Начало / Екскурзии / Екскурзии - Коломбо

Шри Ланка - 16 - 25 октомври 2017

Номер на оферта

/

192771

Дати & цени

Цената включва

- 8 нощувки на база HB;
- Обяд в деня на пристигане в Сигирия;
- Трансфери летище-хотел-летище
- Транспорт с климатизиран автобус и английскоговорящ гид;
- Входни такси по упоменатите екскурзии;
- Транспорт до Национален парк Хортон;
- Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Цената не включва

- Такса за разрешителни за използване на фотоапарати и видеотехника;
- Лични разходи;
- Бакшиши;
- Обядите по маршрутите;
- Хранения, които не са упоменати в разписанието;
- Такса виза.

Програма на пътуването

Слонове, чай, подправки и ... уникална природа в обятията на Буда
(16 - 25 октомври 2017)

Маршрут:
Ден 1: летище Коломбо – Сигирия
Ден 2: Сигирия
Ден 3: Сигирия – Дамбула – Матале – Канди
Ден 4: Канди – Параденя – Пинвала – Канди
Ден 5: Канди – Нувара Елия
Ден 6: Нувара Елия – Васкадува
Ден 7: ПРЕСТОЙ във Васкадува
Ден 8: Васкадува – Коломбо
Ден 9: летище КоломбоСофия
Ден 10: София

Ден 1 (16.10.2017) КОЛОМБО – СИГИРИЯ
Полет с flydubai по маршрут СофияДубайКоломбо. Пристигане в 05.20 ч сутринта в Коломбо. Посрещане от представител на туроператора партньор. Трансфер до Сигирия (138 км). Настаняване в хотел Касапа Лайънс Рок (Kassapa Lions Rock) или подобен. Обяд в хотела.
Възможност за допълнителна екскурзия – яздене на слон в Хабарана – заплащане 30 евро на човек.
Свободно време до края на деня за релакс в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 2 (17.10.2017) СИГИРИЯ
Закуска в хотела и отпътуване.
Сигирия или Лъвската скала се издига на 370 надморска височина. На върха й се намира планинска крепост с останки от дворец, които заедно с околните изумителни градини и водни пространства образуват едноименния древен град. Градините на Сигирия са сред най-древните в света. Намират се в западната част на скалата и са част от хидравличен комплекс с канали, езера, мостове, фонтани и подземни водни съоръжения. По време на дъждовния сезон, каналите се пълнят с вода и захранват целия район на Сигирия. Фонтаните пък, датирани от V век, са едни от най-старите построени и запазени фонтани в света.
На мястото на скалната крепост още през V пр. н. е. се е издигал планински будистки манастир-убежище. Крепостта е дело на крал Кашяпа, строена е през V век от н. е. и е един от от най-изящните паметници на изкуството. Част е от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Входът на този смайващ комплекс е издълбана от скалата фигура на лъв. Днес от нея са останали само гигантските лапи на животното – достатъчно свидетелство за мащабите на това великолепие. Запазените тук скални фрески се отнасят до т.нар. стил Гупта, открит в пещерите Ажанта (Ajanta) в Индия.
Любимо място за разходка на туристите е в сянката на известната Огледална стена. В миналото тя е била излъсквана до блясък, а кралят наистина се е оглеждал в нея.
Възможност за почивка и за обяд в местен ресторант в Сигирия.
Трансфер от Сигирия до Кандалама. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка в хотел Касапа Лайъс Рок (KassapaLionsRock) или подобен.

Допълнителна екскурзия:
Старинният град Полонарува – заплащане 60 евро на човек
Град Полонарува (Polonnaruwa) – средновековна столица и перла в короната на крал Паракрамабаху Велики. По негово време Шри Ланка се прославила като една от най-богатите страни на Изтока. Градът е свидетелство за културата и религиозните вярвания на древността. Стените на града пазят и днес фантастично изсечени хиндуистки скулптури и статуи на Буда в различни пози. Интерес представлява седемметровата статуя на Буда с необичайно скръстени на гърдите ръце. Счита се, че статуите, които могат да бъдат видени тук подчертават не божествената, а човешката същност на духовния учител.
В своеобразния град-музей Полонарува са и запазените останки на къщата Watadage, известна с красивите си каменни релефи и... каменна стража.
Трансфер от Полонарува до Сигирия.

