Начало / Екскурзии / Екскурзии - Ташкент

Узбекистан и Киргизстан - Пътят на коприната и империята на Чингис хан

Номер на оферта

/

230219

Дати & цени

Цената включва

Самолетни билети София – Истанбул – Ташкент / Бишкек - Истанбул - София с редовен полет на Турски авиолинии, включени летищни такси и багаж 23 кг и ръчен 8 кг;
Самолетни билети Ташкент – Бишкек с Узбекистан еъруейз с включени летищни такси и багаж 23 кг и ръчен 10 кг;
Всички трансфери по програмата и транспорт по маршрута;
12 нощувки: 3 в Ташкент, 2 в Бухара, 2 в Самарканд, 2 в Бишкек, 2 в Сонкул и 1 в Исъккул;
12 закуски, 3 обяда, 3 вечери;
Всички екскурзии по програмата с включени входни такси:
- Обзорна екскурзия в Стария град на Ташкент;
- Обзорна обиколка на Новия град на Ташкент;
- Екскурзия из Стария град на Бухара;
- Посещение на лятната резиденция на последния емир на Бухара, Мавзолея на Бахудин Накшбанди и некрополиса Чор-Бакр;
- Посещение на кервансарая Рабат-и-Малик;
- Посещение на Музея на виното Ховренко;
- Дегустация на вино във винарната Ховренко;
- Обзорна екскурзия на Самарканд;
- Екскурзия до село Конигил за запознаване с начина на изработка на хартия;
- Посещение на килимарница в село Кочкор на път за Сонкул;
- Запознаване с изкуството на ездата на киргизите и как се издига юрта;
- Обяд при киргизко семейство;
- Дегустация на нациoналната напитка кумис;
- Посещение на петроглифите в Чолпон-Ата и Етнографския музей;
- Разходка из ждрелото Григориевско;
Местни екскурзоводи на английски език;
Водач-преводач от агенцията

Цената не включва

Допълнително се заплащат:
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 130 лв.

Цената не включва:
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 100,000 лв. и COVID-19 покритие на ЗАД „МОНДИАЛ“:
- Лица до 50 години заплащат 48,90 лв.;
- Лица от 51 до 65 години заплащат 53,10 лв.;
- Лица от 66 до 80 години заплащат 132,80 лв.;
- Лица над 80 години заплащат 143,50 лв.;
Доплащане за пакет обеди и вечери: 295 евро/ 576 лв.
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради Covid-19
Непосочените в програмата хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на хранене и други лични разходи.

Програма на пътуването

ЕКСКУРЗИЯ ДО УЗБЕКИСТАН И КИРГИЗСТАН - ПЪТЯТ НА КОПРИНАТА И ИМПЕРИЯТА НА ЧИНГИС ХАН

Маршрут: СофияИстанбул – Ташкент – Бухара – Самарканд – Ташкент – Бишкек – Сонкул – Исъккул – Бишкек – ИстанбулСофия

13 дни/ 12 нощувки, 12 закуски, 3 обяда, 3 вечери

ДАТА: 20.06.2022 – 02.07.2022 г.

ЦЕНА на човек в двойна стая: 2535 € / 4959 лв

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Страните от Централна Азия са истинска съкровищница. Невероятната им и така характерна природа, нравите и обичаите на местните, впечатляващата архитектура, възможностите за всякакви видове туризъм, отпечатъкът, който миналото и религията са оставили, правят Узбекистан и Киргизстан своеобразни шедьоври, които впечатляват и изненадват. Това са причините и да са едни от най-посещаваните държави от туристи в изминалите десетилетия. Високите и вечно заснежени върхове, високопланинските езера, проломи и проходи, сякаш изрязани от огромно майсторско длето, архитектура, смесица от ислямско наследство, номадско минало и руско влияние, са част от нещата, които ще Ви покажем. Искаме да се потопим в живота на обикновените хора, затова ще Ви заведем на обяд при киргизко семейство, ще Ви дадем да опитате кумис, ще дегустираме заедно вино. Няма как да не се научим как се издига юрта, а заедно ще се възхитим на уменията по езда на дивите номади. И след уморителен и изпълнен с положителни емоции ден, ще си починем на бреговете на Солкул и Исъккул, ще се насладим на огромните стада, водени на водопой или на паша, така както е било преди столетия. Ще спрем времето, за да почнем на следващия ден да се надпреварваме с него, за да се обогатим и да създадем смисъл и радост в съществуването си, защото Ханс Кристиян Андресен е казал: „Да пътуваш означава да живееш“.
Каним Ви да поживеем заедно из великолепието на цетралноазиатските страни Узбекистан и Киргизстан – там, където по древния път на коприната са минавали кервани, там, където велики пътешественици и приключенци са откривали нови хоризонти и ново бъдеще с цел да изградят един по-добър свят за наследниците си.

