Начало / Екскурзии / Екскурзии - Коломбо

Най-доброто от Шри Ланка от 29.11.2019 г.: Авторска програма!

Номер на оферта

/

229532

Дати & цени

Цената включва

1. Сам. билет: София – Коломбо – София
2. Всички трансфери – климатизиран автобус и влак
- 9 нощувки, както следва:
- 1 нощувка в Коломбо, хотел 4*
- 2 нощувка в Хабарана, хотел 4*
- 2 нощувки в Канди, хотел 4*
- 1 нощувка в Нувара Елия, хотел 4*
- 2 нощувки в Гале, хотел 5*
- 9 закуски
- 9 вечери
3. Всички входни такси по посещаваните обекти
4. Придружаващ от туроператора при група от мин. 12 човека
5. Англоговорящ гид
6. 2 бутилки минерална вода/на ден, на човек/
7. Държавни такси
8. Съдействие за издаване на виза

Цената не включва

Цената НЕ включва:
1. Доплащане за единична стая
2. Виза – 35 $ (заплаща се с първата вноска)
3. Tакса екскурзоводско и шофьорско обслужване по време на обиколките - 78 лв. (заплащат се предварително по банков път)
4. Бакшиши на пиколо в хотел, обслужване от сервитьори в ресторанти и други
5. Храни, напитки и транспорт неупоменати в програмата
6. Такса разрешение за снимане(ако се изиксва такава)
7. Разходи от личен характер

Програма на пътуването

Най-доброто от Шри Ланка

=======================================================

АВТОРСКА ПРОГРАМА НА ТУРОПЕРАТОР С ДЪЛГОГОДИШЕН ОПИТ И СТРАСТ КЪМ ШРИ ЛАНКА!

=======================================================

Ако търсите екзотика и се чудите кое да е следващото място, което да посетите, няма да сбъркате, ако се насочите към Острова на подправките – Шри Ланка - всичко, за което душата копнее - чиста природа, добронамерени хора със сърдечни усмивки, вкусна храна и изненади на всяка крачка, ще намерите тук!
Шри Ланка е като фантастичен пъзел от планини, джунгли, древни руини и създадени от човека огромни езера, храмове и статуи, така впечатляващи, както малко други по света.

========================================================

11 дни/9 нощувки

ПЕРИОД НА ПЪТУВАНЕ: 29.11.- 09.12.2019 г.

*Офертата е валидна до 30.03.2019 г.

NB!Oчаквани среднодневни температури за периода – 29-30 градуса по Целзий!

=====================================================

ПАКЕТНА ЦЕНА на човек на база настаняване в двойна:
1896 евро
=====================================================

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!

=======================================================

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО ПО ДНИ:

Ден 1: СофияКоломбо
Излитане от Термина 2 на летище София за полет към Коломбо, столицата на Шри Ланка.

Ден 2: Коломбо (вечеря)
Кацанe в Коломбо. Посрещане от партниращата фирма. Трансфер до хотела – около 45мин.

Места за посещение в този ден: (могат да се променят според полетното разписание)

Сити тур на Коломбо
Galle Face Green - градски парк с площ 5 хектара, разположен на брега на океана и се простира на 500 м по протежението на брега, в сърцето на Коломбо, финансовата и бизнес столица на Шри Ланка. Първоначално Galle Face Green се използва за конни надбягвания и като голф игрище, крикет, поло, футбол, тенис и ръгби.

Парк Вихарамахадеви (Viharamahadevi Park) - обществен парк, разположен до Националния музей в Шри Ланка. Това е най-старият и най-голям парк в Коломбо. Разположен пред сградата на кметството, паркът е кръстен на кралицата Вихарамахадеви, майката на крал Дутугамуну. Паркът е построен на земя, дарена на Коломбо от Чарлс Хенри де Сойса по време на британското управление на Шри Ланка, и е наричана "Виктория Парк" на кралица Виктория. По време на Втората Световна Война бива разрушен, след това построен наново и кръстен на кралица Вихарамахадеви.

Старият парламент – Сградата на Стария парламент е построена в необароков стил с изглед към морето и е една от основните забележителности на Коломбо. В нея се помещава президентският секретариат на Шри Ланка. Предната градина на сградата на Стария парламент е домакин на няколко бронзови статуи на видни държавници, които включват.

Нощувка.


Ден 3: Коломбо – Пинавала – Хабарана(закуска и вечеря)
След закуска се отправяме към Хабарана (трансфер около 3 часа) - малък град в област Ануарадхапура , известен с едни от най-добрите хотели в Шри Ланка, сафари и голяма популация от слонове.
Преди да стигнем до там ще минем през Приюта за слонове в Пинавала. Приюта разполага с 24 акра земя, което се явава място за размножаване и отглеждане на слонове. Сле което те се изпращат в зоологически градини по целия свята или се обучават да работят. В приюта всеки  има уникалната възможност да наблюдава отблизо тези животни, да прави снимки , и ако е късмет, за да видите как малките слон се хранят с мляко от шише.