Ден 3 (18.10.2017) ДАМБУЛА – МАТАЛЕ – КАНДИ
Закуска в хотел. Отпътуване за Дамбула.
Малкото градче Дамбула привлича туристите с огромния пещерен комплекс (повече от 80 пещери) и Златния пещерен храм. Мястото е част от съкровищницата на ЮНЕСКО, скалните рисунки тук са на 2000 години, а статуите на Буда – повече от 150 на брой. На входа на храма се издига 30-метрова статуя на Буда, а към петте храмови пещери, всяка от които със собствено име, отвежда каменно стълбище.
Мястото е превърнато в храм още през Iвек преди новата ера от крал Валагамба. Било е в знак на благодарност, защото кралят намерил убежище тук. Следващите владетели са правили преобразувания, но най-същественото от тях принадлежи на Ниснака Мала. Последният наредил интериорът на храма да бъде покрит с позлата.
Трансфер от Дамбула до Матале.
Възможност за обяд в близост до градината с подправките.
Посещението в градина за подправки и билки е истинско тържество за сетивата на туристите. Възможност е и за запознаване с технологията на отглеждането и обработката на растенията. Готовата продукция от подправки и билки се продава в малките магазинчета на Матале.
Трансфер от Матале до Канди.
Канди е последната столица на шриланкските крале. Днес е вторият по икономическа значимост град в страната след Коломбо. Градът е изключително живописен, наричат го огърлицата на река Махавели – най-дългата (335 км) река в Шри Ланка.
Канди е свещено място за будистите. В скромен храм, на брега на изкуствено езеро се пази една от най-значимите за тази религия реликви – свещният зъб на Буда. Будистите вярват в нейните изключителни свойства, както и в големите нещастия, които могат да ги сполетят, ако реликвата бъде изгубена. Поради тази причина храмът е отворен за поклонници и туристи, но е и много добре защитен.
Ступата със зъба на Буда (ступа - реликварий, в който се пази останка от тялото на Буда – бел. ТО) се показва само веднъж годишно. Това е времето, в което Канди събира стотици хиляди будисти от цял свят на няколкодневни тържества.
Вечеря и нощувка в хотел Суис Резидънс (SwissResidence) или подобен.

Ден 4 (19.10.2017) КАНДИ – ПАРАДЕНЯ – ПИНAВАЛА – КАНДИ
Закуска в хотела. Отпътуване към Параденя.
Кралската Ботаническа градина в Параденя е създадена през 1821 г. от крал Синхал като място за благороднически удоволствия. После градината е разширена и обогатена от британците, които впрочем имат най-силно влияние върху Шри Ланка в цялата й колониална история. Днес ботаническата градина е най-голямата и красива в цяла Азия. Разположена е на площ от 147 акра, а през територията й тече голямата река Махавели. Разнообразието от дървета, цветя и други растения, включително и стайни, е наистина невиждано. Една от интересните части на градината е мемориалната алея с дървета, засадени от короновани особи, държавни глави и известни личности. Първото мемориално растение, дърво Бодхи, било засадено тук от крал Едуард VII. Впрочем Бодхи или просто Бо е свещеното за будистите дърво, под каквото принц Гаутама достигнал просветление и станал Буда. Второто засадено в мемориалната алея растение е цейлонско желязно дърво, което пък е символ на Шри Ланка и било посадено тук от цар Николай II.
Трансфер от Параденя до Пинавала.
Пристигане в Пинавала около обед, възможност за обяд и кратка почивка.
Посещение на приют с препоръчителни часове на свиждане – времето за кърмене и къпане на обитателите му. Ето я една от най-необичайните туристически атракции!
Приютът за диви слонове в Пинавала е създаден през 1975 година и първите му обитатели са били само няколко. Днес някои от тях вече имат поколение, родено и отгледано в тук. В приюта живеят млади особи, останали без родители или пък възрастни, пострадали по един или друг начин от бракониери. Една от задачите на сиропиталището е да осигури естествена среда на обитание за своите питомци. Съществуват обаче и цивилизовани отклонения от това намерение. Така например живущите тук огромни бозайници имат строг режим на къпане. Слоновете се отправят на баня към близката река по два пъти на ден и в точно определени часове. Най-малките обитатели на приюта пък се кърмят (хранят) също в точно определено време.
Трансфер от Пинавала до Кенди.
Вечеря и нощувка в хотел Суис Ресидънс (SwissResidence) или подобен.

