Начало / Екскурзии / Екскурзии - Заселе

Слепите речни долини – уникалното богатство на Понор планина

Номер на оферта

/

228020

Дати & цени

Цената включва

В цената са включени: транспорт с туристически автобус и водач по време на пътуването

Цената не включва

лични разходи, планинска застраховка 4 лева на човек

Програма на пътуването

МАРШРУТ: с. Зимевица – пещери „Бездънните каци“ – слепи долини на р. Понора, Делена бара, Студена река, Голем и Малък Магарещник – долината на 1000 въртопа – х. „Петрохан“ – п. пр. 7 часа, САМО за добре тренирани и подготвени туристи!!!!

Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Левски. Групата слиза от автобуса в с. Зимевица и потегля към окрайнините на селото, където има огромно изобилие от понори и въртопи, характерни за карстовия терен на Понор планина. Подсича се връх Керкенезова могила и пред погледа на групата се показва първата „магия“ на планината – огромната, неописуемо красива сляпа долина на река Понора. Там, където водите на реката се губят в снагата на скалния венец се намират двата широки отвора - очите на пропастната пещера „Бездънните каци“. Тя е дълбока 220 м , общата дължина на лабиринта е 2560 м, с което се нарежда на 24 място по дължина на пещерите в България. В нея може да се спусне само с много опитен водач пещерняк, с добра екипировка и нужната закалка, практика, техника и минимум 6 часа за обхождането и. Пещерата е част от огромен пещерен масив, а най-важният елемент от това пещерно съзвездие е пропастната пещера, първенец в България – Колкина дупка. Със своите достигнати досега 409 м дълбочина, тя измести досегашния първенец – Райчова дупка (397 м дълбочина) в резерват „Стенето“ (Стара планина). В близките години предстои ново проникване на дълбочина, като изследователите й се надяват да достигнат тавана от около 800 м дълбочина. Кратка почивка и фотосесия. После групата продължава пътя си към следващото предизвикателство - сляпата долина на река Студена, реката с най-големия воден дебит и най дълбокият понор-губилище, където водата й изчезва в дълбините „яко дим“. Снимки и разяснения от водача и отново на път към слепите долини на Делена вода, Голем и Малък Магарещник. Тези неизброимо красиви и обширни долини с размери на над 10 футболни игрища очароват малкото туристи преминаващи оттук. След посещението на изброените слепи долини се стига до последното предизвикателство – долината на 1000 въртопа, граничната ивица между южните склонове на Козница и скалните карстови северни склонове на Понор, където водата в продължение на хиляди години е сътворила това природно чудо – повече от 1000 въртопи-губилища, в които водата не се задържа, и по незнайни пътища потъва в карстовото плато на Понор. Кратка почивка и фотосесия. После се продължава към седловината Петрохан, където край кокетната хижа „Петрохан“ще чака автобуса. Завръщане в София привечер.
Екскурзията се потвърждава 3 дни преди тръгване при минимум 19 записани туристи.

При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!



Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Заселе |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Заселе |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Заселе

Избрани оферти