Начало / Екскурзии / Екскурзии - Синеморец

Загадките на Странджа

Номер на оферта

/

194658

Дати & цени

Цената включва

Транспорт с лицензиран микробус/ автобус
1 нощувка със закуска в хотел 3* в Синеморец или Ахтопол
Разходка с лодка по река Велека
Пешеходна разходка за посрещане на изгрева на слънцето
Джип сафари с посещение на църквата "Свето Възнесение Господне" в Ахтопол и посещение на музея на котвата в Ахтопол – около 3.00 – 3.30 часа
Входна такса за Беглик Таш
Посещение на село Българи на 03.06 за празника на нестинарите
Водач - екскурзовод от агенцията

Цената не включва

Обяди и вечери
Лични разходи

Програма на пътуването

с лодка по река Велека, с джип сафари през Силистар до Резово, нестинарски празник в с. Българи и мистиката на Бегликта

1 ДЕН
8.00 ч - Отпътуване от Варна, ул. "Антим Първи".
Около 11.30 ч. пристигане в Синеморец. Свободно време за обяд.
13.30 ч. - разходка с лодка по река Велека - около 2 часа. Реката извира от карстов извор в Турция, но в най-красивата си част преминава през България, за да се влее в Черно море. Смело може да кажем, че това е най-красивата река с най-живописното устие към Черно море. След първия километър по течението на реката липсва напълно човешка намеса. Реката попада в най-големият български природен парк Странджа, който е
защитена местност и е на първо място по биоразнообразие в Европа.
Тук природата е съхранила своята красота и уникален ландшафт. Реката придава приказен вид на околността – зелени гори, достигащи до самия бряг, тъмни скали с причудливи форми, изваяни от природата и златисти пясъци. Водачът ще ни разкаже за уникалните растителни видове, минавайки през лиманна растителност по бреговете, водните лилии и горски ириси. Ще видим речните костенурки, препичащи се на бреговете на реката, чапли, щъркели, скачащи риби, змийорки и др. Ще слезем на брега на реката, за да стигнем пеш през гората от Зеленика (уникален вид рододендрон) до местността "Царското кладенче".
Достигайки до Синеморец, Велека образува красива лагуна и се просмуква към морето под пясъчна коса. На нея е един от най-красивите плажове по Южното Черноморие. Ще видим след тежката зима лятното легло, което устието си е избрало.
Настаняване в хотела. Свободна програма за вечеря. Залезът над устието на Велека може да се види от култовото барче "Кораба".
Само за 3 юни – посещение на празника на Св. Константин и Елена в село Българи
Нестинарския празник в с. Българи е етнически тракийски ритуал, запазен и до наши дни. Преди две хилядолетия единствено върховните жреци имали право да встъпват в контакт с боговете, да отправят молби и питания, а след смъртта си да се обожествяват. Царят-жрец танцувал върху жаравата на огъня, допитвайки се до боговете. След този ритуал излизал пред народа си за да предаде божествена воля. Върху жаравата играят посветените, които са обсебени от духа на светеца.
Програма:
от 17.00 ч - Кулинарен базар
19.00 ч. - фолклорна програма
до 20.00 ч. - прожекция на 3D дo?yмeнтaлeн филм „Cтъп?и в oгъня” в тypиcтичec?и инфopмaциoнeн цeнтъp „?ътят нa нecтинapcтвoтo”
21.30 ч. - излизане с иконата от "Конакът", обикаляне около църквата и нестинарският огън.
22.00 ч. - Нестинарски танци.
Прибиране в хотела.

2 ДЕН
По желание, рано сутринта ще се изкачим над местността Бутамята, откъдето ще посрещнем изгрева на слънцето над морето. От скалите на платото по трасираната Еко пътека ще видим странджанските орхидеи (намиращи се единствено тук), обрулените от вятъра гори и прекрасните заливи с малки плажове - Листи, Липите и други безименни.
8.00 ч - Закуска и напускане на хотела в 9.30 ч.
10.00 ч. Джип сафари: около 3 часа – 3.30 часа. Тръгване от хотела с джипове през гората към защитената местност на плажа Силистар. Оттам към село Резово, където се открива гледка към устието на река Резовска и турския бряг. Обратно към устието на Велека ще се движим по високия бряг към Ахтопол.
Преминавайки покрай крепостните стени на града, ще посетим църквата "Свето Възнесение Господне"- една от най-старите църкви, построена на основите на езическия храм на Посейдон. Фреските и стенописите от 17-ти век са запазени и реставрирани и имат униклна история.
Ще посетим "Музеят на котвата" - най-голямата сбирка на котви в Европа. Проф. Рачев ще ни разкаже за историята на котвата и ще видим каменни, дървени, метални котви, изработвани от древността до наши дни. Ще получим отговор на въпроса, "защо в този район има най-много потънали кораби?"
13.00 ч - Свободно време за обяд и разходка по пристанището и кея в гр. Ахтопол.
15.00 ч - Отпътуване към Беглик Таш. Светилището е скътано в полите на Странджа планина. Огромни скални късове, обработени от незнайни майстори, изграждат гигантска композиция в непристъпна местност на 6 км северно от Приморско. Археолозите са убедени, че внушителните канари с причудлива форма не са природен феномен. Човешка ръка, неизвестно как, е поставила на това място грамадите, тежащи по 200 тона. Изследванията показват, че Беглик Таш е съществувало от XIV в. пр.н.е.
За траките Беглик Таш е имало магическа сила. Тук отбран кръг от посветени са извършвали тайнствени обреди, за да омилостивят боговете.
Принасяли жертви и гадаели бъдещето. Специалистите по паранормални явления са открили необичайно силна енергия в района на мегалитите. Според езотериците Беглик Таш сбъдва всякакви желания. Според тях светилището край Приморско е един от комуникационните центрове с Космоса. Достатъчно е човек да отиде там и да си пожелае нещо, което много иска. Задължително условие е да вярва, че мечтата ще се сбъдне и помислите му да са чисти.
17.00 ч - Отпътуване към Варна

Допълнителна информация

Цена на човек в единична стая - 180.00 лв.
Дете до 12 г. в двойна стая с 2 възр. - 135.00 лв.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Синеморец |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Синеморец |  Оферти от Варна - България |  Оферти от Варна - Синеморец

Избрани оферти