Оферта номер: 227824

ПРАЗНИК НА ЕЛЕНСКИЯ БУТ в ЕЛЕНА-Жеравна-Медвен

ВНИМАНИЕ! Офертата не е актуална.
На този линк може да видите всички актуални Екскурзии в Елена и Екскурзии в България.

Дати и цена
Цената включва
1. Транспорт с туристически автобус;

2. Екскурзовод по време на пътуването;

3. Туристическа програма в Елена, Жеравна и Медвен.

4. Нощувка в къщи за гости в Жеравна

5. Закуска
Цената не включва
Входни такси и беседи за обектите в Елена, Жеравна и Медвен-около 12 лева
Разходи от личен характер;
Застраховка „отмяна на пътуване“
1 ден. Отпътуване от София 07.30 ч., стадион Васил Левски пред централния вход. Пътуване по маршрут: СофияЕлена, с кратка почивка по пътя.

Пристигаме в китния старопланински град, разположен в пазвите на Еленския балкан и в красивата долина на Еленската река. Посреща ни малко и кокетно селище, събрало в себе си много история и легенди. Разходка из града – архитектурно-исторически комплекс Даскалоливницата, включващ 3 музейни обекта – Камбуров Хан /XIX в./ - представящ традиционни занаяти, колекция накити и народни носии от Еленския край ; вградената в земята църква „Св .Никола” - най-старата в града, богато украсена и изписана отзографите Давид и Яков от Хилендарски манастир и Първото училище за подготовка на млади учители в България – „Даскалоливницата” /1843 год./, чието име е дадено от Петко Рачев Славейков, който е един от неговите възпитаници. Посещение/по желание/ на родната къща на семейство Макариополски . Къщата е построена през 1710 година и е най-старата запазена сграда в града, уникална със своите архитектурни решения. В нея са родени борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, брат му Никола Михайловски - виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син- поетът - сатирик и баснописец Стоян Михайловски. В една от стаите през 1863 година е основано еленското читалище "Напредък".

Свободно време за участие в Празника на Еленския Бут, пресъздаващ стара традиция по този край, когато по Димитровден стопаните са изнасяли на показ вкусни мезета по време на Еленския Събор. Не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за приготвяне на тази вкусотия, но със сигурност се знае, че този специалитет е уникален и търсен в цялата страна, че и в чужбина.

В център на празника се превръща Градският пазар, с възстановки на старите традиции, дегустации, състезания, изложби...

Тънко и майсторски нарязан еленски бут и изкусно аранжирано мезе, дразнят апетита и приканват всеки да опита.., а майсторите на най-големите и най - вкусни бутове се надпреварват за награди.

Богата фолклорна програма съпровожда празника, на който има място и за демонстрация на старите еленски занаяти.

Отпътуване за Жеравна. Нощувка в къщи за гости в Жеравна.2 ден. Закуска. Туристическа програма в Архитектурно-етнографски резерват Жеравна: Къщата на Сава Филаретов – история на Жеравна; къща - музей на Йордан Йовков; църква „Св. Никола” /от 1834 г. – сега има постоянна изложба на икони. Отпътуване за с. Медвен и посещение на родната къща на Захари Стоянов. Отпътуване за София. Пристигане на стадиона вечерта.

Цена: 112 лева на човек в двойта/тройна стая

ДОПЛАЩАНЕ ЗА ЕДИНИЧНА СТАЯ: 20 ЛЕВА

БОНУС: Посещение на водопад Синия вир над село Медвен само при благоприятни климатични условия!
Пътуването се провежда при минимум записани 25 туристи и се потвърждава 5 дни преди тръгване.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
Българският Йерусалим
от 94 лв.
Българският Йерусалим
0 нощувки
Автобус
Паралия Катерини и Метеора
от 299 лв.
Паралия Катерини и Метеора
3 нощувки
Автобус
Елена
Транспорт - Елена Заведения - Елена Хотели - Елена Събития - Елена Забележителности - Елена
Марянски манастир Св. Преображение Господне
Карай колело, подари добро - благотворителна кампания
Бегликташ - тракийски мистерии и сбъднати желания