Амстердам

Януари                 
Нова Година                        
Празненствата са из целия център на града, но най-вече на площадите Дам (Dam) и Нюмаркт (Nieuwmarkt). Купоните са луди, но знайте че това не винаги означава чудесни и приятни. Младежите празнуват с различни видове бомбички, които често хвърлят в краката на минувачите.

Март                             
Дните на Вятърните мелници (Windmill Days) в село Заансе Сханс (Zaanse Schans)  
Всички пет работещи вятърни мелници (от общо осем) са отворени за посещение. Откритият музей в Заансе, също си заслужава да бъде посетен. Най–подходящото време за посещение е от март до октомври .
За повече информация: www.zaanseschans.nl                              

Тихото шествие (Stille Omgang)                               
Това „тихо шествие” по улица Калверстраат (Kalverstraat) се прави от католиците всяка година, за да почетат „Чудото на нафора”. Шествието започва от Кралския дворец на площад Дам и продължава от полунощ до 02.30 часа сутринта. Шествието се провежда на 21 март.
За информация: www.stille-omgang.nl

Отварянето на Градините Кюкенхоф (Keukenhof)                          
Най-голямото изложение на цветя в света разцъфтява с пълна сила, показвайки лалета и нарциси, зюмбюли и камбанки, минзухари, лилии, беладони в градина от 32 хектара. Казват, че в градините има около осем милиона цветя. Градините се отварят  през втората половина на март до средата на май.
За подробна информация www.keukenhof.nl                     

Април                         
Уикенд на Националните Музеи                         
Уикенд, през който повечето музеи в Амстердам, както и в други градове из Холандия, предлагат безплатен вход или поне цените са драстично намалени. Също така в доста от тях се организират и специални изложби. Обикновено това е първият уикенд през април. За конкретни дати попитайте в туристическите информационни центрове или проверете в туристическите сайтове на Амстердам и Холандия.                      

Парад на цветята (Bloemencorso van de Bollenstreek)                  
Парадът започва от  градчето Нордвайк (Noordwijk), минава през Сасенхайм (Sassenheim), Лисе (Lisse), Бенеброек (Bennebroek) и стига до Харлем (Haarlem). Провежда се към края на април.
За информация: www.bloemencorso-bollenstreek.nl. Градчетата са в непосредствена близост до Амстердам, затова ако сте в района по това времето, не пропускайте да се включите в парада.                                    

Денят на Кралицата (Koninginnedag)
Хората отбелязват този празник с 24-часов уличен карнавал, благодарение на който центърът на града се изпълва с хора. Амстердам се превръща в огромен открит пазар, на който всякакви хора изкарват сергии. Навсякъде може да си намерите оранжеви панделки, оранжеви перуки, оранжеви лица, както и разбира се холандски знамена. Уличните представления се съчетават музика и с алкохол, така че този празник е едно незабравимо преживяване.
Съвет: носете нещо оранжево, дори да е нещо малко, например панделка. Денят на кралицата се чества на 30 април.
За повече информация: www.amsterdamtourist.nl.                          

Май
Мемориален Ден (Herdenkingsdag)                     
Из цялата страна се почитат жертвите от Втората световна война. Кралицата поднася венец пред Националния паметник на площад Дам, а след това в осем вечерта всички запазват две минути мълчание. Отбелязва се на 4 май.
Повече информация: www.amsterdamtourist.nl

Денят на освобождението (Bevrijdingsdag)                              
Празненства из целия град, подобни на тези на Деня на кралицата, отбелязват освобождението на Холандия от окупацията на нацистите в края на Втората световна война. Денят на освобождението се провежда на 5 май – Денят на капитулацията на германиските сили в Холандия.  Два дни по-късно в града успели да влязат канадски военни части, за това канадските знамена са популярен атрибут на този ден. Отново има обичайните улични пазари, концерти и представления.
За повече информация: www.amsterdamtourist.nl                     

Национален празник на вятърните мелници                       
Около две трети от мелниците в страната, които са почти 1000, включително и осемте в Амстердам, въртят платната си и са отворени за посещение.  Празникът се отбелязва през втората събота на май.
За допълнителна информация: www.molens.nl                    

Юни                       
Денят на Знамето (Vlaggetjesdag) в Шевенинген (Scheveningen)                           
Риболовната флота открива сезона на херингата със състезание. Около 200 000 души идват в Амстердам за празненствата, а навсякъде се развяват холандски знамена. Провежда се в средата на юни.
За информация: www.vlaggetjesdag.com                                       

Холандски фестивал в Амстердам, Хага, Ротердам и Утрехт               
Всяка година тези четири града обединяват сили за да представят културен микс от музика, опера, театър, филми и танци. В програмата се включват всички големи холандски компании, както и някои чужди. Провежда се от края на май до края на юни.
Допълнителна информация на: www.hollandfestival.nl                

Фестивал на корените                                
Този фестивал включва музика и танци от целия свят, както и работилници, филми, изложби и др. Основна част празника заема фестивалът в парк Оостерпарк (Oosterpark) в източен Амстердам. Провежда се от средата до към края на юни.
Допълнителна информация: www.amsterdamroots.nl                        
   
Дните на отворените градини                       
Ако се чудите как изглеждат красивите градини в дворовете на музеите-къщи, това е шансът ви да разберете. Някои от най-добрите са отворени в продължение на три дни. Провежда се през третата седмица на юни.
За информация: www.grachtenmusea.nl                                  

