Начало / Екскурзии / Екскурзии - Червен бряг

РЕСЕЛЕЦ

Номер на оферта

/

230357

Дати & цени

Цената включва

транспорт и екскурзовод

Програма на пътуването

МАРШРУТ: Екопътека Тектонски грабен Калето–Реселешки чукли–Струпецки ман „Св. Пророк Илия”–Струпешки кукли–укрепе33но селище и крепост Големио град
Този изключително красив маршрут ще предостави много радост, удовлетворение и наслада на всички, които желаят да се включат. В югозападния край на с. Реселец, община Червен бряг се намира известният каньон Реселец, образуван в долното течение на р. Ръчене. Тук се намира едно изключително природно чудо – тектонския грабен „Калето”. Този геоложки феномен представлява огромно срутище от варовикови блокове, отцепени по пукнатини и запълващи докрай едно 650 метрово каменно ждрело, образувано през Мастрихския век на кредата, преди повече от 70 милиона години. Разположен е на 200 м н. в. и достъпен по асфалтов път, водещ до изоставената хижа „Момина сълза” и природния лесопарк „Калето” с останки от праисторическа тракийска крепост. След разглеждане на лекопроходимата екопътека посетителите се насочват на запад, където върху левия бряг на р. Ръчене се намират изключителните Реселешки чукли (кукли), подобни на тези в ждрелото край гара Кунино, в Земенския пролом и др. След разглеждането им се отива в североизточнишя край на този каньон, където се намира друго природно чудо: карстовата пещера-пропаст Реселец, над която излива водите си красивият водопад „Скока”, с пад от 9 м. Продължавайки на северозапад по скалистата клисура се стига до следващия феномен – „Малките Реселешки чукли”, познати на познавачите с красивите си скални колоси. След разглеждането на цялото това великолепие групата се завръща до автобуса и с него отива в землището на гара Струпец. В неговата окрайнина се намира средновековната местност Тържище, където през времето на Второто българско царство (13 - 14 в) са издигнати основите на Струпецкия (Тържишки) манастир „Св. Пророк Илия”. Разглежда се целия манастирски комплекс, състоящ се от две църкви, голяма гостоприемница на два етажа за посетители и гости на манастира, където може да се пренощува, красива каменна чешма, люлка за гостите на манастира и т.н. След разглеждане на манастирския комплекс следва завръщане в София, като по пътя има кратък престой за снимки на крепост Големио град.

пеш. преход 3 часа, терен неравен, скалист



Отпътуване в 7,30 часа от стадион Васил Левски.
При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 19 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 2 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Червен бряг |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Червен бряг |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Червен бряг

Избрани оферти