Ден 5 (20.10.2017) КАНДИ – НУВАРА ЕЛИЯ
Закуска в хотела. Отпътуване към Нувара Елия.
Високопланинският курорт Нувара Елия е разположен на 1884 надморска височина в подножието на Пидуруталагала – най-високата планина на Шри Ланка. Мекият климат, живописните долини и поляни, възхитителните планински гледки вдигат високо туристическия рейтинг на мястото.
Нувара Елия разполага и с едни от най-добрите голф игрища в Южна Азия.
Почти задължителният сувенир от тук е цейлонски чай. Регионът на Нувара Елия е и сърцето на чаената индустрия в Шри Ланка.
Възможност за обяд и почивка в Нувара Елия.
Свободно време.
Вечеря и нощувка в хотел Хевън Севън Нувара Елия (Heaven Seven Nuwara Eliya) или подобен.

Ден 6 (21.10.2017) НУВАРА ЕЛИЯ – ХОРТОН ПЛЕЙНС – НУВАРА ЕЛИЯ
Закуска (сух пакет) и ранен трансфер до Хортон Плейнс (Horton Plains). Пристигане в Хортон Плейнс.
Разположен на 32 км. от Нувара Елия, Националният парк Хортон Плейнс обхваща обширна територия от високопланинска растителност и е дом на редки животински видове. Разположен е на плато с височина между 2100 – 2300 м. От тук извират три от големите реки в Шри Ланка – Махавели, Келани и Валаве.
Възможност за обяд в Катулгала. Посещение на плантация и фабрика за чай. Трансфер до Вадува.
Днес чай се отглежда и произвежда на почти всички контитенти. Но най-добрите сортове чай са в плантациите на Индия, Китай, Япония и Шри Ланка. Според мнозина познавачи именно чаят от сравнително малката островна държава има уникални характеристики и е най-добрият в света. Познат е като... цейлонски чай.
Островната държава Шри Ланка получава независимост през 1948 г. след колониално владичество. През 1972 г. пък е преименувана от Цейлон на Шри Ланка.
Британците започнали да отглеждат кафе тук през първата половина на 19 г. Производството му било допълнение към станалия вечетрадиционен експорт на подправки от страната.Първите сортове чай дошли на острова от Китай през 1825 г., а после и от Индия.Шотландският плантатор Джеймс Тейлър допринесъл много за експериментите по селекцията на сортовете и не случайно си спечелил прозвището „бащата на чаената индустрия“. Китайските сортове чай се адаптирали много добре във високопланинските райони на страната, а индийските – в равнинната част на острова. Резултатът –нежен вкус, съчетан с неповторим аромат. Именно Тейлър започнал да отглежда чай за комерсиални нужди през 1867 година. Имението, в което той създал своите първи комерсиални плантации станаломодел за бъдещото развитие на чаената индустрия не само като образец на отглеждане на чай, но и като модел за производство в чаена фабрика. Според ежегодни статистики Шри Ланка е традиционно в топ пет на най-големите производители на чай в света.
Вечеря и нощувка в хотел Тапробана Вадува (Taprobana Wadduwa) или подобен.

