Начало / Екскурзии / Екскурзии - Балчик

Велики Преслав, Плиска, Варна и Ботаническата градина в Балчик

Номер на оферта

/

226196

Дати & цени

Цената включва

транспорт с луксозен автобус, лицензиран за туристически превози;
1 нощувка със закуска в хотел 3 * във Варна;
водач от туристическата агенция по време на пътуването и престоя.

Цената не включва

входна такса за посещение във Велики Преслав;
входна такса за резервата в Плиска - 5 лева за възрастен. Отделно се заплаща такса от 10 лева за беседа на група от 25 човека;
входна такса за Ботаническата градина;
възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма;
разходи от личен характер.

Програма на пътуването

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Цена на човек в двойна стая: 99 лв.

ПЪРВИ ДЕН:
Отпътуване в 6:00ч.от Сливен по маршрут: СливенВелики ПреславПлиска - Варна. Посещение на Националния историко–археологически резерват и музей ‘’Велики Преслав’’. Включен е в списъка на Стоте национални туристически обекта и се намира на 98 място. Разположен е на около 2 км. на юг от днешния град Велики Преслав. Площта му е 5 кв. км. Внушителните останки на втората столица на Дунавска България и днес предизвикват респект и възхищение. За изграждането и обогатяването на столицата Преслав отговаря българският княз, а по–късно и цар Симеон Велики. Изключителен държавник, воин и книжовник, Симеон I успява да превърне Преслав във втори по величие град в Югоизточна Европа след столицата на Византия. Тук работят най-великите и талантливи за времето си български книжовници – Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Тудор Доксов и други. Разкопките на древния град Преслав започват през 1897 г. Намира се на заградена от хълмове местност и е бил защитен от крепостни стени. Резерватът включва реставрирани и консервирани части от разкопките на средновековния град Преслав и музей, в който се съхраняват част от откритите предмети.
Отпътуване за Първата българска столица - Плиска.
Плиска е град в Североизточна България, област Шумен. Средновековна Плиска е възникнала като населено място скоро след историческата за българите победа над Византия през 681 г. Плиска е централна резиденция на българските владетели, първа столица и най- многолюден град на ранносредновековната българска държава. Най–важната и най–пълно изследвана част от Плиска е укрепената резиденция на българските ханове и князе – т. нар. Вътрешен град. Резиденцията била издигната на мястото на временен бивак, центърът на който бил постепенно застрояван с дворцови постройки. Първите дворци имали изцяло дървена конструкция и кръгъл план, по–късно били добавени отделни постройки от тухли, дялани камъни и хоросан. Защитен с масивна стена от дърво, дворцовият център се разполагал в средната част на т. нар. Вътрешно землено укрепление, затварящо площ от около 0,8 кв. км.
Отпътуване за Варна. Свободно време в късния следобед. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН:
Закуска. Отпътуване за Балчик. Посещение на Ботаническата градина. Днешната ботаническа градина съществува от 1955 г. Част от общата й площ (194 декара) е защитена от закона. Мястото е чудесно както за любители, така и за експерти в областта на растенията. Архитектурно–парковият комплекс ‘’Двореца’’ също се намира в ‘’двора’’ на ботаническата градина. В началото на XX век той е бил използван от Мария Александрина Виктория де Единбург (румънска кралица) като резиденция. Днес могат да се видят красивите градински тераси, зелените арки, стръмните стълби, множеството водни канали, големия водопад и др. Дворецът е построен от 1924 г. до 1927 г. в непосредствена близост до морския бряг. Той е на 3 етажа и има кула, която наподобява минаре на джамия.
В ботаническата градина има над 3000 вида растения от цял свят, между които субтропични и тропични екзоти. През топлите месеци в годината се прави експозиция на открито от сукуленти (някои от тях цъфтят през 100 години) и кактуси, които са над 600 вида. Сред дърветата присъстват много редки видове като бонбонено дърво, каучуково дърво, древно гинго, книжно дърво, лирово дърво, метасеквоя (това дърво е смятано за изчезнал вид, докато не било открито живо от академик Николай Стоянов при експедиция в Китай) и много др. Освен всичко това, в градината има много видове цветя и цветни храсти. Ботаническата градина е красива през всички сезони на годината.
Отпътуване в късния следобед. Късно вечерта пристигане в Сливен.
=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Балчик |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Балчик |  Лято в България - България |  Лято в България - Балчик

Избрани оферти