Следва сити тур на Ануарадхапура.
В Ануарадхапура се намират най-знаковите паметници в азиатската държава. Древните дворци и манастири са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Основан през V в. пр.н.е., градът е бил столица на далекоизточната държава до началото на XI в. Легендата разказва, че през III в.пр.н.е. Сангхамита е засадил на това място “дървото на просветлението”. Това е било смокиново дърво, символизиращо мъдростта на Буда. Има сведения, че Анурадхапура е бил най-големият монашески град в древността.

Настаняване и нощувка в хотел в Хабарана.

Ден 4: Полонарува(закуска и вечеря)
След закуска се отправяме към Полонарува(около 50мин).

Полонарува е средновековната столица на Шри Ланка. В течение на много години той е бил резиденция на владетелите Анурадхапура. Тук те обичали да почиват, а при опасност от нашествия от тамилите  на това място те намирали сигурност,  подслон и защита. С право някогашната столица е смятана за най-добре планираната археологическа местност в Шри Ланка, а красотата й е призната от всеки, които е имал щастието да се изправи пред този удивителен пейзаж. Археологическите разкопки са започнати в началото на 20 век, а главната забележителност е каменният храм Гал Вихара – най-известния храм в Шри Ланка.  Самият манастирски комплекс Гал Вихара е изсечен в скалите и до така създадените изкуствени пещери е положена монолитна статуя на лежащ Буда, която е дълга цели 15 метра. Друга забележителност на старинния град е храмът, известен с прозвището "Бисерът на Цейлон" или Ланкатилака, пред чиито гигантски статуи човек няма начин да не се почувства нищожен.

Нощувка в Хабарана

Ден 5: Сигирия – Дамбула - Канди(закуска и вечеря)
Сред джунглата на остров Шри Ланка, на около 250 км. от столицата Коломбо, се намира величествената скална крепост Сигирия. Тя се издига на височина 200 метра и се забелязва от километри разстояние. Около 5-ти век пр.н.е. Сигирия е била планински манастир, а градините и двореца, чиито останки могат да се видят и днес, са построени в периода 477- 495 г. от Касапа I. Около 14-ти век скалата отново била използвана за манастир, който впоследствие бил изоставен. Историята около изграждането на градините и двореца е наистина интригуваща. Касапа бил по-големия син на владетеля Датхусена, който незнайно защо завещал трона на по-малкия Мохалана. Касапа обаче не допуснал това да се случи и направил преврат, като затворил баща си в тъмница и по-късно го убил, а брат си прокудил в Индия. Касапа бил убеден, че все някога Мохалана ще се завърне и ще го преследва, за да отмъсти за баща им, поради което избрал скалата Сигирия, за да я превърне в свое сигурно убежище. Мохалана все пак превзел крепостта, но тогава Касапа се самоубил, за да не попадне в неговите ръце.

До върха на Сигирия се стига по тясна стълба, минавала между лапите, тялото и главата на огромен лъв, изсечен в скалата, от който до днес са се запазили единствено лапите. На върха е имало плоска тераса с площ от 20 декара, по средата на която се е издигал величествен дворец с разкошни градини и басейни, като всичко било облицовано с мрамор и украсено със скъпоценности.

Друга уникална забележителност е така наречената „Огледална стена”, която била шлифована до такава степен, че действително служела като огледало и същевременно на нея били изобразени млади девойки, голи до кръста. Все още не е установено кои са те и какъв е техният произход. Знае се само, че са съществували точно 500 портрета, от които само 18 могат да се видят днес.

Пещерните храмове на Дамбула са уникална туристическа атракция и грандиозен исторически паметник на будизма. Самият град Дамбула е разположен в централаната провинция на Шри Ланка, на около 20 км от Сигирия, по средата на пътя между  Сигирия  и Канди. В района има около 80 пещери, които са всъщност храмове за поклонения. Някои от тях съществуват още от 1 в. пр.н.е., и са се използвали от местните монаси за медитация. Безспорно най-атрактивен е Златният храм на Дамбула, който е най-мащабният и най-запазеният подобен храм в цяла Шри Ланка. Цели пет отделни пещерни храма влизат в състава на това свещено място. Във всеки от тях има множество хиндуистки и будистки стенописи и статуи. Те датират още от 12-13 в. като представят ликове на самия Буда, на същества, които сочат пътя към просветлението и на различни богове и крале. Таванът на Златния храм е покрит с уникални и сложни рисунки, олицетворяващи моменти от живота на Буда.

Храмът на боговете в Дамбула изгражда първата пещера. В нея се пази статуя на умиращият  върховен водач, която е висока около 14 м. Лицето й е сякаш безизразно и хладно, а тялото е покрито с дълго платно. Най-мащабна и впечатляваща е втората скална пещера, в която се влиза през тържествен вход с висока около 6м арка. По краищата, на която са изобразени каменни фигури на пазачи.