=============================================================

ПРОГРАМА

20.06.2022-пн. 1 ден София Истанбул
В 15:35 ч полет TK1032 от София. Кацане в Истанбул в 17:00ч. В 18:40 ч. полет TK370 от Истанбул.

21.06.2022-вт. 2 ден. Ташкент (закуска)
Кацане в Ташкент в 00:55 ч. Посрещане, трансфер и ранно настаняване в хотела и възможност да си отпочинете преди първия ден в Ташкент – най-големият град в Централна Азия.
Добре дошли в Узбекистан! Мистичната държава с невероятна архитектура и уникална природа е с дълга и богата история, изпълнена с обрати, оставила своя отпечатък и една от най-любопитните и интересни дестинации в света. През 2021 година се навършиха 30 години от независимостта ? от Съветския съюз, а потокът туристи и любители на приключенията всяка година расте. Столицата на Узбекистан е Ташкент – град с хилядолетна история, който за първи път се споменава в хрониките през II-I век пр.н.е. Сегашното му име е известно от XI век и най-вероятно идва от тюркски език, на който „таш“ означава камък, а „кент“ - град, така че името му буквално се превежда като „Каменния град“. През 1966 г. градът е разрушен от земетресение и изцяло подновен през 70-те и 80-те години на XX век.
След закуска започва полудневният ни тур на узбекистанската столица и Стария град. Ще започнем от архитектурния комплекс Хаст Имам. Названието на комплекса „хаст имам“ - означава „Великия имам“ и е кръстен така на един от първите почетни имами на Ташкент – Абубекр Мохамед Кафал Шаши – изключителен учен и духовник, получил висше образование в Ташкент и Багдад. Възпитаник е на най-добрите медресета, учи при известния историк ат-Табари, а някои от поемите му са запазени до наши дни. Освен перфектно познаване на Корана и на мюсюлманското право, заради строителните си умения той е удостоен с титлата Кафал, която означава „замък“. След смъртта му е погребан на това място, в близост до стената на древния град, а през XVI век е построен и мавзолей. Част от архитектурния комплекс е медресето Барак Хан от XVI век, което включва два мавзолея, и духовна библиотека. Тук е и джамията Тила Шейх, построена през 1856-1857 г., в която се пази коранът на халифа Усман – безценна реликва. Усман ибн Аффан е третият праведен халиф на мюсюлманите от 644 до 656 година и един от най-близките съмишленици на пророка Мохамед, както и съпруг на двете му дъщери. По време на обиколката ни в комплекса ще посетим медресето Барак-Хан, джамията Тила Шейх, Мавзолея на Абубекр Кафал Шаши и Ислямския институт на Имам ал-Бухари. Отправяме се към базара Чорсу, разположен в центъра на Стария град, под оцветена в синьо куполообразна сграда, където се продават всякакви стоки от ежедневна нужда. Самата дума „чорсу“ е с персийски произход и означава кръстопът. Базарът е построен през 1570 година.
Преживяването ни в този първи ден ще се обогати с ... пътуване с метрото! В централна Азия има само двe транспортни системи от този тип – едната в Алмати, а другата тук в Ташкент. Построено е от бившия СССР и отваря врати през 1977 година, а неговите станции са истинско произведение на изкуството – сред най-украсените в света. С метрото стигаме до центъра на града, където ще се разходим, за да видим площада Амир Тимур. Тук е административното и културно сърце на съвременния град. Територията му е симфония от зеленина, фонтани и цветя, а в непосредствена близост са всички важни политически и културни здания. В центъра на площада е невероятната статуя на Тамерлан на кон. Следва площада на Независимостта, както се нарича от 1992 година. Всъщност повече прилича на парк или градина, отколкото на площад и тук се намира Паметникът на Независимостта с формата на глобус, пред който по-късно е поставена женска фигура.
Обиколката завършва с посещение на Държавния музей за приложни изкуства. Основан е през 1937 г. и в колекцията му има повече от 4000 експоната, представящи декоративното изкуство на Узбекистан, в това число дърворезби, керамика, бижута, златни накити, бродерии и др.
Връщане в хотела. Нощувка.

