Амстердам

Летище
Летището на Амстердам – "Шипхол" (Amsterdam Airport Schiphol) е петото най-голямо летище в Европа. Обслужва над 48 млн. пътници за година и предлага полети до 260 дестинации по цял свят. Шипхол се намира на 20 км от Амстердам. Можете да стигнете до града с автобус или влак. Цената на автобусния билет е 10 евро в двете посоки. За около 30 минути ще стигнете от летището до площад Лейдсплейн (Leidseplеin).
Гарата е разположена под летище Шипхол – пътят отнема около 25 минути.
Такситата взимат поне 40 евро и може да се забавите, в зависимост от трафика, а тук често има задръствания, дори и в центъра, където има и канали. Препоръчително е да не се качвате при таксиметрови шофьори, които са прекалено настоятелни.
Информация за разписанията на влаковете и цените в Холандия: www.ns.nl

Обществен транспорт
Лодки (Canal Bus)  - цената на карта за един ден за възрастен е 22 евро, а за деца от 4 до 11 години - има 50% намаление. Лодките се движат по няколко маршрута между Централната гара на Амстердам и Националния музей (Rijksmuseum) в часовия пояс от 9.50 до 20.00 часа. Картата е валидна от деня, в който я купите до 12.00 часа на следващия ден.

Трамвай, автобус, метро
Най-разпространеният обществен транспорт в Амстердам е трамваят. Автобусите и метрото в града обслужват по-далечните спирки. За да се придвжвате с градския транспорт задължително трябва да се снабдите с OV-чип карта (от месец юни 2010 г. хартиените билети не важат за градският транспорт в Амстердам). Чип-картата може да бъде заредена с определена сума в евро или да бъде закупен един билет. Компанията за превози в града (GVB) предлага 24 или 168-часови билети (от 1 до 7 дни).  Цената на еднократен билет за 1 час е около 3 евро, а за 24 часа – 7 евро. Повече информация за възможностите и цените на градския транспорт в Холандия: www.gvb.nl
Изключително важно е да валидирате картата си при качване, в което и да е средство от градския транспорт.

Влакове
Влаковете в Холандия се използват основно за дълги пътувания. Амстердам има девет гари, затова се информирайте добре преди да поемете на път. Централната гара на града се намира 10 минути пеша от площад Дам (Dam).

Велосипеди
Използването на велосипед е най-добрият начин да се придвижвате из Амстердам. Ще ви направи впечатление, че местните хора се движат с доста обикновени велоспеди и причината за това е, че по-новите модели често биват открадвани. Около 10 евро на ден е цената за велосипед под наем. Магазините за отдаване под наем могат да бъдат видяни из целия град.

Таксита
Поради затрудненото движение на автомобили в централен Амстердам, такситата рядко са най-бързия начин за придвижване. Трудно е да си спрете такси на улицата. Най-добрия начин е да помолите в хотела или ресторанта да ви извикат. Има много компании и цените се различават, но въпреки това по регламент за първите два километра заплащате 7.50 евро, а за всеки следващ километър плащате по 2.20 евро. Важно е да знаете, че таксиметърът не начислява нищо при забавяне на движението или опашка. Въпреки това на таксиметровите шофьори е позволено да начисляват допълнително, като компенсация за пътуването, ако се налага да ви чакат твърде дълго, за да се появите или ако сте помолили шофьора да ви изчака. Таксата за престой е максимум 33 евро за час или 0,55 евро на минута.
Телефонът на главния офис за таксита е: +31 (0)20 677 77 77.
 

 

Забележителности около Амстердам
Топ оферта: Амстердам със самолет
от 732 лв.
Топ оферта: Амстердам със самолет
3 нощувки
Самолет