Амстердам

Фантастичната архитектура на Амстердам е най-добре да се види с разходка с лодка по каналите на града. Има много неща, които да правите и видите в Амстердам.

С лодка по каналите

Лодките за обиколка из Амстердам тръгват от Централната гара, преминават през Дамрак (Damrak - частично покрит канал между Централната гара на Амстердам и площад Дам) и Националния музей (Rijksmuseum). Десетки видове турове с лодка се предлагат в Амстердам. Най-добре е да разгледате включените в официалната туристическа страница на града. 

Уебсайт: www.iamsterdam.com

Разходки из Амстердам

Тесните къщички от XVII век имат огромни прозорци на нивото на очите, така че може да видите много повече от красивите фасади. Ето някои вълнуващи райони зa разходка в Амстердам: Площад Дам (Dam) с Кралския дворец (Koninklijk Paleis; Royal Palace), построен през 1665 г., Новата църква (Nieuwe Kerk), построена през XV в. и Старата църква (най-старата сграда в града), която датира от 1302 г. и е разположена на улица Вармстраат (Warmoesstraat).

Музеят на Ван Гог

В допълнение към най-голямата художествена колекция в света от Винсент ван Гог, музеят на Ван Гог има и много творби на други импресионисти като Моне и Гоген. Невероятната история на живота на художника е представена по увлекателен начин чрез обяснителни надписи, видео и специален интерактивен гид. Информация за работно време, цена на билети и текущи временни изложби вижте на сайта на музея. 

Адрес: Museumplein 6

Уебсайт: www.vangoghmuseum.nl

Национален музей (Rijksmuseum)

Този музей притежава една от най-уникалните художествени колекции в целия свят с повече от 1 милион експоната в хранилищата си. Един от акцентите в музея е картината "Нощна стража" на Рембранд. Информация за билети и работно време вижте на сайта на музея.

Адрес: Museumstraat 1

Уебсайт: www.rijksmuseum.nl

Къщата на Ане Франк

Едва ли има някой, който да не е чувал за невероятния дневник на едно малко момиче, писан по време на Втората световна война - Ане Франк. Къщата на Ане Франк в Амстердам е мястото, където еврейското семейство Франк се укрива от нацистите. Семейството е предадено, а Ане умира в концентрационен лагер. Докато се крие, Ане описва живота си в дневник, който след смъртта й е намерен и публикуван. Пред входа на музея има дълги опашки, но в часовете преди затваряне не е толкова натоварено. Информация за работно време и цени на билети вижте в сайта на музея.

Адрес: Prinsengracht 267

Уебсайт: www.annefrank.org

Футболния стадион на Аякс 

Да гледате мач на Аякс в Амстердам е огромно забавление, дори и за тези, които не се интересуват от футбол. Можете да се включите и в обиколка с гид на стадиона, по време на която ще влезете в съблекалните, залата за преса и други.

Адрес: Amsterdam Arena, Arena Boulevard 29

Уебсайт: www.ajax.nl

Де Вален - кварталът с Червените фенери

Де Вален (De Wallen) е т.нар. "Квартал с червените фенери“ в Амстердам и е основна туристическа дестинация. Разположен е в сърцето на старата част на Амстердам и покрива периметър от няколко пресечки южно от църквата Оуде Керк (Oude Kerk), като пресича и няколко канала. Имайте предвид, че снимането на витрините с момичета е строго забранено и ще завърши с вашия счупен или хвърлен в каналите фотоапарат/телефон. 

Ермитажът

Ермитажът Амстердам (Hermitage Amsterdam) е клон на музея Ермитаж в Санкт Петербург. Разположен е на река Амстел и е с акцент върху руското изкуство.

Адрес: Amstel 51

Уебсайт: hermitage.nl

Оуде Керк (Oude Kerk)

Оуде Керк (Oude Kerk) или Старата църква е осветена през 1306 г., което я прави най-старото съществуващо днес здание в Амстердам. Разположена е в квартала Де Вален (De Wallen). Оуде Керк се простира на площ от 3300 кв.м и днес е преввърната в пространство за съвременно изкуство.

Адрес: Oudekerksplein 23

Уебсайт: oudekerk.nl

Кралският дворец (Koninklijk Paleis Amsterdam)

Кралският дворец (Koninklijk Paleis Amsterdam) е един от трите двореца в Холандия, които се използват в момента от кралското семейство. Когато не се използва за официални посещения или церемонии, сградата е на разположение на любопитните туристи. 

Адрес: площад Дам

Уебсайт: www.paleisamsterdam.nl

Площад Дам

Площадът Дам (de Dam) е едно от най-старите и важни места в града. Разположен е в историческата част на Амстердам. В миналото е бил използван като градски централен пазар. Днес там ще намерите някои от популярните забележителности.

