Начало / Екскурзии / Екскурзии - Момчиловци

ТОДОРОВДЕН В МОМЧИЛОВЦИ и ПЕСПОНЕДЕЛНИК В ШИРОКА ЛЪКА

Номер на оферта

/

187377

Дати & цени

Цената включва

транспорт по маршрута

1 нощувка със закуска в семеен хотел в Пампорово, Смолян или района

посещение на празника Тодоровден в Момчиловци

туристическа програма в Широка Лъка и участие в Кукерския празник

екскурзоводско обслужване

Програма на пътуването

ТОДОРОВДЕН В МОМЧИЛОВЦИ и ПЕСПОНЕДЕЛНИК В ШИРОКА ЛЪКА-два празника в една екскурзия
2 дни/ 1 нощувка

Продуктът, който ви предлагаме е специално насочен към хората, които почитат християнските празници и традиции! Към тези, които поддържат духовността, която е основата, за да бъде здраво тялото и душата ни!

4 март Първия ден - Момчиловци...

Заповядайте да празнувате с нас Конския Великден в Момчиловци!

Тук, където традицията, българщината и духа на хората са живи!

Защо там ли?

Защото там е толкова красиво, че искаш да попиеш всичко до най-малката подробност, за да го отнесеш със себе си навсякъде! Багри, песни, ромон на планински ручеи, звън на сребърни чанове, кристално чиста планинска вода и искрящо слънце, а хората-усмихнати и с широко родопско сърце, опитайте, може да ви хареса...А на Тодорвден празнува цялата планина, родопски гайди и песни огласят Родопа планина и така там хората посрещат Светия празник, а във всеки от 25-те параклиси, накацали като бели птици над селото има запалена свещица, за да бдят светците над това чудно място.

Тодоровден се празнува в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон, който се явил на патриарх Евдоксий и му разкрил замисъла на Юлиан Отстъпник…

Празникът се отбелязва с тържествено почитане на коня, традиционни български кушии и богата фолклорна програма…



5 март На другия ден - Широка лъка...

На този ден мъжете се преобличат като чудовища – кукери, въоръжени с дървени саби, боядисани в червено. Те танцуват из селото, за да гонят злото от къщите и душите на хората. Кукерите са накичени с чесън, боб, чушки. На кръста им е завързан колан, на който са закачени различни по големина родопски чанове и с техния звън и с дървените си саби те гонят злото.
В неделният ден се събират кукерски състави от цялата страна, като кулминацията на празника са широколъшките “песяци”. В този ден се пеят много родопски песни, на площада се вият хора, всички празнуват. На фона на къщите със запазена родопска архитектура тази гледка е наелектризираща и вълнуваща.

Първи ден /04.03/Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Левски посока село Момчиловци. Участие в организирания общоселски празник с много музика, танци и изненади, състезания с коне и каруци и др.

Отпътуване за района на Смолян/Пампорово. Нощувка в семеен хотел.

Втори ден /05.03/Закуска. Отпътуване за Широка лъка и участие в кукерския фестивал. Селцето е известно с автентичните къщи, амфитеатрално „накацали“ на двата бряга на Широколъшка река, „гърбавите мостчета“ и ниския плътен глас на каба-гайдата. Посещение на църквата „Св. Богородица“ с уникален иконостас, за който се предполага,
че е изрисуван от ученици на Захари и Димитър Зограф от Самоков. По желание посещение на Етнографския музей на Широка Лъка. Пешеходна разходка в селото- музикалното училище, възпитало и обучило най-добрите родопски музиканти на България , къщата на Екзарх Стефан, роден в Широка лъка. Следобяд отпътуване за София.



Цена: 93 лева на човек в двойна/тройна стая

Цена на единична стая: 108 лева
Начин на плащане:

депозит - 50 лв.;






Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПОТВЪРЖДАВА 5 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ ПРИ МИНИМУМ 25 ТУРИСТИ.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Момчиловци |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Момчиловци |  3 Март 2024 - България |  3 Март 2024 - Момчиловци

Избрани оферти