Начало / Екскурзии / Екскурзии - Правец

Правец - крепост Боженишки Урвич и Врачешки манастир

Номер на оферта

/

231006

Дати & цени

Цената включва

транспорт с лицензиран автобус или бус
екскурзовод по време на пътуването

Програма на пътуването

Отпътуване в 7,30 часа от стадион Васил Левски. Отпътуване за крепостта Боженишки Урвич, разположена на северния склон на Лакавишкия рид на 750 м надморска височина, на 3 км южно от село Боженица.

Крепостта става известна на научните среди през зимата на 1918 – 1919 г., когато под корените на вековен явор в местността Градището е разкрит уникален средновековен писмен паметник със заветните думи на управителя на Софийско севаст Огнян. Откривател е боженишкият козар Недялко Уменковски, а пръв разчита и тълкува Боженишкия надпис академик
Петър Мутафчиев
. Той отбелязва, че „резачът“ на надписа: „не се е погрижил да размери предварително плоскостта, върху която е работил. Той почнал с едри букви, но виждайки, че мястото, с което разполага, не ще му бъде достатъчно, намалявал величината на буквите и увеличавал, където това е възможно, дължината на редовете ...“ Мутафчиев разчита надписа така:
„ Аз Драгомир писах. Аз, севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз поддържах вярата на Шишмана царя. “

Според изследователите със своята изключителност, както с историческото, така и със филологическото си значение, Боженишкият надпис на севаст Огнян обогатява „каменния архив“ на средновековна България. Пешеходен преход по алея около 25-30 минути до крепостта, обход на крепостта около половин час, слизане до автобуса. Отпътуване за град Правец, свободно време за обяд. Посещение на Експозиционната зала, в която са експонирани предадените на отговорно пазене от резиденция “Бояна”- София част от колекцията подаръци на Тодор Живков, подарявани в качеството му на държавен глава на НР България. Експонатите включват предмети от цял свят и показват културното многообразие на различни страни и народи.Посещение на родната къща на Тодор Живков, която също е отворена за посетители. Къщата е реставрирана през 1974 г. Представлява архитектурна и етнографска възстановка на късновъзрожденски, балкански тип къща на два ката /етажа/. Отпътуване и пристигане пред портите на Врачешкия манастир „Св. 40 мъченици”. Светата обител е построена след победата на българския владетел – цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при с. Клокотница на 9 март 1230 г. Победната битка се случила в деня, в който се празнува празникът на Светите 40 мъченици. По този повод българският цар решава да построи няколко църкви и манастири, един от които е и Врачешката света обител. Разглеждане на манастира от групата и изслушване беседата на водача за историята на манастира. Време за отмора и снимки сред разкошната градина. Отпътуване за София.
Екскурзията се потвърждава 2 дни преди тръгване при минимум 25 записани туристи.



При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората.



Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Правец |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Правец |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Правец

Избрани оферти