Начало / Екскурзии / Екскурзии - Разлог

Родопската железница

Номер на оферта

/

229459

Дати & цени

Цената включва

транспорт с туристически автобус и екскурзовод по време на пътуването

Цената не включва

входна такса за посещение и беседа в църквата в Добърско- 4 лева възрастен и билет за теснолинейката/ около 5 лева възрастен, пенсионери и деца-намаление 50% при наличие на БДЖ карти.

Програма на пътуването

Историята на теснопътната железопътна линия започва през 1916 г., по време на Първата световна война,

Линията, по която се движи атрактивната теснолинейка, е строена от 1920 до 1945 година. Влаковете потеглят от Септември, преминават през няколко планински спирки и гари и стигат до Добринище. Забележителното е, че линията има нетипичното за Европа междурелсие – широко 760 мм.

Влакът преминава през 3 планини. Трасето е дълго 125 километра, а на ден се возят по около 700 пътници. 70-годишната теснолинейка свързва Горнотракийската низина с Родопите, Рила и Пирин.

През 2011-та година атрактивната линия беше под заплахата да бъде закрита като нерентабилна. Група ентусиасти от цяла България обаче инициираха интернет петиция в подкрепа на влаковите композиции и така теснолинейката оцеля. Всяко влакче вече си има име-Вихрен, Рила, Пирин, Милеви скали и т.н.

Програма:

Тръгване в 7.00 ч. от стадион Васил Левски за Велинград. Качване на влакчето от ж.п. гарата във Велинград. Пътуването до гара Разлог е около три часа.

Пътят на теснолинейката минава през красиви планински местности, през множество живописни кътчета - повече от 40 тунела, през т.нар. "осморка", където линята се извива по специфичен начин. По тази линия се намира и гарата разположена най-високо на Балканския полуостров - гара Аврамово (1267 м н.в.) Влакчето се движи доста бавно, но усещането е уникално!

Слизане на гара Разлог, където автобусът ще чака групата. Свободно време за обяд и разходка. Отпътуване към село Добърско и разглеждане на уникалните стенописи на църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Църквата е включена в списъка на ЮНЕСКО като паметник от световно значение, обявена е за национален паметник на културата и е един от 100-те туристически обекти. В нея е прочутият стенопис „Исус Христос в ракета”. Уникалният й иконостас е дело на прочутите майстори от дебърската художествена школа. .Отпътуване за София към 17 часа. Пристигане на стадиона вечерта.

БОНУС: За любителите на леките пешеходни преходи-малка разходка до водопад Щрокалото.
Екскурзията се потвърждава 2 дни преди тръгване при минимум 19 записани туристи. Туроператорът си запазва правото на промяна реда на провежданите мероприятия.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Разлог |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Разлог |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Разлог

Избрани оферти