Начало / Екскурзии / Екскурзии - Родопите

РАВНОГОР - БРАЦИГОВО - РОДОПСКАТА ПРИКАЗКА

Номер на оферта

/

205404

Дати & цени

Цената включва

- Транспорт с лиценцизран автобус/бус
- Водач от агенцията

Цената не включва

- Лични разходи
- Входни такси в посещаваните обекти в Брацигово

Програма на пътуването

Маршрут на екскурзията -
София-Равногор-София

Дати - 15.10.2017 г.

Вид транспорт - автобус

Цена на екскурзията - 34.00 лв.

=======================================================

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=====================================================


ПРОГРАМА НА ЕКСКУРЗИЯТА
Равногор е едно от селищата не само в Родопите, но и в България с най-висока рекреационна оценка, а рекреация е възстановяване на силите. Освен това единственото селище в Родопите, в чието землище са разположени два резервата – „Купена” и „Атолука” е Равногор.

Отпътуване в 7:00 ч. от стадион Васил Левски. Групата пристига в с. Равногор. Запознаване с уникалната природа на селото и пешеходен преход до едно от светините в землището на селото – параклиса „Св. Илия”. Той е построен върху основи на стар средновековен български манастир със същото име, разрушен от турците по време на втората вълна от ислямизация на Родопите след втората половина на 17 век. Почивка и фотосесия. Следва една от атракциите в маршрута – слизане до вр. Бекови скали (1473 м). От върха се открива умопомрачително красива гледка към долината на р. Въча, където от построена за целта площадка за наблюдение се виждат язовирите „Въча” и „Кричим”. Почивка и много, много снимки. От връх Бекови скали групата се отправя към автобуса, с който пристига в град Брацигово. Посещение на историко-етнографския комплекс, разположен в Поповата и Къневата къщи. Свободно време за разходка в града. Отпътуване за София. – пеш. преход 2 часа, терен -равен.

ПОПОВА КЪЩА
В тази къща построена през 1847 г. от братята Зафир и Михаил Попови и реставрирана едва през 1981 г. се помещава музеят на Архитектурно-строителната школа през Възраждането – посветена на прочутите брациговски дюлгери.
В Архитектурната школа е показан богат снимков материал от живота на първомайсторите, майсторите, калфите и чираците. Показани са тяхни инстоменти и фрагменти от работа им. .Изложен а е оригиналната кондика /закон/ на строителния еснаф .
Брацигово е населявано в древността от Траки, Римляни, Славяни и Българи, и всички те са оставили следи от строителна дейност. Архитектурно- строителната школа възниква през ХVІІІ в. след преселването на 150 семейства от Норманско /Егейска Македония/. Брациговските майстори-строители са прочути с умението си да обработват камък.Те са най- търсените майстори в Рилския манастир, тъй като усъвършенстват и разпространяват трикорабната псевдобазилика характерна за църквостроенето по онова време. Из под ръцете на брациговските майстори –строители са излезли много църкви и манастири най – известните от които са:
-църквата “Св.Неделя” в Батак е построена през 1813 г. от майсторите:Марко Зисо и Петър Чомпъл.
-църквата в Рилския манастир е построена от майстор Исидор през 1816 г.,а при възстановяването на манастира /1816 –1819 г./след пожарите участват майстор Исидор и Насе Гърнето и мн.др.
-църквата “Йоан Предтеча” в Брацигово построена през 1832-1833 г. от Насе Гърнето, а през 1884- 1886 г. и -камбанарията построена от от майстор Иван Драгов. Цялата височина на камбанарията от основите до върха е 28.61 м. /З8 аршина/.Тя е най-високата отделна камбанария на Балканския полуостров.
-църквите ”Св.Богородица” в гр.Пазарджик, “Св. Марина “в гр.Пловдив, “Св.Атанас” и “Св.Богородица” в Калофер, “Св.Йоан Предтеча” в Казанлък, “Св.Неделя” в София и още много култови сгради.
Под тяхните ръце израстват прекрасни образци на Българската Възрожденска архитектура като обществени здания, училища и жилищни архитектурни ансанбли в стария Пловдив, София, Карлово ,Елхово, Пазарджик, Брацигово и други.
Брациговските майстори се славели и със строителството на инженерни съоръжения – мостове и водопроводи. При построяването на моста над р.Струма/ Кресненското дефиле/ през 1864 г.майстор Иван Боянин е награден от Султана с грамота, мундир с еполет и е признат от него за “архитект – практик”.
Попови къщи разказват преданията на старите дюлгери, че Никола Фичев /Кольо Фичето/ идвал в Брацигово като калфа и щял да става зет на един от майсторите. И когато Никола Фичев замислил да строи моста над р.Осъм в Ловеч, той писал писмо до еснафа на дюлгерите в Брацигово, в което моли да му изпратят добри майстори. Еснафът веднага се отзовал на молбата му.
Тук е съхранен и прочутия мещровски речник – словар на майсторите състоящ се от около 700 думи – кодове, с които те са наричали важните за дейността си пособия и елементи, за да не издават тайнството на занаята.
С фотоси, вещи и архитектурни макети къщата едва ли може да побере огромното дело на прочутата брациговска строителна школа.

КЪНЕВА КЪЩА
Къневата къща е построена през 18 в. и е реставрирана през 1986 г.Тя е и етнографския музей на града, в който са изложени вещи и инвентар за бита, поминъка, занаятите, облеклото и културата на жителите от град Брацигово и региона. Експозицията е изработена в няколко направления: “Земеделие”, “Дърводобив”,”Занаяти”. Показано е с фотоси и оригинални инструменти обработката на земята, извършването на розопреработването в 150 гюлпани /розоварни/, тъй като в миналото маслодайната роза е заемала големи площи обработваема земя не само в Брацигово, но и в селищата Розово, Козарско, Бяга. Изложени са части от бичкиджийниците съществували по рекичките около града, а също и инвентар от кацарски работилници. Домашните занаяти са представени със оригинални предмети: хурки, вретено, мотовилки, дараци, стан за тъкане на черги. Изложени са и традиционните облекла от региона. В етнографската сбирка на Кънева къща може да се видят и брациговските празници и обичаи.Тук са изложени обредни пити и хлябове, подредени са и три интериора, на бедно земеделско семейство, средно заможно и заможно семейство.

Църква "Св. Йоан Предтеча"
Една от емблематичните сгради в Брацигово е църквата “Св.Йоан Предтеча”. Храмът господен е започнат през 1832 г. и завършен през 1833г. от първомайстор Атанас “Насе Гърнето” . Сградата представлява една от много рядко срещащите се църкви с два купола.
За по-добра акустика по вътрешните стени са вградени стомни и гърнета, от което произлиза и името на майстора на църквата. Разпределението и вътрешните пропорции са оразмерени учудващо точно. Външната архитектура на църквата говори за нейните строители като за оформени вече творци. Иконостаса на църквата и владишкия трон са изработени от майстори на Тревненската дърворезбарска школа.
Ярък пример за майсторството на Брациговските строители е построяването на най-високата камбанария на Балканския полуостров през 1884-1886 година от Иван Драгов. Цялата височина на камбанарията е 28,61 метра /38 аршина/, разпределена на 4 етажа в съотношение 3/2/2/1. Така с помощта на прости аритметични отношения, майстор изградил архитектурна композиция, чиито отделни части са свързани в хармонично единство. Камбанарията е оборудвана с две камбани и часовник.

=====================================================


ЗАБЕЛЕЖКА:
При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.
Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.
Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 19 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 3 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ!!

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Родопите |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Родопите |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Родопите

Избрани оферти