Начало / Екскурзии / Екскурзии - Глазгоу

Шотландия – легенди и митове

Номер на оферта

/

171278

Дати & цени

Цената включва

Хотели – Superior First Class:

Glasgow Marriott Hotel – Глазгоу (1 нощувка)
Isles of Glencoe Hotel – Ballachulish(1 нощувка)
Newton Hotel – Nairn(1 нощувка)
Ardoe House Hotel – Blairs(2нощувки)
Macdonald Holyrood Hotel – Edinburgh(3нощувки)

Възрастен в двойна стая € 2199

Цената е на човек в евро и включва:

- Самолетни билети София – Амстердам – Глазгоу / Единбург – Париж – София;
- Трансфер от и до летището в началото и края на обиколката;
- Всички трансфери по програмата с модерен климатизиран автомобил;
- Всички описани в програмата турове с професионален местен екскурзовод на английски език;
- 8 нощувки със закуски в посочените хотели;
- 6 вечери, включително Шотландската вечер в Хайлендс и Шотландската вечер в Единбург;
- Запазени места за Кралския военен парад в Единбург;
- Посещение и пропуски за Художествената галерия и музей Келвингроув, Замъкът Инверерей, Клан Доналд център в замъка Армадейл, Центъра за посететили Culloden Battlefield, Замъка Балморал или Замъка Крейтс, Замъка Гламис, Сейнт Андрюс и Замъка Единбург;
- Слушалки за пешеходните турове;
- Всички местни данъци, такси, хотелски услуги и пренасяне на багаж до един куфар на човек;
- Застраховка медицински разноски;

Цената не включва

- Летищни такси ок. € 255;
- Лични разходи;
- Услуги не упоменати в програмата;
- Допълнителни екскурзии и нощувки;

Важно: Всички цени са ориентировъчни и подлежат на потвърждение в момента на резервация! Възможни са промени в последователността на туровете при резервацията и часовете на полетите.

Програма на пътуването

Трудно е да се опише Шотландия с няколко думи, защото в нея има всичко, което би могло да обладае душата Ви на пътешественик: удивителна бурна история с очарователно родословие; приказни замъци с високи кули, обгърнати в мъгли и романтика; набраздени скални брегове, студени пенливи морета, леко солен и свеж въздух; призрачно красиви езера, обладани от мистерии; заоблени хълмове, покрити с много, неописуемо много зеленина. И на целия този фон, сгушени сред хълмовете, градчета с червено белите си къщи, разпръснати сред тучни ливади, където обичайна гледка са пасящи стада снежнобели овце. Земя, изпълнена с живот, легенди, звуци и преживявания. Земя, в която непредсказуеми удоволствия крият няколкото маршрута, известни като „Пътя на уискито“, както и немалкия брой дестилерии за производство на вълшебната течност. Земя на голфа, кулинарните изкушения, малките кръчми, гайдите и неизменните шотландски полички. Място, където непрестанно ще Ви удивява всяка гледка, всеки пейзаж и всеки миг от Вашето приказно и митично пътешествие из древната келтска земя.

9 дни / 8 нощувки



Ден 1 София - Глазгоу Вечеря

Полет СофияАмстердам с KLM (07:15-09:05 ч.) и следващ за Глазгоу (09:50-10:20 ч.). Добре дошли в Шотландия! На летището ще Ви посрещне наш представител, който ще Ви отведе до хотела. След обед Ви предстои първата среща с Глазгоу. Избран през 1999г. за британска архитектурна столица, градът пленява със своите величествени сгради в неокласически, викториански и готически стилове, редуващи се с гениалните творби на един от бащите на стила Ар нуво, Чарлс Рени Макинтош. За разлика от Единбург, където архитектурните стилове се сливат и създават усещането за цялостност, в Глазгоу почти всяка сграда се откроява със свой собствен неповторим стил и цвят. Това създава усещане за индивидуалност и допринася за съвременния облик на града. Всъщност Глазгоу е един много модерен град, пулсиращ в ритъма на нощния живот и футболните емоции. Именно тук, на легендарния местен стадион “Хемпдън Парк”, тренират двата най-известни футболни клуба на Шотландската Премиър лийг – Рейнджърс и Селтик, известни с вечното съперничество помежду си. Според някои, името на Глазгоу произлиза от „глас-ку”, което означава „красива зелена площ”. Разположил се удобно по бреговете на река Клайд, градът ежедневно омагьосва с чара на своите прелестни паркове и градини, отрупани със зеленина и създаващи усещане за спокойна прохлада под величествените многовековни дървета. Друга възможност да се възхитите на изящното му великолепие са местните галерии, и по-специално Галерията музей Келвингроув, където се помещават над 8000 безценни произведения на изкуството, изложени на трите етажа на галерийното пространство. В края на деня, преди вечеря, ще бъдете поканени от Вашия гид на т.нар. „welcome drink” питие, където ще получите изчерпателна информация относно всички подробности по програмата на Вашия престой в Шотландия.

