Начало / Екскурзии / Екскурзии - Струмяни

Празник на боговете на виното в Илинденци

Номер на оферта

/

215292

Дати & цени

Цената включва

транспорт, екскурзоводско обслужване

Програма на пътуването

ОТПЪТУВАНЕ В 8 ЧАСА ОТ СТАДИОН ВАСИЛ ЛЕВСКИ. Пристигане в Илинденци. Участие в тържествата по случай Трифон Зарезан. По желание и при благоприятни климатични условия, групата посещава невероятното глинено еко-селище „Под скалите“, сгушено в подножието на мламорните пирамиди. Накрая разглеждане на единствената на Балканите Арт-галерия на открито от мрамор, т.нар. Мраморен град, където са разположени стотици произведения, създадени от ръцете на наши и чуждестранни творци. Отпътуване от селото в ранния следобяд.

Боговете на виното ще дойдат на крака в село Илинденци за 26-ия поред празник на течния еликсир. Стотици хора ще ги посрещнат на 3-ти февруари в местността Масовец, където се ширят хиляди декари лозови масиви. В уникалното тържество ще "участват" боговете Сабазий, Загрей, Дионисий, Бакхус, Свети Трифон и Ярило. Шестте божества са на фригийците, траките, гърците, римляните, християните и славяните - народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя.



„Празникът започва в 10,00 часа. Очакваме много гости от Пиринския край и от Гърция. Ще има много вино, музика и настроение", заяви кметът на селището – Илия Башлиев.



Свещеник ще освети и ще зареже лозята, като ще нарича за здраве и берекет. Това ще стане пред боговете на виното и тяхната свита, в която ще има и доста вакханки. С тях ще е и момата Кераца, която дала някога името на прочутия бял сорт грозде „Керацуда", което вирее в този район. Бог Дионисий, водач на божествената група, също ще зареже лозята. Кераца пък ще полее с вино лозовите насаждения, за да е богата реколтата, да са пълни бъчвите с грозде и вино и тази година.



„Точно по обяд, в 12,00 часа, започва веселбата в центъра на селото. Всички ще се хванат на кръшни народни хора. Специално жури пък ще дегустира младите вина и стопанинът на най-доброто от тях ще бъде коронясан за цар на виното", каза още кметът Башлиев.



В началото на февруари се почита Свети Трифон, който се смята за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.



Основен празничен обред е зарязването на лозята. Той се изпълнява обикновено от мъжете лозари, макар че на места в Югозападна България зарязват жени, моми и ергени или двама съпрузи. Сутрин след църковна служба мъжете поемат на групи към лозята. На лозята си стопаните се прекръстват към изгрев слънце, отрязват няколко пръчки от една или три лози в средата или в краищата на лозето, поливат корените и отрязаното място с вино, а някъде посипват и пепел. Със светената трифоновска вода поръсват лозите.

Копирано от standartnews.com

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Струмяни |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Струмяни |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Струмяни

Избрани оферти