Следете най-изгодните оферти за пътуване тук!

Узбекистан и Иран 2017 - от ВАРНА или СОФИЯ - 17 дни - ТОП оферта

Дати и цена
Цената включва
Самолетен билет София/ Варна - Истанбул – Ташкент – Истанбул – Техеран – Истанбул – Варна/
Летищни такси 369 евро/ 721 лв. (към 06.06.16). Точният размер се фиксира в момента на издаване на билетите. При промяна на стойността на летищните такси разликата се доплаща.
15 нощувки със закуски в хотели 4*
7 обяда по програмата в Узбекистан
7 вечери по програмата в Иран
Вътрешен полет Ташкент - Ургенч и Ургенч – Букхара с летищни такси
Вътрешен полет Техеран – Шираз с летищни такси
Влак Самарканд - Ташкент
Трансфери летище-хотел-летище
Професионални екскурзоводи на руски/ английски език по време на цялата програма в Узбекистан
Професионални екскурзоводи на руски/ английски език по време на цялата програма в Иран
Водач-преводач от  фирмата-организатор
Входни такси за туристическите обекти по програмата
Съдействие за издаване на виза
Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро
Цената не включва
Такса за виза – 60 щатски долара - визата за български граждани се издава при пристигане в Узбекистан
Такса за виза – около 50 евро  - полага се на летище в Иран
Разходи от личен характер – минибар, такса за фотоапарат/камера за някои обекти, напитки
Бакшиши, изходна такса
Друго неупоменато в „цената включва”
УЗБЕКИСТАН И ИРАН - ОТ ДРЕВНИЯ ПЪТ НА КОПРИНАТА ДО НАСЛЕДНИКА НА ПЕРСИЯ

ПОЛЕТ ОТ ВАРНА ИЛИ СОФИЯ!

Маршрут: София/ ВарнаИстанбул - Ташкент – Хива – Бухара - СамаркандТехеранШираз – Персеполис – Язд – Исфахан - ТехеранИстанбулСофия/ Варна

========================================================

ДАТА: 01.04. - 17.04.2017 г.

17 дни/15 нощувки

========================================================

ПРОМО пакетна ЦЕНА: 4399 евро/ 8604 лв. при записване до 31.10.2016 г. с включени летищни такси!

Стандартна цена: 4895 евро/ 9574 лв. с включени летищни такси!

========================================================

ПРЕДИМСТВА НА ПРОГРАМАТА:

Възможност за посещение на две екзотични  и слабо познати от българите страни!
Срещи с уникално културно наследство на хиляди години, с истински шедьоври от Ориента!
Настаняване в добри 4-звездни хотели!
Местни екскурзоводи по маршрута!
Местен водач в Узбекистан на руски/английски език!
Местен водач в Иран на руски/английски език!
Балансирано съотношение качество – цена!
Водач-преводач от фирмата организатор!

========================================================

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ ПЪТУВАНЕ ДО ИРАН И УЗБЕКИСТАН?

Иран и Узбекистан са две страни, сравнително непознати за българските туристи. Но в поканата ни да ги посетите има сериозно основание. Иран е наследникът на Древна Персия, велика империя,с уникална култура, която респектира целия свят. Страна, в която ще видите и друго, много човешко лице, различно от представите ни, наложени от политическата пропаганда.

Узбекистан беше десетилетия наред в състава на бившия Съветски съюз. Но в магията на Ориента – и тогава, и сега, неизменно се вплитат съкровищници като Бухара и Самарканд. Взети заедно, двете страни са колкото различни, толкова и близки по дух и атмосфера.

Нашият съвет е: вземете самолета и се отдайте на това пътешествие. Досегът с Изтока е тръпка, която винаги се помни...

========================================================

ПРОГРАМА:

1 ден /01.04/ - София/ Варна - Истанбул - Ташкент
Полет от Варна в 03:55 и кацане в Истанбул в 04:55 ч. От София самолетът излита в 13:20 ч. и каца в Истанбул в 14:45 ч. Тук двете групи се събират. Излитане в 18:10 ч.
2 ден /02.04/- ТАШКЕНТ
Кацане в столицата на Узбекистан в 00:45 ч., трансфер от летището и настаняване в хотел „Ramada” 4* или подобен. След закуска започва екскурзия из Ташкент – един от най-развитите и оживени центрове на Средна Азия. По време на туристическата обиколка столицата ще разкрие своите две лица, обособили се след тежкото земетресение през 1966 г. СТАРАТА ЧАСТ е уникална с лабиринта от тесни улички и забележителни исторически паметници като архитектурния комплекс Хазрет имам с голямата петъчна джамия от 16 век; библиотеката, в която се пази най-стария коран в света /от 7 век/; площада с медресето Абдул Казим / 16-17 век/, където местни майстори на художествените занаяти предлагат свои произведения и сувенири; медресето Баракхан, изградено от различни сгради през 15 – 16 в.,  и мавзолея на Кафал Шаши – една от най-известните личности на Ташкент. „Светият имам”, както го наричат, е живял преди повече от хиляда години. Поет, полиглот и писател с много книги за ислямския закон, както и основател на училища на Шериата. Обиколката на старата част ще завърши с посещение на известния ташкентски източен пазар Чорсу.
Обяд. Следва НОВАТА ЧАСТ НА ГРАДА, тя ще ви се „представи” с ташкентската телевизионна кула – втората  по височина сграда в Средна Азия; Музея на изкуствата; площада на Тамерлан /Тимур/ с паметника на най-известния узбекистански владетел; площада на Независимостта, изграден в памет на жертвите от земетресението.
Нощувка в Ташкент.
3 ден /03.04/-ТАШКЕНТ – УРГЕНЧ - ХИВА
След закуска трансфер до летището за полет до Ургенч-старата столица на Узбекистан в 07:50. Пристигане в 09:30. Следва трансфер до Хива-един от най-важните градове в древната историческа област Хорезмия, основан преди 2500 години, обект на ЮНЕСКО и настаняване в хотел „Old Khiva” 4* или подобен. Туристическа обиколка на Хива, където най-популярният туристически обект е архитектурният комплекс от 12-19 век Ичан Кала – музей под открито небе, включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство. Това е резиденция на узбекистански владетел, която обхваща цял конгломерат от исторически и културни паметници: мавзолеи, медресета,  старата джамия Джума от 10 век, кулата Калта Минор, висока 26 метра, двореца Куня-Арк с офис, гостна, харем, лятна джамия и др.
Време за обяд в ресторант към медресе от XIX в.
Обиколката продължава още около 2 часа с посещене на медресе и минаре Ислям Коджа, Ширгази хан и мавзолеят Палаван Махмуд.
Нощувка в хотел „Orient Star Khiva” 4* или подобен.
4 ден /04.04/ ХИВА – УРГЕНЧ - БУХАРА
След закуска посещение на верига от древни замъци: Аяз Кала , Топрак Кала, Кизил Кала, Гулдурсан Кала. Завръщане в Хива.
Обяд. Трансфер до Ургенч и полет в 21:50. Пристигане в Бухара в 22:50 ч. Трансфер и настаняване в хотел „ Asia Bikhara” 4* или подобен.
 
