Начало / Екскурзии / Екскурзии - Сандански

Рилски манастир, Мелник, Роженски манастир, Рупите, Арбанаси

Номер на оферта

/

198243

Дати & цени

Цената включва

- транспорт с лицензиран автобус
- 2 нощувки в хотел 3-4* в Сандански
- 2 закуски
- застраховка
- екскурзоводско обслужване

Цената не включва

- вечеря в ресторанта на хотела 12 лева / тристепенно меню, с напитки/
- доплащане за единична стая- 30 лева
- Входни такси:
* музея на Рилски манастир- 8лв.
* Хрельовата Кула- 5 лв.
* Кордопулова къща в Мелник– 2лв.

Програма на пътуването

ПРОГРАМА:
3 дни /2 нощувки/

1 ден
Отпътуване от Добрич в 04.15 от Младежки дом, 05.00ч Варна /Антим-1/, 06.00 Шумен/5-ти км,08.00ч Велико Търново от автогара „Юг“. Следобед посещение на Рилски манастир- Разположен в сърцето на величествената планина, Рилският манастир е най-яркият образец на българското църковно изкуство и архитектура и е под закрилата на ЮНЕСКО. Църквата "Рождество Богородично", с чудотворната икона на Дева Мария и изящно украсения иконостас, манастирският музей и Хрельовата кула са само част от безценното културното наследство, съхранено тук. Отпътуване за Сандански. Нощувка.

2 ден
Закуска. Отпътуване за Мелник- град музей, град история, най-малкото градче в България. Времето сякаш е спряло в това тихо и спокойно градче. Живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, уютни хотели, кръчми с традиционна българска кухня, винарни изби, сувенирни магазини - това ни предлага днес Мелник. Сред забележителностите на града могат да се отбележат и ще посетим - Пашовата къща, Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба ) , руините на средновековни църкви и много други– ще им се насладим заедно.
Отпътуване за Роженски манастир- най-големият православен манастир в Пиринския край, разположен на панорамна височина, от която се разкриват удивителни гледки към пясъчните пирамиди, Славянка, Пирин планина (до манастира има 20-минутно изкачване). Разглеждане на църквата, богато изписана със стенописи. Големият иконостас с изключителна резба и позлата е един от най-представителните сред запазените от XVIII в. иконостаси по българските земи. Чудотворната Богородична икона дарява здраве и щастие на всички вярващи. Тя е реплика и има силата на прочутата чудотворна икона на Богородица, която е охранявала портите на Ивирон в Света гора. Надписът й сочи, че тя е зографисана "от ръката на Яков, монах Иверски" в 1790 г. Отпътуване за село Златолист и посещение на църквата „Свети Георги“ и мястото на Преподобна Стойна- обителта на пророчицата. Църквата „Св. Георги”, в която е живяла Преподобната, със сигурност е една от най-разкошните не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Построена през 1857 г., тя е изографисана през 1876 г. от Теофил Минов. Представлява огромна трикорабна едноапсидна куполна псевдобазилика с дължина 25 м и ширина 11 м, дълбоко вкопана в земята. Богатият иконостас е в пълен унисон с невероятните стенописи, някои от които не са твърде канонични. Поразително впечатление правят монументалните образи на св. св. Кирил и Методий, представени в цял ръст на северната стена на църквата. Отпътуване за посещение на Рупите. Местността Рупите, заедно с храм-паметник "Света Петка Българска", е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Тук живее и служи на родината си българската пророчица Ванга . Попитана защо е избрала точно това място за свой дом, тя отговорила: „Имам определено време колко да стоя тук. Това място е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна." Хребетът, за който говори Ванга, всъщност е Кожух планина, възвишение в Рупите. Посещение на храм-паметникът „Св. Петка Българска”. Отпътуване за Сандански към хотела. Нощувка.

3 ден
Закуска. Отпътуване в посока Арбанаси - разположено на високо плато на 4 км от град Велико Търново. Известно е, че селото е съществувало още по време на Втората българска държава (1185 г. – 1393 г.). Тогава болярите от столицата Търново го използвали за лятна резиденция. Според легендата тук търновските царе са секли монети. Посещение на Девическия манастир „Света Богородица”, който се намира в началото на с. Арбанаси, на 5 км от град Велико Търново в посока Горна Оряховица. Той е един от няколкото духовни обители около старата столица на България, които пазят в себе си тежки спомени от османското нашествие. В манастира се съхранява чудотворната икона на Богородица Троеручица. Наричат иконата още Плачещата Богородица. Според преданието след завземането на Царевец от османците (1396 г.) монахините изоставят манастира и заравят светинята. Години по-късно овчарче чува стон, идващ под земята. Намират иконата и я връщат на манастира. Празникът на манастира е на 15 август – Денят на Богородица.
След обед отпътуване за Велико Търново, Шумен, Варна и Добрич. Пристигане късно вечерта.

Забележка:
- Туроператорът си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти, описани в програмата, без това да ощетява туристите.
- Всички упоменати часове са ориентировъчни и ще търпят промени в хода екскурзията.

Необходими документи:
- валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта;
- за лицата под 18 години, пътуващи сами, непридружени от родителите си, или пътуващи с единия от родителите, освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/- оригинал и копие и акт за раждане– копие.

Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 45 пълноплащащи туристи.

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Сандански |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Сандански |  Почивка на планина - България |  Почивка на планина - Сандански

Избрани оферти