Начало / Екскурзии / Екскурзии - Чирпан

Посещение на най-стария манастир в Европа Чирпанския манастир Св. Атанасий

Номер на оферта

/

189888

Дати & цени

Цената включва

транспорт с лицензиран автобус, екскурзоводско обслужване, посещение на трите манастира

Цената не включва

лични разходи

Програма на пътуването

Отпътуване в 7,30 часа от стадион Васил Левски. Групата пристига до портите на Чирпанския манастир „Св. Атанасий”, в землището на с. Златна ливада. Основан е на това място от Александрийския патриарх „Св. Атанасий Велики през 344 г. и е най-старият манастир в Европа. На 31 януари {Атанасовден по стар стил }се чества патронният празник на светата обител. Манастирът има близо 1700 годишна история. Манастирският комплекс включва съборна църква, пещера-постница, за която се вярва, че има лечебни свойства, нови и стари монашески помещения, аязмо с лековита вода, което лекува кожни и очни заболявания, действа очистително на вътрешните органи и влияе добре при туморни заболявания, и скривалище, в което се е крил апостолът на свободата – Васил Левски. Под ръководството на водача групата се запознава с историята на монашеската обител и разглежда всички части от комплекса. Носенето на празни буилки за лековита вода е желателно, тъй като освен от това аязмо посетителите от групата ще имат възможност да си налеят лековита вода от още две манастирски аязми.Отпътуване.

С автобуса групата пристига в Белащенския манастир „Св. Георги”, един от старите средновековни свети обители в Родопите. Изслушване разказа на водача и разглеждане на обширния манастирски комплекс. После с автобуса групата отпътува за летовище Бяла черква, едно от емблематичните туристически атракции с сърцето на Родопите, сгушено в югоизточните склонове на огромния рид Чернатица. Запознаване с обстановката и разглеждане на обширния манастирския комплекс, неколкократно опустошаван от турците и след това наново възобновяван със средствата на околното християнско население. Към сградата на днешната манастирска черква са присъединени и останките от изключително ценни ниши, останали от времето на началната църковна сграда от края на 10 век, нещо изключително рядко за средновековната българска църковна архитектура. Време за почивка. Следва посещение на един от най-големите родопски манастири – Кукленския „Свети Врачове”, известен като лековитата света обител на Родопите, построен не на случайно място и кръстен на своя патрон „Св. Безсребреници Козма и Дяман”. Култът към Козма и Дамян идва още от зората на християнството, а по-късно те са канонизирани от православната българска патришаршия за светци и лечители на християнството. Разглеждане на огромния манастирски комплекс. Вечерта отпътуване за София.
Екскурзията се провежда при мининимум 25 записани и се потвърждава 3 дни преди тръгване.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Чирпан |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Чирпан |  Уикенд почивка - България |  Уикенд почивка - Чирпан

Избрани оферти