Начало / Екскурзии / Екскурзии - Търгу Муреш

РУМЪНИЯ: Крайова, манастир Тисмана и Хорезу от ВАРНА, ДОБРИЧ и РУСЕ. 22.06.18

Номер на оферта

/

222377

Дати & цени

Цената включва

- 2 нощувки със закуски в хотел Лидо в Крайова
- транспорт с комфортен лицензиран автобус
- екскурзоводско обслужване по целия маршрут
- медицинска застраховка "Помощ при пътуване" до 2000 евро

Цената не включва

- Входни такси и разходи от личен характер
- Музей на изкуството в Крайова- 8 леи за възрастни, 5леи за ученици, студенти и пенсионери
- Етнографски музей в Крайова - 8 леи за възрастни, 5леи за ученици, студенти и пенсионери
- Разходка с кораб с продължителност 3 часа – 15 евро при минимум 40 човека, 20 евро при минимум 30 човека
- Входна такса за пещера Ветерани- 6 леи
- Доплащане за единична стая- 50 лева
- Намаления- дете до 12 години настанено с двама родители- 15 лева отстъпка

Програма на пътуването

Екскурзия Крайова, манастир Тисмана, манастир Хорезу, Тургу Жиу и Железни врати Оршова-Турну Северин
отпътуване от гр.Варна, Добрич, Шумен и Русе

Дати:
22.06.2018

3 дни / 2 нощувки със закуски в Крайова

Цена: 170,00 лева

Ново предложение, което ни отвежда до старините търговски градове в подножието на Карпатите; до манастира Хорезу-част от наследството на ЮНЕСКО; Каменните скулптури на открито и Джердапската клисура, втора по размери след Големия Каньон


ПРОГРАМА

1 Ден

Отпътуване в 03:30ч от Младежки дом от град Добрич, 04.15ч от Варна от ул. Антим-1, 05.15ч от Шумен Пети километър, от Русе в 07,15ч. Кратка почивка на удобна бензиностанция в град Русе. Преминаваме през Дунав мост Русе-Гюргево в посока град Крайова – съвсем близо до България и дълбоко свързан с историята ни. Днес е един от големите Румънски градове, но провинциален и спокоен, с приятна атмосфера. На мястото, където е разположен градът, е имало старинно римско селище. Римляните са построили крепост, която е била от тухли и камъни и нарекли селището Пелендава (Pelendava).
Според археологически свидетелства на мястото, където днес се намира град Крайова, е имало голям град още в периода на ранното Средновековие. През четиринадесети век градът е бил известен като голям търговски център. През шестнадесети век районът бил управляван от наследници на фамилията Крайовещи (Craiovesti), която била известна с политическото си влияние.
Жителите на града се гордеят с голямото количество добре запазени исторически паметници. Сред основните забележителности на град Крайова е катедралата на свети Димитър (St. Demetrius), която е построена през осемнадесети век, както и църквата на манастира Козуна (Kozunа) – тя е построена през петнадесети век и се смята за най-старата сграда в града.
Сред интересните сгради е църквата на мадона Дуду (Мadona Dudu), която е построена в средата на осемнадесети век и е известна с красивите си мозайки. В града може да се види художественият музей на Крайова, който е бил построен през деветнадесети век по проект на френски архитект. В музея се съхраняват ценни произведения на изкуството на известни румънски творци, създавали шедьоврите си преди повече от век.
За туристите е интересна къщата Банией (Bаniei), която е построена в края на седемнадесети век. В къщата е разположен етнографският музей.
И не на последно място е площадът Михай Витязул – експлозия от цветя, фонтани, декоративни саксии, а ж центъра – статуята на Михай Витязул. Всяка вечер край уникалните пеещи фонтани на площада се събират стотици хора.
Църквата Св.Илия; Църквата Вси Светии; Старата църква Св.Георги; историческият музей и Музея на Изкуствата; парка Николае Романеску, по-известен като Бибеску- образец за паркова среда. Настаняване в хотел 3-4 звезди в Крайова. Нощувка.

