Начало / Екскурзии / Екскурзии - Златоград

Светилища, скални гробници и пещери-утроби – Счупената планина

Номер на оферта

/

228021

Дати & цени

Цената включва

1 нощувка със закуска в хотел 2 звезди в района на Златоград
Транспорт по целия маршрут
Екскурзоводско обслужване
Посещение на обектите, посочени в програмата

Цената не включва

доплащане за единична стая-15 лева

Програма на пътуването

Маршрут: Село Устрен – х. „Устра“ - Антична и средновековна крепост Устра – свлачищни езера с. Лебед – Тракийски мегалитен комплекс с. Овчево: светилище, скални гробници и пещери-утроби – тектонски феномен Счупената планина с. Телчарка

Пленителен и задължителен маршрут за всеки българин, тъй като обединява тематично в едно няколко епохи – Античност, Средновековие, Съвремие.



1 ден. Отпътуване от София стадион Васил Левски в 7 часа. С автобуса групата пристига в землището на с. Устрен. Слизане от автобуса и плавен преход от северната окрайнина на селото към близката х. „Устра“, отдалечена на 40 минути от него. От хижата до горната стена на крепостта е около – 20 минути изкачване. Крепостта Устра е една от емблематичните за Родопите, завзета от ръцете на византийците след тотален щурм на войните на българския владетел цар Симеон Велики. Построена тук през античността на пътя от Тракийската низина през долината на Арда към Беломорието, крепостта е с над 1150 годишна история. От нея като на длан се виждат почти целите Източни и част от Средните Родопи. Достигане до крепостта, изслушване беседата на водача, фотосесия и кратка почивка. Завръщане до автобуса. Отпътуване за близкото с. Лебед. Кратък пеши преход до Лебедовите езера. Това са естествени свачишни езера, образувани след голямо земетресение преди повече от 115 години. Наречени са така поради честите спирки край тях на ятата диви лебеди отлитащи на юг. Обявени са за природна забележителност, а в тях растат естествени диви водни лилии и други редки растителни видове. Долното езеро е най-голямото в Родопите с площ от 0,1 кв. км и има малко островче в южния край, а Горното е по продълговато и с площ 0,09 кв. км. Почивка и фотосесия. Завръщане до автобуса и отпътуване за хотела. Настаняване и нощувка.

2 ден. Закуска. Отпътуване с автобуса към землището на с. Овчево. Пристигане в селото. Разглеждане на уникалния тракийски мегалитен комплекс при с. Овчево, състоящ се от светилище с трапецовидни ниши, каменно стълбище, скални гробници, пещери-утроби и др., които се намират непосредствено край последните къщи на селото и достигането до тях лесно, за разлика от множество други светилища в Родопите. Изслушване беседата на водача, фотосесия и кратка почивка. Отпътуване за близкото с. Телчарка. Тук между землищата на селата Телчарка, Воденичарско и Казаците се простира в посока изток-запад невисок продълговат рид от силно напукани скали от перлит и риолит с най-висока точка – връх Боатепе (603 м). През 90-те години на 19 в. след поредица от земетресения и продължителни незапомнени дотогава валежи, в резултат на проникналата в дълбочина вода и трусовете се получава силно тектонско приплъзване на горните слоеве от скалите по посока на близката селска река. Полученото по този начин преместване, т.е. пропадане на част от гребена на хълма с около 80 м, което е било придружено с огромен пукот, трясък и огнени отблясъци, вследствие на прекалено високата температура между долните и приплъзващите се горни слоеве от скалния рид, за което и до ден днешен се разказват легенди, а споменът за това явление се предава от поколение на поколение. Така се е родило понятието „Счупената планина“, което по същество представлява огромно пропадане на горния билен слой от рида, който най-добре се вижда от последните къщи на с. Телчарка и има формата на пресечена пирамида, но обърната наопъки. Разглеждане на природния феномен, много снимки и почивка. Завръщане до автобуса и отпътуване за София. – Пеш. преход 4,30 ч (за двата дни)

Цена на човек в двойна/тройна стая: 98 лева

Забележка

При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 15 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 5 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Златоград |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Златоград |  Уикенд почивка - България |  Уикенд почивка - Златоград

Избрани оферти