5 ден /05.04/ БУХАРА
След закуска започва сити тур на Бухара – един от най-известните ислямски градове в Средна Азия, оазис на повече от 2500 години, някогашен важен търговски център по Пътя на коприната. Туристическата обиколка включва „Сърцето на Бухара” – комплексът Ляби Хауз от 14-17 век с най-стария в Средна Азия басейн, заобиколен от средновековни сгради, декорирани с изящни мозайки; Мавзолея на Саманидите от 9-10 век – най-старата тухлена сграда в тази част на азиатския континент; чешмата Аюб, от която според легендата е пил вода библейският пророк Йов; 48 – метровото минаре на джамията Калян – символ на свещената Бухара от 12 век; цитаделата Арк – център на държавното управление в Бухара през 4 век, заобиколена с огромна крепостна стена;  и др. Обяд. Нощувка.
6 ден /06.04/ БУХАРА - САМАРКАНД
Закуска. Посещение на Ситорай Мохи Хоса – лятната резиденция нна последния емир на Бухара (XIX – XXв.), коплекса Бахаутдин Нахшбанди – център на суфизма (XIV – XVI в.) и некрополиса Чор Бакр (XIV – XX в.) на Абу Бакр Саид, потомец на Мохамед.
Обяд.
Отпътуване за Самарканд. По път посещение на руините на Малик Рабат – кервансарай от XI в.
Настаняване в хотел “Grand Samarkand” 4* или подобен. Нощувка.
7 ден /07.04/ САМАРКАНД
След закуска започва туристическа обиколка на древния град, която включва мавзолея „Гур Емир” – гробницата  на Тимур, създал огромна империя от Ефрат до Мала Азия през 14 – 15 век. Тук са погребани и синовете му. Обяд. Следва „Пясъчният площад” Регистан, най-посещаваното от туристите място в Самарканд; главната джамия Биби Ханъм /15 век/, смятана за най-голямата и най-красива в Средна Азия;комплексът мавзолей от 11 – 19 век Шахи Зинда /”Живият цар”/; ориенталския пазар и др. Нощувка.
8 ден /08.04/ САМАРКАНД - ТАШКЕНТ
Закуска. Посещение на обсерваторията Улуг бек / внук на Тимур/ от 15 век и свободно време. След обяд посещение на древния град и музей Афросиаб и гроба на Св. Данияр. Пророкът Данияр (Даниел) е почитан от три световни религии – християнство, юдаизъм и ислям. Обяд.
Следва трансфер до ж.п. гарата и отпътуване в 17:00 ч. Пристигане в Ташкент в 19:10 ч. Трансфер до хотела за кратка почивка.
9 ден /09.04/ ТАШКЕНТ – ИСТАНБУЛ - ТЕХЕРАН
Ранен трансфер до летището в Ташкент  и полет за Истанбул в 02:45. Пристигане в турския град в 06:00 ч.  Отпътуване за Техеран в 09:35 и пристигане в иранската столица в 14:05 ч. Трансфер и настаняване в хотел „Grand Tehran” 4* или подобен. Нощувка.
10 ден /10.04/ ТЕХЕРАН
След закуска – туристическа обиколка на иранската столица. Техеран е не само най-големият град в страната, но и в Средна Азия и 16-ти в света по броя на населението си – над 8.5 милиона жители. Обиколният тур включва Археологическия музей, съхранил богато културно-историческо наследство от древни времена, Музея на килимите – Иран е родината на прочутите персийски килими, Вратата на Иран „Азади” – първата забележителност в града след пристигане от международното летище /цели 8000 блока от бял мрамор изграждат тази кула/, Музея на произведенията от стъкло и керамика и др. Свободно време. Вечеря и нощувка.
11 ден /11.04/ ТЕХЕРАН - ШИРАЗ
Закуска. Посещение на местния базар и двореца Саад Абад – резиденция на президента, построен през XIX век от династията Пахлави. Трансфер до летището и полет за Шираз. Настаняване, вечеря и нощувка в хотел Park-e-Saadi 4* или подобен.
12 ден /12.04/ ШИРАЗ
Закуска. Туристическа обиколка на Шираз, наричан „градът на поетите”. Освен с майсторите на нежната лирика, сред които се нарежда името на знаменития ирански поет Саади, градът е известен и със старите си градини, някои от които са на повече от 700 години! А също и с винарството, което за съжаление след ислямската революция в Иран е вече част от миналото. Посещение на цитаделата Карим хан, мавзолеите на Хафез и Саади, Университета, розовата джамия, градския пазар, който е най-големият в Иран и др. Свободно време. Вечеря и нощувка.
13 ден /13.04/ ПЕРСЕПОЛИС, ПАСАРГАД
Закуска. Отпътуване за древния град Персеполис, основан от персийския цар Дарий I като церемониален град на Персийската империя, разрушен от войските на Александър Велики, днес обект на ЮНЕСКО. Тук ще видите най-големия дворец в Персеполис /Залата със 100-те колонади/, реконструирания харем на цар Ксеркс и др. Отпътуване за руините на древния град Пасаргад – столицата на Кир Велики и династията на Ахеменидите. Настаняване в град Язд. Вечеря и нощувка в хотел Moshir Garden 4* или подобен.
14 ден /14.04/ ЯЗД И ПЪТЯТ НА КОПРИНАТА
След закуска разглеждане на Язд – в миналото една от главните спирки по Пътя на коприната. Обиколката на града включва Зороастирския храм на огъня / зороастризмът е древна религия, която изповядват близо 10 на сто от жителите на Язд/, Петъчната джамия /с най-високото минаре в света!/, Кулите на мълчанието, свързани с древния култ към бог Зороастър, характерните за архитектурата на града ветроуловителни кули, поставяни на покрива на всяка къща и др. След обяд отпътуване за град Исфахан. Вечеря и нощувка в хотел Safir  4* или подобен.
15 ден /15.04/ ИСФАХАН
Закуска. Панорамна обиколка на свещения град Исфахан, един от най-разкошните в  Ориента. Разположен в средата на Иранското плато, той още през IX век става център на търговията с коприна и памук. Исфахан е и най-богатият град в Иран на произведения на изкуството. През XVII век Абас Велики, при чието управление Персийската империя преживява културен разцвет, построява многобройни джамии, дворци и градини, които са и част от днешния чар на града. В Исфахан ще видите Накше Джахан - един от най-големите площади в света, джамиите Имам и Шейх Лотфала, дворците Аликапу и Шехел Сотум, няколкото исторически моста с аркади на два етажа,стария базар Кайсария – център на традиционните занаяти и др. Вечеря и нощувка.
16 ден - ОАЗИСЪТ КАШАН
Закуска и отпътуване за Кашан, град - оазис, известен с килимите и коприната си, с глинените глазирани плочки „каши”, с прекрасната градина Фин, която ще посетите след Петъчната джамия. Заминаване за Техеран, където ще посетите гробницата на духовния водач аятолах Хомейни. Свободно време. Нощувка.
17 ден /17.04/ ТЕХЕРАН
Закуска. Свободно време за самостоятелна разходка по улиците на иранската столица.
Около обяд трансфер до летище за полет в 15:35 ч. и кацане в Истанбул в 17:40 ч. Излитане за София в 19:25 ч. и пристигане в 20:45 ч. За варненската група полета от Истанбул е в 01:20 на 18.04 и пристигане в 02:25 ч.

========================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЪТУВАНЕТО:

Минимален брой участници: 10 човека
Срок за набиране на групата: 31.01.2017 г.
Условия за записване и начин на плащане:
Депозит при записване: 1000 евро/ 2000 лв.
Доплащане до 31.01.2017 г.
Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата:: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.
Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение.
Исфахан
Исфахан в Иран - бляскав и космополитен
Царският площад - наследство на една бивша столица
Персеполис в Иран