Ден 2 Езерото Лох Ломонд и Замъкът Инверерей Закуска и Вечеря

Днес ще напуснете Глазгоу, за да предприемете Вашето вълнуващо пътешествие из „Високите планини” на Шотландия или т.нар. Хайлендс. Едни от най-въздействащите природни картини в Европа ще се представят пред Вас в цялата си прелест и очарование. Необятни зелени хълмове, сини езера, чутовни пейзажи. Всичко това, съпроводено с древни истории и легенди за подвизите на местните герои, възпяти в поеми и песни. Отправяте се на север покрай бреговете на красивото и живописно езеро Лох Ломонд. От Тарбет, разположен на брега на езерото, ще направите кратък круиз по спокойния воден килим, за да се потопите във възхитителната панорамна гледка към близките планински възвишения. След това ще се отправите към Инверерей, където ще попаднете под обаянието на красив замък, обгърнат от тайнствени легенди, чиято архитектура е уникално съчетание от бароков, готически и неокласически стил паладин. И до днес замъкът Инверерей е семейна резиденция на фамилия Кембъл. Това е и причината той да бъде открит за посетители само частично. Обиколка с екскурзовод ще Ви разкрие историята на рода Кембъл, докато разглеждате великолепната оръжейна зала, красивите стаи с гоблени, маси и портрети, както и безценната колекция от порцелан, сребърни и семейни наследствени вещи. В никакъв случай не пропускайте да се разходите и из великолепните градини на замъка, за да се потопите в уникалната му атмосфера. След замъка Инверерей пътешествието Ви ще продължи, прекосявайки мистериозното тресавище Раноуч, обикновено обвито в мъгла, за да Ви преведе през възхитителната долина Гленкоу, чак до селцето Балачулиш на брега на езерото Лох Левен, където ще нощувате.

Ден 3 Остров Скай и Центъра на клана Доналд Закуска и Вечеря

Този ден ще продължите на север, следвайки живописния 72 километров „Път към островите” от Форт Уилям до Малейг – едно от главните фериботни пристанища на шотландския западен бряг. По пътя ще видите някои от най-вълнуващите морски пейзажи в света – красиви пясъчни плажове, на фона на остри скалисти възвишения и драматични хълмове, покрити със зелени гори, тайнствени мочурища и замъци. Спирайки за снимка при монумента Гленфинан, пред Вас ще се разкрие впечатляваща гледка към езерото Шиел – една от локациите, станала известна от филмите за Хари Потър. Да се любувате на природата в естествен вид, недокосната от човешка ръка, е едно от преживяванията, които непрестанно ще Ви вдъхновяват по време на престоя Ви в Шотландия. От Малейг ще се качите на ферибот до остров Скай, известен още като „Мъгливият остров“. Земя на романтични истории, тайнствени пейзажи, огромни планински вериги и величествени крепостни укрепления, потопена в красотата, необуздаността и магическата притегателна сила на неопитомената природа. Тук ще посетите центъра на клана Доналд при Замъка Армадейл, за да се докоснете до историята на най-могъщата местна фамилия. Потънал в руини, днес замъкът е заобиколен от огромен парк с просторни градини и живописна зеленина, превърнал се в прекрасен оазис на спокойствието. След като разгледате острова, ще се върнете към сушата по моста, където, едва поели дъх, ще се прехласнете отново по поредния живописен шедьовър. Издигащ се гордо точно там, където три шотландски езера се срещат на малък остров, замъкът Ейлиън Донан, наречен на името на местния светец св. Донан (в превод Ейлиън Донан букв. означава „островът на Донан“), редом с красивия романтичен пейзаж наоколо, направо хипнотизират. Мнозина казват, че това е най-фотографираният замък в света. Безспорно, обаче, той е и най-романтичният, т.к. всяка година от април до октомври, именно тук множество двойки избират да сключат брак. Пътят Ви по-нататък ще Ви отведе покрай красивите брегове на езерото Лох Нес, домът на митичното чудовище Неси. Тъмните, тайнствени води на езерото и до ден днешен вълнуват ума, както на хилядите туристи, застанали пред огромния водоем, така и на местните жители. Според безбройните очевидци езерото крие в дълбините си загадъчно създание, което се показва от време на време, предизвиквайки възклицания на почуда или викове на ужас. Вероятността нещо да се спотайва във водите на езерото до днес нито е потвърдена, нито отхвърлена, но всички тези догадки продължават да поддържат жив интереса на хората от цял свят, придавайки особена мистика и харизматичност на мястото. В края на днешния ден, отправяйки се към Вашия хотел в Нарн, ще се насладите на прекрасната шотландска вечер в Хайлендс с вкусни традиционни ястия, поднесени под звуците на гайда и придружени с танци от местния фолклор.