22.06.2022-ср 3 ден. Ташкент – Бухара - Пътя на коприната (закуска)
Ранна закуска. Трансфер до ж.п. гарата, за да се качим на скоростния влак Афросиаб – най-бързият в страната, който обслужва две линии: Ташкент-Самарканд-Карши и Ташкент-Самарканд-Бухара. Отпътуваме в 07:30 ч., за да минем 605 км и в 11:17 ч пристигаме в Бухара.
Бухара е един от най-древните градове в Централна Азия и настоящ архитектурен и историческо-културен резерват, съхряняващ уникални паметници и наследство от историческите епохи. Има няколко теории за произхода на името, като според енциклопедия Ираника името идва от согдийски език (един от иранските езици) и в превод означава „място на добрия късмет“. Още преди новата ера ученият Мохамед ибн Джафар Наршахи казва, че „няма друг град на света с толкова много имена“, което свидетелства за огромното значение на Бухара. Той е втората точка от Пътя на коприната в Узбекистан след Ташкент. Целият център на Бухара е обявен за обект на ЮНЕСКО. Регионът е населен от поне 5000 години, а градът от 2500! Древното му име не е известно, но целият оазис тук се е наричал Бухара и едва през X век името е пренесено за селището.
Трансфер до хотела, за да оставим багажа си на съхранение и се отправяме на пешеходна обзорна обиколка на древния град Бухара. Започваме от архитектурния ансамбъл Ляби Хауз. Хауз в ислямската архитектура е централно разположен басейн със симетрична ос. Басейнът в Бухара е обграден от три страни съответно от медресето Кукелдаш – най-голямото в града, датирано от 1568 г., две религиозни сгради, построени от Надир Диван-Беги – Ханках от 1619 и медресе от 1619 г., както и джамията Магоки Атори от времето на зороастризма. Самата джамия е построена върху зороастрийски храм от предислямския период, а до него е имало базар за подправки, парфюми, керамика и платове. В съседство се намирал Храмът на луната. Тук, преди да бъде построена първата синагога, заедно са се молели евреи и мюсюлмани.
Следва медресето Чор Минор познато още като медресето на халиф Нияз-кул. В превод името означава „четирите минарета“ заради архитектурата си. Често се бърка с порта, но сградата е комплекс с две функции – ритуално религиозна и за подслон. В близост до медресето е куполният базар, под който минава кръстовище. Тук в миналото са идвали търговци от Индия, Китай, Узбекистан и др. държави, а в наши дни можем да закупим сувенири и стоки местно производство.
След това ще видим една от най-големите забележителности на града – минарето Калян. То е проектирано от Бако, е построено от Мохамад Арслан Хан през 1127 г. Високо е 45,6 м с диаметър 9 метра в долната част. То е част от комплекса По-и-Калян или Пои Калан, което в превод означава „В подножието на Великия“. Това е религиозен комплекс, състоящ се от три части – вече споменатото минаре Калян, медресето Мир-и-Араб и джамията Калян. Трите структури са така позиционирани, че образуват квадратен двор в центъра. По-и-Калян е една от най-големите джамии в Централна Азия. Третата сграда от религиозния комплекс е медресето Мири-Араб. То има два големи сини купола, извисяващи се над околните сгради в центъра на Бухара. Построяването му е датирано от XVI век и се свързва с шейха Абдала Ямани от Йемен, който е духовен пир (водач) на шейбанидите. В самото сърце на Стара Бухара е малкото, но впечатляващо медресе Улугбег, построено през 1417 г. от майстора Исамил ибн Тахир ибн Махмуд Испфаргони. Медресето Абдулазизхан е построено няколко века по-късно от Улугбег, но двете са неразривно свързани в забележителния архитектурен ансамбъл. По-късното медресе свидетелства за напредъка на средновековната централноазиатска архитектура и ни показва колко високи и развити умения са имали тогавашните архитекти, строители, художници. Любопитно е, че вместо цитати от Корана, по стените на Абдулазизхан име стихове на известни поети.
Продължаваме с масивната крепост „Ковчегът на Бухара“, която е построена около V век сл.Хр. Освен функцията си на военна структура, тя обхваща град, който е бил обитаван през по-голяма част от историята от различни кралски дворове, властвали над района на Бухара. В наши дни крепостта е туристическа атракция и помещава различни музеи.
Отправяме се към джамията Боло Хауз от 1712 г. (обект на ЮНЕСКО). Формата ? е правоъгълна, молитвената стая е с четири колони и няколко входа, а интериорът е в типичен средноазиатски стил от XVIII век.
В края на деня ще видим два мавзолея. Започваме от мавзолея Саманид от X век, който е служел за погребване на членовете на влиятелната и силна ислямска династия саманиди. Саманидите са били ирански сунити, които са имали мощна персийска империя или емирство в периода 819 – 999 година, обхващаща огромна територия от днешен Афганистан, Тюркменистан, части от Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан, Казахстан и Пакистан.
Най-накрая ще посетим мавзолея Чашма-Аюб, чието име означава Кладенецът на Йов. Това е мястото, на което Йов е ударил земята с жезъла си, за да създаде кладенец. Водата на този кладенец е чиста и се смята за лековита. Настоящият мавзолей е построен по време на управлението на Тимур и се отличава с коничен купол, необичаен за района на Бухара.
Нощувка.