2 ден
Крайова- Турну Северин – Оршова - Железни врата

Закуска. Отпътуване за Турну Северин - наследник на антична Римска крепост, а днешният град е основан от унгарците през 11век. Фото пауза пред Водния замък-истински символ на Дробета Търну Северин - ориентир и интересна атракция за чужденци. Заедно със стълба на Траянския мост и руините на крепостта Северин, водният замък е част от забележителностите на града. Отпътуване за Оршова. Разходка с кораб по маршрут Малкия Казан/ (Табула Траяна- таблата на Траян в чест на завземане на Дакийското царство, Статуята на Дечебал –Каменната статуя на Дечебал е сътворена в „отговор” на плочата, построена от император Траян като символ на победата над даките в планината отсреща - сега сръбска територия. Монументът на Дечебал е правен в продължение на 10 години - между 1994 и 2004 година. 12 скулптори са работили върху образа, висок 55 м и широк 25 м. Само носът на Дечебал е дълъг 7 метра дълъг и 4 метра широк. Разстоянието между очите на каменния крал е цели 4.3 метра. Той е само с 6 метра по-нисък от Статуята на свободата в САЩ. И още нещо прелюбопитно - всяка от четирите статуи на американските президенти в Големия каньон е правена по... 14 години от 300 майстори.
Вижда се надписът "Цар Дечебал, направен от Драган". Драган всъщност е бизнесменът, дарил 1 милион долара, за да се построи величественият образ като символ на храбростта на даките.
Живописните стеснения и разширения на Дунав в този район са наречени "Казаните" - малки и големи, които пак са между две планини - румънска и сръбска. А Голямата река пък тук е най-дълбока - 120 метра., Манастир Мракония -На метри от монумента на крал Дечебал е манастирът „Мраконя” - на по-малко от 20 километра от Оршова и в най-живописния пролом по течението на Дунав. Отдалеч ти се струва, че манастирът, построен на вдадена в реката скала, е буквално изникнал от водата - пещера Поникове или Ветерани/. Разходката е с продължителност 3 часа. Връщане в Крайова. Свободно време.

3 ден
Тисмана- Търгу Жиу - Хорезу
Закуска. Отпътуване за манастир Тисмана- основан от Никодим Тисмански, наричан понякога и Никодим Вратненски или Никодим Видински - български светец и духовник. Той е първият светец на българското Видинско царство и вторият българин след Свети Иван Рилски, който приживе е посветен в редовете на светиите на българския народ. Отпътуване за посещение на Търгу Жиу- „пазарът крй река Жиу“ и Хорезу – най-големият манастирски комплекс и едноименното градче, пазител на тайните на грънчарството и керамиката.
Търгу Жиу разположено в подножието на Карпатите, по бреговете на р.Жиу, е задължителна спирка за всички ценители на изкуството. Старият пазарен град е тясно свързан с името на Константин Бранкузи, определен за „бащата“ на съвременната скулптура. Разглеждане на каменната композиция – състояща се от “Масата на мълчанието‘, „Портата на Целувката „ и ‚Колоната без край“. Продължаваме към Хорезу и посещение на най-големия манастирски комплекс във Влахия, основан 1690г, шедьовър в стила Бранковяну, включен в културното наследство на ЮНЕСКО, известен с богатата скулптурна украса, религиозните композиции, колекцията от фрески и икони. Накрая ще посетим малкото градче, известно по цял свят с грънчарския си панаир. Свободно време за разходка и пазар на традиционни продукти.
Отпътуване за България. Пристигане в крайна точка на България около 23,00ч.

Тагове

Оферти - Румъния |  Оферти - Търгу Муреш |  Екскурзии - Румъния |  Екскурзии - Търгу Муреш |  Уикенд почивка - Румъния |  Уикенд почивка - Търгу Муреш

Избрани оферти