Ден 4 Битката при Кулоден и Пътят на уискито Закуска и Вечеря

Във Великобритания има една класация, която е свързана с 10-те най-известни, обитавани от духове сгради и места в страната. На осмо място в тази класация е именно местността Кулоден. Там, през 1746 г., се провежда една от най-важните битки в историята на Англия – битката за независимост между англичани и шотландци. Според легендите на това място все още витаят духовете на загиналите. Пътешествието Ви днес ще започне именно оттук – от Центъра за посетители Culloden Battlefield. Разхождайки се из планинските възвишения, ще научите повече подробности за епичната битка от 16 април 1746, когато британските правителствени сили разгромяват армията на принц Чарлз Едуард Стюарт само за един час. За по-малко от час настъпва края на претенциите на династията на Стюартите да се качи на трона. През 1944 г. тези земи биват придобити постепенно от Националния тръст на Шотландия, чиято цел е мястото да се възстанови до състоянието му от 1746 г. и да бъде нагледен прочит на една изключително важна част от шотландската история. Следваща спирка от днешното Ви приключение са нежните хълмисти възвишения на региона Спейсайд, благословен да притежава перфектните условия за производство на малцово уиски. Цялата му площ е набраздена от реки, поточета, извори, които текат върху покрити с торф гранитни планини. Дестилериите тук не прекаляват с използването на торф при производството на магичната напитка. И въпреки, че Спейсайд е подрегион на Хайлeндс, което предполага уискитата от този регион да имат приблизително сходни характеристики, то всяко едно от местните производства се отличава със свой собствен стил. Всяка местна дестилерия има своя тайна съставка, правеща нейното уиски несравнимо с това на съседната. Някои наблягат на качествата на водата, други подчертават ролята на сорта ечемик, трети настояват, че видът и формата на дестилационния казан правят голямата разлика, а четвърти са убедени, че това е вида на дървото, което се използва за отлежаване. Така или иначе неоспорим факт е, че именно водата в Спейсайд е онзи перфектен компонент, необходим за производството на едно от най-добрите малцови уискита в света. По пътя си тя поема киселинност от торфа, който е покрил като одеяло гранитните хълмове. В нея се забелязват следи от калций и мед и същевременно е с ниско съдържание на желязо. Именно поради тази причина, въпреки че Спейсайд е подрегион на Хайлендс (Highlands), тук се намират почти половината от всички работещи дестилерии в Шотландия. По време на Вашата обиколка ще се отбиете до някоя от тези легендарни дестилерии, за да разберете повече за производството на уиски и да опитате по няколко глътки от различните видове живителна течност. Пътуването Ви днес ще завърши с настаняване за отдих, нощувка и вечеря в едно имение от 19 век, превърнато в хотел, намиращо се в близост до известното имение Блеър. Там ще имате възможността да отседнете в елегантна и изискана обстановка.