23.06.2022-чт. 4 ден Бухара (закуска)
Закуска. Вторият ни ден в Бухара ще започне приказно. Само на 4 км северно от града е дворецът Ситораи-Мохи-Хоса, който е изпълнявал функцията на лятна резиденция на последните емири на Бухара. Макар и толкова близо до горещата Бухара, тук климатът е различен и дори в най-горещите дни не е топло. Най-вероятно е използван един от древните методи за избор на място за градеж на важни сгради, а именно поставянето на трупове на овце на различните вероятни строителни площадки и избиране на тази строителна площадка, на която трупът на овцата се е разложил най-късно. Основите на двореца са поставени в края на XIX век от Акхад хан. Майсторите строители са били обучавани в Русия, затова и стилът му се отличава със смесица от западни и източни архитектурни елементи.
Следва посещение на една от най-големите светини на мюсюлманите – Мемориалният комплекс на ходжа Бакудин Накшбанди. Той е бил велик богослов от XIV век и основател на суфийския орден „Накшбандия“. Мавзолеят, в който е погребан, се намира в родното му село Касри Орифон и е издигнат на мястото на по-стар езически храм.
Следва мемориалният комплекс на Чор-Бакр, построен върху гробното място на един от четиримата потомци на Мохамед - Абу-Бакр-Саид, починал 970 г. сл. Хр. Комплексът включва некропол от фамилни гробници и оградени със зид дворове.
Следобед свободно време и почивка в Бухара. Нощувка.

24.06.2022-пт. 5 ден Бухара – Самарканд (закуска)
Закуска. Рано сутринта се отправяме към следващата – трета точка от Пътя на коприната в УзбекистанСамарканд. За около 4 часа ще преминем 280 км, но ще спрем в кервансарая Рабати-Малик (обект на ЮНЕСКО). Той заема специално място в историята на иранската архитектура. Това се дължи на впечатляващата му фасада и орнаментални, вградени в стените, цилиндирчни колони, обграждащи главния входен портал.
Пристигане в Самарканд и настаняване в хотела. Самарканд е вторият по големина град в Узбекистан след Ташкент и един от най-старите постоянно обитавани градове в Централна Азия. Има данни за човешка дейност на територията му още от епохата на късния палеолит, но липсват точни сведения кога е основан същинският град. Една от теориите е, че това се е случило около VIII – VII век пр. н. е. Процъфтяването му се дължи на местоположението на Пътя на коприната. Населението му е персийско в по-голямата си част и говори персийски таджикски диалект.
След кратка почивка в хотела се отправяме към музея на виното – Ховренко, за да дегустираме местни вина и да научим повече за винопроизводството, чиято история е тясно свързана с винарната на повече от 150 години.
Връщане в хотела и нощувка.

25.06.2022-сб. 6 ден Самарканд (закуска)
След закуска започва обзорна обиколка на древния град – Самарканд. Започваме от площад Регистан. Името в превод означава „пясъчно място“ или „пустиня“. Тук хората са се събирали, за да чуят кралски прокламации, възвестени от зова на огромни медни тръби – джарчи, да са свидетели на екзекуции и на други важни за обществото прояви. Площадът е ограден от три медресета с типична ислямска архитектура: Улугбек (1417), Шер-Дор (1619) и Тиля-Кори (1646). След това ще видим джамията Биби-Каним – един от най-знаковите монументи на Самарканд и най-голямата джамия в ислямския свят през 15 век. Издигането ? е по заповед на Тимур, който решава да построи гигантска джамия в новата си столица, след приключване на Индийската си кампания.
В сянката на невероятна джамия е базарът Сийоб – най-големият в Самарканд, където се продават всякакви стоки, свързани с ежедневието и бита.
В края на деня ще посетим архитектурния ансамбъл Гур Емир, построен в югозападната част на града в началото на XV век. Състои се от ханака, медресето на Мохамед Султан – внук на Тимур, а по-късно и гробници на самия величав владетел Амир Тимур и неговите потомци.
Връщане в хотела. Нощувка.

