други народи от древно Мексико. Ще посетите древните останки в Теотиуакан и Паленке, археологическата зона Монте Албан, а Ушмал и Мерида разкриват още повече от загадките на отдавна изчезналата цивилизация. Следва посещение и на едно от новите седем чудеса на света – Чичен Ица. В Канкун, един от най-луксозните курорти в света, ще почувствате освежаващо потапяне в съвремието и възможност за осмисляне на натрупаните впечатления.

Ден 1 СофияМексико сити

Излитане от София към страната на ацтеките с един стоп в Европа.Посрещане на летището от английско говорящ екскурзовод и трансфер до хотела.

Ден 2 Мексико сити Закуска & Обяд

Разглеждане на Мексико Сити – столицата на Мексико (под егидата на ЮНЕСКО), разположена в подножието на действащия все още вулкан Попокатепетъл. Разглеждането започва с историческия център – площад „Сокало”, около който са разположени много от най-красивите сгради от колониалния период, музеи, дворци и католически църкви – Катедралата, Националният дворец и др. Разглеждане на основните зали на Националния антропологичен музей, в който се намира най-голямата в света колекция от културата на маите, ацтеките, олмеките, толтеките и други народи от древно Мексико, а също и обширна етнографска експозиция, посветена на народностите от съвременно Мексико. Сбирките на музея съдържат множество известни в цял свят експонати, като Камъкът на Слънцето, наричан календар на ацтеките, гигантски каменни глави на олмеки, съкровища на маите от Чичен Ица и Паленке и др. Свободно време. Нощувка.

Ден 3 Мексико сити – Теотиуакан -Мексико сити Закуска

Сутринта, пътуване до Теотиуакан (под егидата на ЮНЕСКО), като по пътя се посещава най-святата за християните в Мексико базилика – “Богородица от Гуадалупе” – покровителка на Мексико и религиозен символ на страната. „Театиуакан” в превод от езика науатъл означава “място, където се раждат богове”. Посещение на един от най-впечатляващите археологически ансамбли в света – Пирамидата на Слънцето (третата по големина пирамида в света), Пирамидата на Луната, площадите и улиците, Храма на Кетцалкоатл и др. Връщане в Мексико Сити. Нощувка.

Ден 4 Мексико сити -Пуебла -Оаксака Закуска

На път за Оаксака се посещава Пуебла (под егидата на ЮНЕСКО) – първия мексикански град, построен с градска планировка, а не около съществуващо индианско селище. Това е най-големият град в щата Пуебла в Мексико, негова столица и четвъртият по големина в страната (след Мексико Сити, Гуадалахара и Монтерей). Намира се в едноименната долина, заобиколен от вулкани и заснежени планини. Градът е познат с много имена – Град на ангели, Град на керемиди, Героичният град. Днес той се нарича просто Пуебла. Историческият център на града е цяло съкровище – там ще откриете европейска архитектура и изкуство от ХVІІ и ХVІІІ в. – сгради с богата колониална декорация, каменни резби, златно покритие, и типичните за Пуебла керемиди „талавера”, които покриват почти всичко наоколо. Пуебла е град, богат на колониални съкровища, площади с множество кафенета и работилници, изработващи художествени и занаятчийски предмети. Този колоритен град все още е смятан за гастрономическата столица на Мексико. Пристигане в Оаксака, разглеждане на историческия център и преоткриване чара на провинциалния град. Настаняване в хотел и нощувка.

Ден 5 Оаксака Закуска

След закуска отпътуване към археологическия комплекс Монте Албан (ЮНЕСКО). Останките от някогашната столица на запотеките и по-късно религиозен център на мицтеките, са разположени на изкуствен хълм на 400м височина над долината и 2000м надморска височина, заобиколени от тераси, къщи, храмове и гробници по склоновете на хълма. Монте Албан е един от най-старите мезоамерикански градове и е играл важна социална, политическа и икономическа роля за народа на Запотеките близо хилядолетие. Тур на Оаксака с посещение на красивата църква Санто Доминго и Регионалния Музей. Нощувка.

Ден 6 Оаксака Закуска

Сутринта отпътуване за Милта (ЮНЕСКО) – най-важният археологически комплекс за културата на запотеките, разположен на 45км от град Оаксака. Милта е бил основния религиозен център -място на смъртта и на подземния свят – ролята на комплекса за тогавашното време все още не е напълно изяснена. Това, което прави Милта уникален сред мезоамериканските археологически комплекси, са сложните ажурни мозайки и геометрични фигури, които покриват гробници, панели, фризове и цели стени. Денят продължава с посещение на селцето Теутитуан Дел Вале, известно с ръчно тъканите килими. Всяко семейство има свой стил, а килимите се тъкат от вълна от местни овце и се оцветяват с естествени бои. На връщане към Оаксака кратка пауза в спокойното селце Санта Мария дел Туле., където освен малката църква ще видите огромното кипарисово дърво на възраст над 2000години. Пред църквата монахините продават домашен ликьор, който можете да опитате или да купите за подарък. Нощувка.

Ден 7 Оаксака – Техуантепек Закуска

Днес ви предстои обиколка на град Техуантепек. Маршрутът минава през живописния регион на планинската верига Сиера Мадре дел Сур, която се простира от южната част на щата Мичоакан до източната част на щата Оаксака, и е позната с голямото разнообразие на растителни и животински видове. Настаняване в хотел в Техуантепек.