Открит театър в парк-ботаническа градина Вонделпарк (Vondelpark)                           
Отидете на поне едно представление в открития театър в парка между юни и август. Тук може да видите всичко: театър, музика, включително и изпълнения от класическия Кралски оркестър, танци, оперети.
За информация: www.openluchttheater.nl     

Юли                     
Фестивал Over Het IJ                       
До канала IJ, на старият пристан NDSM, се представят различни авангардни театрални, музикални и танцувални постановки. Шоуто започва в началото на юли и продължава до към средата на месеца.
За информация: www.overhetij.nl                  
                            
Джаз фестивал „Северно море” в Ротердам                           
Едно от водещите джаз събития в света събира джаз и блус изпълнители от всички точки на планетата. Те осигуряват три дни изпълнени с концерти през цялото време в огромната зала Ahoy. Трудно ще си намерите билет на място, така че ако сте решили да отидете, потърсете билети възможно най-рано. Провежда се около средата на юли.
За информация: www.northseajazz.com                               

Август                       
Гей парадът в Амстердам                
Великолепно украсени лодки, плават по каналите на Амстердам по време на парада. В добавка към това по улиците има дискотеки, театрални представления, спортни програми, както и филмов фестивал. Провежда се през първия уикенд на август.
За повече информация посетете www.amsterdamgaypride.nl

Фестивал Grachten                             
Този петдневен фестивал на класическата музика има различна тема всяка година. Състои се в различни изискани и уютни местенца по каналите и в залата Muiziekgebouw aan 't IJ. Винаги има поне едно или две представления писани за деца. Част от фестивала е  и пищният концерт Prinsengracht, който се изпълнява на понтон пред хотел Pulitzer. Започва от средата на август и продължава около седмица.
За повече информация: www.grachtenfestival.nl                     

Концертът Prinsengracht
От открит понтон пред хотел Pulitzer в Амстердам се носи класическа музика. Тълпи от хора прииждат. Този безплатен концерт, който е кулминацията на фестивала Grachten, започва обикновено в 21.30 часа и продължава около час. Ако времето е лошо и вали, концертът се премества в закрита зала, която се обявява на място. Провежда се в края на август. За информация: www.grachtenfestival.nl                    
Уитмаркт (Uitmarkt)
Амстердам подготвя хората за предстоящото откриване на културния сезон с това три дневно информационно изложение, добавка към което са и безплатните театрални представления, концертите и импровизациите. Професионалисти и аматьори представят опера, танци театър, кабарета и т.н. Обикновено се състои в последния уикенд на август.
За повече информация: www.uitmarkt.nl        

Септември
Фестивалът Jordaan на Westermarkt
Този свободно организиран фестивал в модерния квартал Jordaan включва изпълнения на различни жанрове холандска музика. Провежда се в средата на септември.
За повече информация: www.jordaanfestival.nl  

Ден на Отворените паметници
Това е шанс да видите исторически сгради и монументи, които по принцип са затворени за посещение, както и да влезете безплатно.  Обикновено паметниците са отворени втория уикенд на септември.
За повече информация: www.openmonumentendag.nl.                          

Маратон от площад Дам до площад Дам
Най-популярното маратонско събитие в страната започва от площад Дам, в центъра на Амстердам, отправя се извън града през тунела IJ до центъра на селцето Заандам (Zaandam), а след това се връща обратно, за да покрие дистанция от 16 километра. Започва около обяд и по принцип е през третата неделя на септември.
За повече информация: www.damloop.nl                   

Октомври
Освобождението на Лейден (Leiden)
Това шествие отбелязва падането на испанската обсада над града през 1574 г., към края на която жителите му едва не се предали заради глада. Гражданите на Лейден  раздават херинга и бял хляб, точно както е направила и групата моряци, спомогнала за прогонването на испанците. Провежда се на 3 октомври, а когато се пада в неделя – 4.
За повече информация: www.leidenpromotie.nl                                            

Международен градинарски панаир, Амстердам
Най-голямата изложба на есенно цъфтящи цветя в Холандия се състои в конферентен център RAI около средата на октомври.
За повече информация: www.hortifair.nl                           

Коженият парад
Коженият парад представлява множество партита и други събития за хомосексуалисти, които се обличат с кожи.  Провежда се през последния уикенд на октомври.
За повече информация: www.leatherpride.nl       

Ноември
Пристигането на Синтерклаас (Sinterklaas) – Дядо Коледа в Холандия
Еквивалентът на дядо Коледа в Холандия пристига с лодка на кея на Централна гара, придружен от боядисани в черно помощници, които раздават лакомства на децата. Той се отправя на шествие из града, което завършва на площад Дам. Там кметът го чака, за да му предаде ключовете от Амстердам. Провежда се през третата събота на ноември.  

Декември                            
Денят на Сант Николас                      
Денят на Сант Николас е моментът, в който холандците си раздават коледните подаръци. Ако е възможно, присъеденете се към ваши холандски приятели или някое холандско семейство. Празнува се на 5 декември.                  

Световен коледен цирк                 
Най-доброто от световните циркове идва под големия покрив на театър Koninklijk Theater Carré. Започва през втората половина на декември и продължава до началото на януари.                                         За повече информация: www.theatercarre.nl                                         

Забележителности около Амстердам