26.06.2022-нд. 7 ден Самарканд - Ташкент (закуска)
След закуска напускаме хотела, за да продължим с обиколката на Самарканд. Започваме този ден с комплекса Шаки-Зинда, който се намира недалеч от джамията Биби Ханум. Състои се от редици гробници с изискани искрящи сини цветове, хармонично съчетани в оживена композиция из тесните средновековни улички. Единадесетте мавзолея в състава на комплекса са построени един след друг през XIV и XV век. Следва обсерваторията Улугбек, построена през 1420 г. от тимурския астроном Улугбек. Просъществувала е до 1449 г., когато е разрушена. Възстановена е отново през 1908 г.
Отправяме се към гробницата на старозаветния пророк Даниил или поне към една от няколкото, претендиращи да са негово място за упокой. Според една от легендите Тимур успял да отнесе част от мощите му от сирийската гробница и да ги положи в Самарканд. На мястото, където ги е положил, чудодейно се появил извор с лековита вода. Пет купола украсяват дългата сграда с осемнадесетметровия саркофаг, в който се смята, че са останките на Даниил, почитан, както от християни, така и от евреи и мюсюлмани.
Отправяме се към селцето Конигил, за да научим как се приготвя хартия от черница по традиционна самаркандска технология.
Свободно време. След обяд трансфер до ж.п. гарата. Отпътуване с влака-стрела за Ташкент. Посрещане и трансфер до хотела. Нощувка.

27.06.2022-пн. 8 ден Ташкент - Бишкек (закуска)
Закуска и свободно време в узбекистанската столица. В 13:30 трансфер до международното летище и полет HY 777 в 15:50 от Ташкент. Кацане в Бишкек в 18:00 ч. Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.

28.06.2022-вт. 9 ден Бишкек - Сонкул (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Отпътуваме към уникалното езеро Сонкул (или Сонгкул, Сонкьол), разположено на 3016 м надморска височина и с територия около 270 кв.км. По път ще се отбием в селото Кочкор, където ще посетим занаятчийница за изработване на килими. Тук ще се включим в изработката на сувенири, а също и ще можем да си закупим такива за подаръци. Но това не е всичко! Ще се насладим и на национални игри по майсторска езда и ще видим как се издига юрта.
Следва обяд при киргизко семейство, за да се потопим напълно в атмосферата и бита на този народ. След вкусната домашно приготвена храна продължаваме към езерото, което е второто по големина в Киргизстан, но на първо място като източник на прясна питейна вода.
Пристигане и настаняване в юрти. Традиционна вечеря и нощувка в юрта.

29.06.2022-ср. 10 ден Сонкул (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Днес предстои един спокоен и свободен ден, в който съзнанието и душата ни ще се нахранят с невероятните гледки на килими от еделвайси, смайващи планински пейзажи и спокойните води на езерото. В района на лагера има пасбища и лятно време идват овчари със стада овце и коне, а ние ще ги посетим, за да видим как живеят и да опитаме „кумис“ - националната напитка, която се прави от кобилешко мляко. Ще можем да пояздим, да се разходим из околността, да се възхитим на природата и да направим страхотни снимки.
Вечеря и нощувка в юрта.

30.06.2022-чт. 11 ден Сонкул – Исъккул (закуска, обяд, вечеря)
След закуска се отправяме към Чолпон-Ата, за да опознаем историческото и археологическо наследство – петроглифи. Каменните рисунки образуват своеобразен музей под открито небе – творчество, дело на праисторическите хора. Датировката на впечатляващите произведения е между 1500 пр.н.е. до към 1 век сл.н.е. Ще посетим и Етнографския музей.
Настаняване в хотела в Исъккъл и свободно време за почивка, за плуване във водите на езерото на 1600 метра н.в. или пък за слънчева баня на плажа. Вечеря и нощувка в хотела.