Музеят с восъчните фигури на Мадам Тюсо

Първият клон на Музея на Мадам Тюсо извън Великобритания отваря врати в Амстердам през 1971 г. Музеят предлага интерактивно преживяване - можете да пазарувате с Дженифър Лопес или да пробвате футболните си умения с Роналдиньо, а също и да се снимате с Брад Пит. В музея на Мадам Тюсо са поставени и знаменитости от Холандия.

Адрес: Dam 20

Уебсайт: www.madametussauds.nl

Западната църква (Westerkerk)

Западната църква (Westerkerk) е протестантска църква, построена в периода 1620-1631 г. по дизайна на  Хендрик де Кайзер. Върхът на кулата й достига 85 м, което я прави най-високата църква в Амстердам.

Уебсайт: www.westerkerk.nl

Общински музей (Stedelijk Museum)

Общинският музей (Stedelijk Museum) е музей на модерното изкуство и е разположен на площада на музеите.

Адрес: Museumplein 10

Уебсайт: www.stedelijk.nl

Вонделпарк (Vondelpark)

Вонделпарк (Vondelpark) е общински парк в Амстердам с обща площ от около 485 декара. Разположен е западно от площада на музеите. Паркът е открит през 1865 г. и е кръстен на автора от XVII век Йоост ван ден Вондел.

Бюрс ван Берлаге (Beurs van Berlage) 

Бюрс ван Берлаге (Beurs van Berlage) е сграда, разположена на площад Дам в центъра на Амстердам. Построена е в периода 1896-1903 г. от архитекта Хендрик Петрус Берлаге и е била предназначена за стокова борса. За времето си е била истински модернистична – изградена с червени тухли, а покривът й е направен от стъкло и желязо. Ползва се за изложения и събития.

Музей на еротиката

В този музей е събрана историята на еротичното изкуство през вековете.

Адрес: Oudezijdsachterburgwal 54

Уебсайт: www.erotisch-museum.nl

Музей на марихуаната и хашиша

Този музей предлага на посетителите обширна документация и исторически факти за употребата на канабиса. Освен това внимание е отделено на важността на употребата на канабис за околната среда, селското стопанство и индустрията.

Уебсайт: www.hashmuseum.com

Кралски зоопарк Артис (ARTIS Royal Zoo)

Това е един от най-старите зоопаркове в Европа, в който ще видите животни, които обитават земята и сушата, както и аквариум и планетариум. 

Адрес: Plantage Kerklaan 38-40

Уебсайт: www.artis.nl

Музей Алард Пиърсън (Allard Pierson Museum)

Този невероятен музей ви предлага разходка из древните цивилизации чрез информационни кътове с артефакти от Древен Рим, Древен Египет, Древна Гърция, Близкия изток. Информация за работно време и билети вижте на сайта на музея. 

Адрес: Oude Turfmarkt 127

Уебсайт: www.allardpiersonmuseum.nl

Амстердамската тъмница (Amsterdam Dungeon)

Този 80-минутен тур ще ви прекара през най-тъмните времена в Холандия чрез 12 шоу изпълнения, 7 актьори и едно ужасяващо преживяване. Проверете дали можете да преживеете чумата, да избягате от мъченията от Средновековието и открийте верния път през огледалния лабиринт. За най-смелите има и влакче на ужасите. Информация за цени на билети и работно време вижте в сайта. 

Адрес: Rokin 78

Уебсайт: www.thedungeons.com/amsterdam

Научен музей NEMO

NEMO е най-големият научен музей в Холандия. Петте етажа, пълни с неща за откриване и преживяване това е идеалното място за всеки любопитен човек. Експозиции, театрални представления, филми, работилници и демонстрации ще ви позволят да видите, подушите, пипнете и чуете как работи светът.

Адрес: Oosterdok 2

Уебсайт: www.nemosciencemuseum.nl

Забележителности около Амстердам
Холандска приказка (от Варна), 20.09.2018г.
от 1438 лв.
Холандска приказка (от Варна), 20.09.2018г.
4 нощувки
Самолет
Топ оферта: Амстердам със самолет
от 740 лв.
Топ оферта: Амстердам със самолет
3 нощувки
Самолет
Холандска приказка (от Варна), 20.09.2018г.
от 1438 лв.
Холандска приказка (от Варна), 20.09.2018г.
4 нощувки
Самолет
Топ оферта: Амстердам със самолет
от 740 лв.
Топ оферта: Амстердам със самолет
3 нощувки
Самолет