Ден 5 Замъкът Балморал и Чай с кифлички Закуска и Вечеря

През този ден от Вашия престой в Шотландия ще минете покрай очарователната долина на река Дий, на път към Замъка Балморал, който безспорно е перлата в короната на шотландското дворцово строителство. Този красив замък се намира в графство Абърдийншър и откакто е построен, служи за лятна резиденция на английското кралско семейство. Балморал и имотите около него са купени от кралица Виктория, съпруга на Принц Алберт. Оттогава насам фамилният замък се предава от поколение на поколение, а земите му непрестанно се разширяват. Днес Балморал се разпростира на площ от 26 000 хектара, като в тях влиза и преминаващата и невероятно красива река Дий, в която всички английски принцове и крале по традиция ловят риба. В своите дневници кралица Виктория описва любимия си замък като „моя скъп рай в планинската част на Шотландия”. Рай от просторни, богато аранжирани градини, включително уникалната „Водна градина“, разположена в западната част на главния парк между изключително красиви дървета. Когато замъкът Балморал е затворен за посетители, може да посетите замъка Крейтс, сгушен в горите на графство Абърдийн. Прекрасен дворец от 16 век, притежаващ очарователна градина и представляващ идеалното място да опознаете начина на живот на шотландските благородници от 16 – 17 век. След това Вашето пътуване ще продължи към градчето Балатър, известно със своята изворна вода, в което живеят повече от 1500 жители. По-нататък по пътя, близо до градчето Банчъри ще спрете в „The Falls of Feugh“, очарователна чайна, популярна сред местните хора с удивителния аромат на прясно изпечени кифлички, от които ще опитате заедно с чаша прекрасен английски чай. След това ще поемете обратно към хотела, за кратка почивка преди вечеря.

Ден 6 Замъкът Гламис и Сейнт Андрюс Закуска и Вечеря

Днес ще пътувате на юг през буйната природа на Абърдийн, за да посетите един от най-мистериозните и обвити в тайнствени истории за призраци и духове замъци в Шотландия – Замъка Гламис. Дом от детството на кралица Елизабет и мястото, където покойната вече кралица майка ражда по-малката си дъщеря, принцеса Маргарет. Шотландия е известна със своите замъци, обитавани от привидения. Но нито един от тях не се слави с толкова голям брой загадъчни явления както замъка Гламис. Още в началото, около него витаят не една и две призрачни истории. Една от тях разказва как граф Берди, четвъртият граф на Крауфорд, играел карти с дявола в една от стаите на замъка. Според други легенди Шекспир лично посетил двореца и след това го описал в „Макбет“. Смята се дори, че една от стаите – Дънкан хол, е вдъхновила писателя да опише сцената на убийството на крал Дънкан. Но има и друга по-ужасяваща история, започнала около 1034 г. и свързана със зверското убийство на краля на Шотландия Малкълм II от въстанали васали. Според легендата кръвта на жертвата изтекла от разсеченото му тяло и се просмукала в дъските на пода, образувайки петно, запазено и до днес в т.нар. стая на Малкълм, която призракът на краля посещава и до сега. Независимо от мрачните легенди, обаче, замъкът е много живописен, а природата около него действа успокояващо и зареждащо на посетителите. Днес вратите на Гламис са отворени за външни лица, като някои от залите могат да бъдат наети за частни партита и тържества. Посетителите могат да се насладят на красивата дневна, зловещото подземие, невероятната зала за приеми и тържества, както и на частния параклис и всекидневната, използвани от кралицата майка. Следващата Ви спирка ще бъде в Сейнт Андрюс, град известен по целия свят като „Домът на голфа“. Това се дължи на ролята, която местният Royal and Ancient Golf Club има като законодателен орган по отношение на световния голф (с изключение на САЩ и Мексико). Освен това тук е и мястото, където се провежда The Open Championship – най-старото от четирите големи първенства по голф в света. Тук е и най-старото и емблематично голф игрище в света – Old Course. Ако Ви остане свободно време, можете да посетите по избор или Британския голф музей или пък да се разходите из средновековния град Сейнт Андрюс и да разгледате Кадетралата и Замъка.