01.07.2022-пт. 12 ден ждрелото Григориевско - Бишкек (закуска)
След закуска се отправяме към една прекрасна природна забележителност, разположена на североизточния край на езерото Исъккул, до ждрелото Григориевско и едноименното село. Реката, която в продължение на милиони години и извайвала невероятната природа, е дълга 38 км, а от самото ждрело се открива гледка към два вечно заснежени върха – Кум Бел – 4200 м и Ескенбулак – 4647 м. Самият пролом е на 4012 метра н.в.
Отпътуваме към Бишкек – столица на Киргизстан. Градът е със сравнително кратка история. Основан е през 1825 г. като крепост Пишпек. Той е бил център на Кокандското ханство, което е съществувало в периода от 1709 до 1876 г. и е обхващало части от днешен Киргизстан, Източен Узбекистан, Таджикистан и Югоизточен Казахстан. Поради нарастващата мощ на ханството, киргизите претърпяват редица загуби и в крайна сметка търсят помощ от Руската империя, която слага край на Кокандското ханство през 1876 г.
Около крепостта Пишпек от 1868 г. се издигат пазар и селище, което през 1878 придобива статут на град. След обявяване на независимостта на страната през 1991 е преименуван на Бишкек и провъзгласен за столица. Интересното е, че на това място е имало кервансарай още от времето на согдианите – древноиранска цивилизация.
Настаняване в хотела, свободно време за разходка из столицата, за да се запознаем с основните забележителности. Връщане в хотела. Нощувка.

02.07.2022-сб. 13 ден Бишкек Истанбул София
Ранен трансфер до летището и полет ТК349 от Бишкек в 06:05 ч. Кацане в Истанбул в 08:55 ч. Излитане с полет ТК1031 от Истанбул в 13:30 ч и пристигане в София в 14:45 ч.

=============================================================

ХОТЕЛИ:

дати престой град хотел
20.06 – 22.06.2022 2н Ташкент „Courtyard by Mariott” 3* или подобен
22.06 – 24.06.2022 2н Бухара “Omar Khayam” 3* или подобен
24.06 – 26.06.2022 2н Самарканд „Malika Prime“ 3* или подобен
26.06 – 27.06.2022 1н Ташкент „Courtyard by Mariott” 3* или подобен
27.06 – 28.06.2022 1н Бишкек “Plaza hotel” 4* или подобен
28.06 – 30.06.2022 2н Сонкул Yurt Camp Son-Kul 3* или подобен
30.06 – 01.07.2022 1н Исъккул “Karven Issyk-Kul” 3* или подобен
01.07 – 02.07.2022 1н Бишкек “Plaza hotel” 4* или подобен

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Условия за записване и плащане:
Депозит при записване в размер на 1500 лв.
Доплащане до 55 дни преди заминаване

Анулации и неустойки:
До 7 дни след записване и склщчване на договор – без неустойка;
До 96 дни преди заминаване – 50 лв. неустойка;
От 95 до 56 дни преди заминаване – 150 лв. неустойка;
От 55 ден до 40 ден преди заминаване в размер на 500 лв.
От 40 дни до датата на заминаване – пълния размер на пътуването.
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистанс“.
При невъзможност за пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:
Данни по лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването и 2 свободни страници;
За деца под 18г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване.
При недостигнат минимален брой от 15 туристи, но не по-малко от 12 туристи се доплащат – 350 лв; при 10 туристи се доплащат – 420 лв.

Визов режим:
За български граждани не се изисква виза за посещение на Узбекистан и Киргизстан. При пътуване с цел туризъм и престой в страната до 30 дни е необходимо притежание на международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от планираната дата за напускане на страната

Медицински изисквания:
Пътуването е без задължителни имунизации; за медицинските изисквания и/или препоръки за Covid-19 ще бъдете допълнително уведомени.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус
влак

Примерно полетно разписание от София:
ТК1032 София, Т2 – Истанбул 15:35 – 17:00
ТК 370 Истанбул – Ташкент 18:40 – 00:55+1
HY 777 Ташкент – Бишкек 15:50 – 18:00
ТК 349 Бишкек – Истанбул 06:05 – 08:55
ТК1031 ИстанбулСофия 13:30 – 14:45

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 100 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е животозастрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.
За записали се 40 и по-малко дни преди отпътуване, застраховката се сключва в деня на резервацията.

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,70 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в Узбекистан и Киргизстан.

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Тагове

Оферти - Узбекистан |  Оферти - Ташкент |  Екскурзии - Узбекистан |  Екскурзии - Ташкент |  Екзотична почивка 2024 - Узбекистан |  Екзотична почивка 2024 - Ташкент

Избрани оферти