Третата пещера се състои от две части. Особено интересна, тя е втората по-големина в комплекса и има шарени, ярко оцветени стени. Преобладава жълтият цвят, който е типичен за изобразяването в будизма. Тук се намира статуята на религиозният водач, който е опрял главата си върху дясната си ръка.
 
Четвъртата пещера е т.нар Западен храм, в която се пазят към 10 статуи на Буда, изваяни от скалите. Последната поклоническа килия е най-малка и най-нова, тя е издълбана в началото на 20 в. в нея се съхраняват 11 фигури.

Ден 6: Канди(закуска и вечеря)
Канди е голям град в централната част на Шри Ланка. Разположен е на плато, заобиколено от планини, в които се намират чаени насаждения и биоразнообразни тропически гори. Сърцето на града е живописно езеро Канди (езерото Богамбара), което е популярно за разходки. Канди е известен със свещените будистки обекти, включително с храма на зъба (Шри Далада Малигава). Смята се, че Зъбът се е появил през 311 г. в косите на принцеса Хемамала и бързо се е превърнал в символ на суверенитета на Шри Ланка.

Всяка година преди пълнолуние през август светинята се изнася от храма, за да участва в голямото шествие. В него участват десетки слонове, покрити с ярки пискюли със звънчета и илюминации, стотици танцьори, акробати и музиканти. Хиляди хора се стичат към храма, за да видят това великолепно зрелище. В храма има и много други съкровища: колекция от древни ръкописни книги, миниатюрни от изумруд на Буда, Буда направен от планински кристал и нефрит и Буда от злато. Храмът  Зъбът на  Буда е част от огромен комплекс: северно от храма е Кралският дворец, дворецът на Кралицата и залата за аудиенции. До днес се е съхранил само публичния сектор на Кралския дворец.
Ще видим Градината на подправките, където ще научим интересни факти за отглеждането и обработката на различни видове подправки, с които Шри Ланка е известна и неслучайно си е завоювала романтичното прозвище „Островът на подправките“
Ще посетим и най-голямата в страната Кралска ботаническа градина (5 км), основана през 1821г. Градината е известна с богатата си колекция от орхидеи, палми и гигантските си фикусови дървета. 
Посещение на Музей за скъпоценни камъни.
Нощувка.

Ден 7: Нувара Елия(закуска и вечеря)
Високопланонският курорт Нувара Елия, разположен на 1884 м. надморска височина и известен с най-прохладния си въздух на острова. Още е наречен „Малката Англия”, заради архитектурата си в характерен британски стил.
Днес ще разгледаме разгледаме чаена плантация – една от най-известните в света, ще направим сити тур и ще посетим Ботаническата градина Хакгала.
Нощувка.

Ден 8: Яла(закуска и вечеря)
Част от емоцията Шри Ланка е да се повозим на влак като местните. ? Няма как да пропуснем това! Пътешествието ни продължава до Яла, около 4 часа, по релси.

Националния парк Яла - вторият по големина и най-посещаван национален парк в Шри Ланка. Яла се намира в югоизточната част на страната, в южната провинция Ува. Паркът обхваща 979 квадратни километра и е най-посещаваният национален парк заради срещите с дивите едри бозайници – леопарди, петнисти сърни, чакали, биволи, блатни крокодили, цейлонски макаци и др. Срещат се и много видове птици. Паркът е най-известен със своите слонове и пауни. Тук се срещат много скални езера и естествени водоеми, които са важни за водопоя на дивите животни. Най-добро време за посещение е от юни до октомври.
Нощувка.

Ден 9: Гале(закуска и вечеря)
Свободен ден в Гале.
Нощувка

Ден 10: Гале(закуска и вечеря)
След закуска, в Гале, град в югоизточна Шри Ланка, най-добрият пример за укрепен град, построен от португалците в Южна и Югоизточна Азия, показващ взаимодействието между португалските архитектурни стилове и местните традиции, ще посетим - Холадската крепост, която е световно наследство и е най-голямата останала крепост в Азия, построена от европейски окупатори. Също така фарът, който е най-старият такъв в Шри Ланка и рибарско селище, в което може да видим традиционен начин за ловене на риба – на кокили.
Нощувка

Ден 11: КоломбоСофия(закуска)
Добре дошли в България!

=========================================================
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Необходими документи:

- Копие на международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на напускане на страната.
- За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители!
- Пътуването е визово, без медицински изисквания за имунизации.

Начин на плащане:
Депозит – 50% от пакетната цена. – 893 евро + 35 долара (платени в лева по курса на деня)
Доплащане – до 40 работни дни преди отпътуване.

Туроператорът си запазва правото да прави промени в офертата (вкл. промяна на датата), ако важни обстоятелства налагат това, като потребителят ще бъде уведомен.

Тагове

Оферти - Шри Ланка |  Оферти - Коломбо |  Екскурзии - Шри Ланка |  Екскурзии - Коломбо |  Екзотична почивка 2024 - Шри Ланка |  Екзотична почивка 2024 - Коломбо

Избрани оферти