В края на пътуването Ви ще пристигнете в столицата на ШотландияЕдинбург, където ще Ви бъде устроена приятна Шотландска вечер с храна и забавления.

Ден 7 Замъкът Единбург и обиколка на града Закуска

Единбург не е като другите градове. Всеки, който живее тук или го е посещавал за кратко, ще се съгласи, че столицата на Шотландия притежава едно уникално очарование, скрито на всеки квадратен метър из улиците на града – сред малките магазинчета за чай и топъл шоколад, сред симпатичните кафенета по някоя от главните улици, сред уханието на свежест в пропитите от зеленина паркове или сред множеството архитектурни забележителности. Разхождайки се из квартал „Джордж III”, известен още като „Новия град“, ще се полюбувате на елегантните площади и улици, прекрасните дворци с неокласически фасади, гледащи към паркове, разположени в самия център на града. Ще отбележите контраста между широките улици и разкошни имения в тази нова част и тесните улички, и средновековни къщи по Royal Mile, най-старата част на града и улицата, която свързва замъка Единбург със замъка на кралицата. Тук се намира също и внушителната St. Gile’s Cathedral. Ще прекосите Princess Street, главната търговска улица, с огромен брой магазини, както и ще можете да изкачите няколкостотинте стъпала на Sir Walter Scott Monument, огромен паметник, посветен на известния шотландски писател. Обиколката Ви ще завърши с посещение на внушителния замък Единбург, разположен високо над града, върху „спящ“ вулкан. В комплекса на замъка се включват няколко исторически сгради, между които Националния военен музей и Шотландския национален военен мемориал. Остатъкът от деня Ви е свободен за самостоятелно изследване на града, пазаруване или хранене в някои от множеството уютни ресторантчета.

От 01 до 23 август посетителите на Единбург ще могат да се насладят също и на фестивала Royal Edinburgh Military Tattoo, който се провежда на площад Castle всяка година като част от по-широкия Edinburgh Festival. Това са серия от военни паради, извършвани от британските въоръжени сили, с участието на международни военни оркестри. Феерия от различни униформи, музика и фойерверки, експлодиращи в страхотни съзвездия от рубинено и смарагдово над опушения назъбен силует на Единбургския замък, докато водопади от искри се спускат по стените му. Свистящите опашки на ракетите, изпълващи небето, осветявайки лицата на тълпата на фона на гръмката музика, ще Ви оставят без дъх. И докато стоите сред всичко това, с лице обърнато към небето – вкаменени, съблазнени и хипнотизирани, ще се чудите какво още може да ви предложи Единбург.

Ден 8 Единбург – Свободен ден Закуска

Днес ще можете да прекарате един незабравим ден в Единбург сами, за да допълните впечатленията си от този вълнуващ град. Разположен сред плеяда скалисти хълмове с възхитителни гледки към морето, градът изкусно се вплита в пейзажа със своите сгради и архитектурни паметници. Тук навсякъде ще срещнете приветливи хора и прекрасна архитектура. И ако случите и на прекрасен слънчев ден, ще можете да се потопите изцяло в зашеметяващата атмосфера на шотландската столица. Ако излезете навън и поемете по която и да е уличка, в който и да е квартал, със сигурност ще откриете нещо ново и различно – малко магазинче с интересни стоки, уютно кафене или скрита градинка. Вечерта пък може да ви завари пред вратите на приятен нощен клуб, обагрен от бледото злато на залеза, огласен от крясъка на чайките или от трополенето на гумите по калдъръмените улици. Колкото спокоен, толкова и саможив, Единбург е град, който винаги може да Ви изненада и развълнува. Град за пътешествия, изпълнен с изненадващи случки и неочаквани предизвикателства.

Ден 9 Тръгване към летището на Единбург Закуска

Трансфер до летището в Единбург. Полет до Париж с AirFrance (06:15-09:20 ч.). и следващ за България в 12:35 ч. На летище София пристигате в 16:15 ч. Добре дошли на родна земя!

Тагове

Оферти - Шотландия |  Оферти - Глазгоу |  Екскурзии - Шотландия |  Екскурзии - Глазгоу |  Лято в чужбина - Шотландия |  Лято в чужбина - Глазгоу

Избрани оферти