Ден 8 Техуантепек - Сан Кристобал де лас Касас Закуска

Каньонът Сумидеро ви очаква. Разположен в планината Сиера Мадре, в най-високата си част той достига до 1000 м. над морското равнище и се издигат от двете страни на река Гриалва. От непристъпните скали в причудливи форми се стичат красиви водопади. Природата е създала и много пещери, уникални сами по себе си. Легендите разказват, че индианските войни и девойки предпочитали да се хвърлят в река Гриалва от най-високите скали на каньона, за да не бъдат пленени.

Следобед потегляте към Сан Кристобал де лас Касас.Настаняване в хотела и нощувка.

Ден 9 Техуантепек – Сан Кристобал де лас Касас Закуска

Днес ще направите панорамна обиколка на Сан Кристобал – туристическата столица на щата Чиапас. Малките улички, старинните домове и колониалната архитектура, стилните ресторанти и кафенета, странстващите музиканти и многобройните магазинчета за сувенири привличат туристите от цял свят. Ще посетите главния площад с катедралата Санто Доминго и индианския пазар. Църквата в близкото селище Сан Хуан Чамула се отличава със своите старинни и твърде странни религиозни обреди. Ще разгледаме и индианското селище Зинакантан. Тук маите са оставили на своите наследници изкуството да отглеждат цветя и да произвеждат традиционни облекла в пъстри цветове. Връщане в Сан Кристобал и нощувка.

Ден 10 Сан Кристобал – Паленке Закуска

Отпътуване от Сан Кристобал към великолепния водопад Мисол Ха (Помитащата вода), който е разположен на едноименната река. Височината на му е 35 метра. Стръмна пътечка ще Ви отведе под самия водопад, където окъпани от сребърните пръски може да снимате многоцветните дъги. Отпътуване към Паленке. Настаняване в хотела и нощувка.

Ден 11 Паленке - Кампече Закуска

В гъста девствена джунгла в долината на река Усумасинта се намират едни от най-необикновените руини от културата на маите. Днес ще имате възможност да видите един от първите открити градове на маите – Паленке. Той е достигнал своя разцвет през VII век като възлов търговски и културен център. На неговата територия през 1952 година е намерена гробницата на един от най-великите крале на Маите – Пакал и неговата съпруга. Паленке помещава някои от най-изящните архитектурни, скулптурни паметници от дърворезба, запазили майската култура. За съжаление, на този етап от проучването са разкрити едва около 3% от руините на древния град. Продължавате по живописен път през джунглата и ще стигнете до Кампече,основан през 16-ти век от испнаските конкистадори върху останките на съществувалия тук по-рано град на маите – Кимпеч. Посещението на града ще Ви върне назад във времето на конкистадорите със запазените крепостни стени, тесните улички, колониалните сгради, градския площад и катедралата ла Консепсион.Настаняване в хотела и нощувка.

Ден 12 Кампече – Уксмал – Мерида Закуска

Древният град Уксмал е поредното доказателство за уникалните способности на маите и невероятните архитектурни творения, които са оставили те след себе си. Считан за върхово архитектурно постижение, днес Ускмал е част от Световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО. Ще имате възможността да посетите Двореца на губернатора, Площада на монахините, Пирамидата на магьосниците, храма на костенурката и др. Отпътуване за Мерида. Настаняване в хотела и нощувка.

Ден 13 Мерида – Чичен Ица – Ек Балам – Канкун Закуска

Започва последния ви ден от екскурзията в Мексико и отново ще се насладите на изумителни и незабравими гледки от културата на маите. Ще започнете от Чичен Ица – древен град на маите и толтеките на полуостров Юкатан в Мексико. В превод името означава „при кладенеца на племето ица“. На полуостров Юкатан няма течащи реки и затова трите естествени дълбоки кладенеца на мястото са го направили притегателен център за заселване. До Х век Чичен Ица е един От най-важните центрове на маите. А когато цивилизацията им започва да запада, градът е превзет от толтеките, които го превръщат в новата си столица. Многобройните археологически находки, които днес могат да се видят в Чичен Ица, са смес от културите на маите и толтеките.

Зданието, което безспорно доминира в Чичен Ица е Кукулканската пирамида.
До наше време са се запазили и статуи на божества с характерна стилизация и пластична форма, релефи, богати с растителна и геометрична орнаментика, произведения на пластиката и художествените занаяти. Освен това в града е имало седем стадиона за популярните тогава игри с топка. Тези игрални площадки са имали удивителни акустични свойства. Следваща спирка Ек Балам – най-новото открито древно селище на маите е Ек Балам (Черният ягуар). Уникални и внушителни съоръжения на тази древна цивилизация-поредица от пирамиди, строени без каменоделски инструменти и бетон?! Навсякъде има запазени барелефи. Маите са имали древна писменост и отлични познания за вселената, за движението на небесните тела. Разкопките преобръщат досегашната визия за маиската култура. Заминаване за Канкун. Пристигане около 17:00. Трансфер до летището за обратен полет или до хотел по избор за допълнителна нощувка.

Ден 14 Канкун- Мексико сити Закуска

За гостите останали допълнителна нощувка в Канкун – трансфер от хотела до летището. Край на програмата. Възможност по желание за удължаване с почивка в Карибския регион.

Хотели 4*

Мексико Сити – Hampton Inn

Оаксака – Casa Conzatti

Техуантепек – Calli

Сан-Кристобал – Mansiondel Valle

Паленке – Cuidad RealPalenque

Кампече – Plaza Campeche

Мерида – Holiday Inn

Тагове

Оферти - Мексико |  Оферти - Мексико |  Екскурзии - Мексико |  Екскурзии - Мексико |  Екзотична почивка 2024 - Мексико |  Екзотична почивка 2024 - Мексико

Избрани оферти