Начало / Екскурзии / Екскурзии - Гоце Делчев

От Пирин до Родопите божествена красота и древно познание

Номер на оферта

/

230022

Дати & цени

Цената включва

- транспорт с лицензиран автобус/бус

- нощувка със закуска в хотел 2/3* в района на Гоце Делчев

- водач от агенцията

Цената не включва

планинска застраховка, лични разходи

Програма на пътуването

Маршрут: Дорманови скали – Дяволската паст – Вкаменената сватба – Митровица – Гоце Делчев - летовище Попови ливади – вр. Ореляк (2099 м) – уникални Брезнишки водопади

Това е маршрут, който може да се възприеме като пътешествие от времето на неолита до наши дни, съчетано с изкачване на най-високия връх в Среден Пирин-връх Ореляк.

1 ден. Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Ленски. Пристигане в землището на с. Филипово. Разглеждане и изкачване на няколкото тракийски светилища, разположени по двата бряга на р. Осеновска, също и скалните мегалити Дорманови скали, Вкаменената сватба, Дяволската паст и Митровица. Това са мегалити обработени от нашите предци преди повече от 7 хилядолетия. Те са проучени и изследвани от екип на Югозападния университет в Благоевград начело с проф. В. Марков. Първоначално се разглеждат светилищата по десния бряг на реката, които са разположени в ниската част .Дорманови скали представляват красиви скални образувания от базалт, върху които личат редица изсичания оставени от нашите предци.. Изкачване до Вкаменената сватба. Обхождане на светилището и време за снимки. ПЕШЕХОДНИЯТ ПРЕХОД В ДВЕТЕ ПОСОКИ Е ОКОЛО 1 ЧАС, НЕ Е ТРУДЕН. Слизане до място за почивка, където има беседки и изворна вода. Време за обяд и кратка почивка. След това разглеждане от близко разстояние на светилище-крепост Дяволската паст. Отново кратка почивка и след това поемаме нагоре към най-голямото предизвикателство – мегалит Митровица, който е разположен на най-високото от четирите място (1360 м) и е едно от най.често посещаваните светилища в поречието на р. Места.

За тези, които не желаят изкачването на Митровица, могат да останат на мястото за почивка. Останалата част от групата се изкачва до билото на светилище Митровица. Тук на разклона за билото, където има изобилие от прекрасни по форма скали нашите прадеди са обособили две скални площадки – едната е насочена към изток, откъм изгряващото слънце (света на живата природа) и друга на запад, олицетворение на смъртта и отвъдното. При желание на групата се посещават и двете площадки, независимо от трудностите на терена. Западната площадка е на по-високо място и там върху скалите са издялани демонични митични същества, които всеки смъртен среща по пътя си към отвъдното. На равно място между скалите се намира християнският оброк Митровица, така местните планинци наричат съществуващото в миналото параклисче „Св. Димитър“ (Св. Митър). Разглеждане на светилището и много снимки от този висок връх, откъдето се откриват смайващо красиви панорамни гледки към Родопите, долината на р. Места и вододелното било на Пирин планина. ПЕШЕХОДНИЯТ ПРЕХОД Е ТРУДЕН, СТРЪМНО Е, ДЕНИВЕЛАЦИЯТА Е ОКОЛО 400 МЕТРА, ОКОЛО 1,30 ЧАСА В ЕДНАТА ПОСОКА.Слизане до автобуса и отпътуване за гр. Гоце Делчев. Настаняване в хотела, свободно време за вечеря и нощувка.

2 ден. Закуска. Отпътуване с автобуса до летовище и населено място Попови ливади (Папаз чаир), където се посещава едноименната туристическа хижа. Кратка почивка, зареждане с прясна пиринска вода за из път и потегляне нагоре по маркирана, но стръмна пътека. С няколко почивки, за около 2,30 – 3,00 ч се достига връх Ореляк, най-красивият от всички пирински върхове. Гледан от югозапад върхът представлява огромна по размер орлица разперила докрай перата си и готова да полети към небосвода. По тази причина върхът носи това име. Почивка, време за обяд и снимки от билото на Южен Пирин към 4- те световни посоки. Следва връщане по обратния път до автобуса. Отпътуване за окрайнината на с. Брезница, разположено високо в източните скронове на Пирин. Слизане от автобуса и пешеходен преход около 3,5 км по маркирана пътека до уникалните водопади на р. Туфча. Мястото е обявено за защитена местност. Реката води началото си от най-горното Брезнишко езеро, което означава, че има вода през всички годишни сезони. Тук реката прави множество прагове и водопади, като най-високият има пад от 12 м. Разглеждане на водопадите и праговете по реката. Завръщане до автобуса. Отпътуване за София.

Цена на човек в двойна/тройна стая за резервация до 28 юни 2019- 106 лева

Доллащане за единична стая+20 лева
При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 19 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 7 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.







Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.


Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Гоце Делчев |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Гоце Делчев |  Уикенд почивка - България |  Уикенд почивка - Гоце Делчев

Избрани оферти