Ден 7 (22.10.2017) ВАДУВА
Закуска. Свободно време. Туристите които, желаят да останат в хотела могат да заявят обяд в хотела при допълнително заплащане.
Възможност за допълнителна екскурзия:
Целодневна екскурзия до Гале и река Балапития – 70 евро на човек
Отпътуване от хотела за Балапития (Balapitiya). Следва разходка с лодка по реката, кратка почивка на малък остров за освежителна напитка - чай или кафе. Отпътуване за Гале, по път посещение на фабриката за маски в Амбалангода, пристигане в Гале, обзорна обиколка на града с включено посещение на градската крепост. Кратка почивка за обяд и след това свободно време за разходка във вътрешността на крепостта. На връщане към хотела във Вадува, посещение на мина за лунни камъни в Мийтиягода и развъдник за костенурки в Косгода. (екскурзията се осъществява при мин 7 човека).
Връщане в хотела във Вадува. Вечеря и нощувка в хотел Тапробана Вадува (Taprobana Wadduwa) или подобен.

Ден 8 (23.10.2017) ВАДУВА - КОЛОМБО
Закуска. Свободно време за плаж. Напускане на хотела и трансфер до Коломбо.
Пристигане в Коломбо. Възможност за обяд и кратка почивка. Обзорна обиколка на града.
Разположен на запад, пулсиращият мегаполис Коломбо, е не само официалната столица на Шри Ланка, но и “машината”, която произвежда над 50 % от БВП на страната. Тук, на Площада на независимостта, се намира Националният мемориален комплекс, издигнат в чест на независимостта, която Цейлон получава от британците през 1948 г.
При езерото Бейра пък е разположен най-известният сред будистките храмове на Коломбо – Gangaramaya Viharaya Temple. В очертанията му са преплетени цели четири архитектурни стила. Освен от статуите на Буда, мястото е закриляно и от свещеното дърво Бо.
При езерото Бейра се е настанил и Плаващия пазар – един от новите инфрастуктурни проекти на Шри Ланка. Една от целите му била да регламентира дейността на уличните търговци в района на Пета (Pettah). Полученият ефект: прекрасно място за туристите, открито през 2014 г. – с малки кафенета, ресторантчета, чаени бутици и магазини, пълни с местна продукция.
Модерните шопинг зони и места за разходки в Коломбо не свършват тук. Различни точки на града са превърнати в отлични пространства за пазаруване и отдих. Многобройни са възможностите и за джаз и други наслади, които предлага клубният нощен живот на Коломбо.
Свободно време. Вечеря и нощувка в хотел Пегасус Рийф (Pegasus Reef) или подобен.

Ден 9 (24.10.2017) КОЛОМБО
Закуска. Свободно време.
Възможност за допълнителна екскурзия: Пазарен тур в Коломбо + посещение на храма Келания (около 3-4 часа) – 45 евро на човек
Храма Келания, намиращ се на 12 км. от Коломбо и построен на брега на едноименната река, е едно от най-свещените места в Шри Ланка. Построен през 543г. пр. Хр., той е бил многократно разрушаван и възстановяван. Всяка година в края на януари, хиляди местни и туристи се събират на процесия от богато украсени слонове и танцьори, носещи свещени реликви на Буда.
Възможност за обяд и кратка почивка.
Връщане в хотела. Късно освобождаване на стаите. Вечеря в хотела. След вечеря трансфер към летището. Полет с Flydubai на 25 октомври в 02.10 сутринта.

Ден 10 (25.10.2017) СОФИЯ
Пристигане в София Терминал 2 в 14.50 местно време.

Цена: 1389 евро на човек, настанен в двойна стая

Тагове

Оферти - Шри Ланка |  Оферти - Коломбо |  Екскурзии - Шри Ланка |  Екскурзии - Коломбо |  Екзотична почивка 2024 - Шри Ланка |  Екзотична почивка 2024 - Коломбо

Избрани оферти