Оферта номер: 229885

Тракийски светилища в долината на Места

ВНИМАНИЕ! Офертата не е актуална.
На този линк може да видите всички актуални Екскурзии в Разлог и Екскурзии в България.

Дати и цена
Цената включва
•транспорт с комфортен автобус;

•екскурзоводско обслужване;
Цената не включва
планинска застраховка
Маршрут: Светилището на боговете на вр. Бабяшка чука (1654 м) – каменните стели от Столоватец /Разлог /древния каменен календар/ – крепост-светилище Момина кула – скален мегалит Купена – пеш. преход 3,30 ч, терен скалист, на места без пътека, изкачване

Този маршрут слива в едно чудесата и красотата, дело на природата, с майсторството на древните наши прадеди, сътворено с помощта на човешките ръце.

Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Левски. Пристигане в окрайнината на родопското село Бабяк. Слизане от автобуса и следва 35-40 минутно изкачване до вр. Бабяшка чука, върху чието било е разположено едноименното тракийско светилище, обявено с пълно основание за „Светилището на боговете“ на площ от 12 ха. Там са намерени оброчни плочки на Бендида, Тракийския конник, Зевс и Хера, което е още едно потвърждение на казаното. Тук има останки от над 100 езически гроба, древни тракийски галерии за добив на злато и молибден, космическият метал, смятан за много по - ценен от златото и среброто. Още приживе покойният проф. Александър Фол предрича, че земята около светилището на Бабяшка чука след време ще стане световноизвестно. Наименованието на селището Бабяк, съставено от „баб“ (в превод - баща), и „як“ (голям и велик), означава „великия (големия) баща“- Сътворителят на вселената.

Време за история, размисъл, наслада за окото и душата, фотопауза. След това по обратния път групата слиза до автобуса. Отпътуване за Разлог. Слизане от автобуса и достигане до мястото, където ще могат да се видят каменните стели от м. Столоватец, Двете каменни стели принадлежат на тракийско култово светилище посветено на слънцето, което заедно с разположените на запад още 3 тракийски надгробни могили са били обединени в един общ култов комплекс. Според проф. В. Марков от Югозападния университет в Благоевград, изобразената на по-голямата каменна плоча култова сцена олицетворява един от ранните етапи на религиозното мислене на траките, съответстващо на трако-пеласгийските култове. Стиловите особености на стелите, изпълнени с двойни спирали и трискели, отнасят паметниците към епохата на Микенска епоха. Според професора стелите са особено важно свидетелство за духовния живот на тракийските племена беси, сатри, диобеси и дии, населявали в древността земите на Горна и Средна Места. Изображението наподобяващо люлка или ладия е атрибут на слънцето, познат в българския фолклор, където небесното светило спуска люлката по дължината на слънчевите лъчи, за да стигне до земята и грабне любимата си мома.

Другата ценност на Разлог е древния каменен календар, намерен от иманяри още през 70-те години на миналия век. Днес 12 каменни стели, с изображения на фигури на животни разположени в кръг и образуващи древен слънчев часовник са изложени на показ в централния парк на града.

Разглеждане, време за снимки и почивка за обяд. Следва отпътуване за землището на с. Кремен и 20 минутно изкачване пеша до една от емблематичните крепости-светилища по поречието на р. Места – Момина кула. Разположена е на каменен връх, с отвесни каменни склонове от юг, изток и север. Крепостта е разположена върху две тераси с обща площ от 500 кв. м. Запазени са основите на четириъгълна кула с размери : 6.2/ 5,4 м и вход широк 90 см. Крепостта се разпростира на запад като е запазена в цялата си дължина и височина – 5 м. Строена е около 2-3 век, преустроявана 2 пъти и е използвана до края на 14 в. , когато е разрушена от турците.

Източната част от скалния венец, върху който е стъпила крепостта представлява скално светилище с множество скални ниши и врязвания разположени върху огряната от слънцето част на скалата. Наблюдават се десетки фигури на лица и животни, за повечето от които съществуват местни легенди. Изкачване, разглеждане и фотосесия. Слизане до автобуса и отпътуване за скално светилище Купена. Представлява огромна скала, извисяваща се 19 м над нивото на скалната тераса на р. Места. Обявена е за природна забележителност през 1976 г и има площ от 13 ха. Върху скалата могат да се видят множество различни по форма лица, животни или птици в зависимост от въображението и фантазията на гледащия. Разглеждане и заснемане на светилището. Кратка почивка и отпътуване за София.
При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 19 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 3 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.
Релакс в Пирин Голф Хотел и Спа 5*
от 83 лв.
Релакс в Пирин Голф Хотел и Спа 5*
1 нощувки
Собствен превоз
Разлог
Транспорт - Разлог Хотели - Разлог Забележителности - Разлог
Мурите Клуб Хотел – oазисът на планината
Котешки чал, Кончето и Джамджиев ръб за един ден
Да разперим крила над Родопите с Avatar Extreme Sport