Амстердам

Фантастичната архитектура на Амстердам е най-добре да се види  с разходка с лодка по каналите на града. Има много неща, които да правите и видите в Амстердам.

С лодка по каналите
Лодките за обиколка из Амстердам тръгват от Централната гара, преминават през Дамрак (Damrak - частнично покрит канал между централната гара на Амстердам;и площад Дам) и Националния музей (Rijksmuseum). Туровете с гид отнемат 45 минути. Други алтернативи са каналния автобус – с 20 спирки в близост до музеи и пазарни улици, или музейната лодка, която обикаля между музеите.
Уеб сайт: www.canal.nl

Разходки из Амстердам
Тесните къщички от XVII век имат огромни прозорци на нивото на очите, така че може да видите много повече от красивите фасади. Ето някои вълнуващи райони зa разходка: Площад Дам (Dam) с Кралския дворец (Koninklijk Paleis; Royal Palace), построен през 1665 г., Новата църква (Nieuwe Kerk), построена през XV в. и Старата църква (най-старата сграда в града) се датира от 1302 г. и е разположена на улица Вармстраат (Warmoesstraat).

Музеят на Ван Гог
В допълнение на най-голямата художествена колекция в света от Винсънт Ван Гог, има и много творби на други импресионисти като Моне и Гоген.
Адрес: Paulus Potterstraat 7, Museumplein
Телефон: +31 (0)20 570 5200
Уеб сайт: www.vangoghmuseum.nl
Работно време: всеки ден 10.00-18.00 часа
Повече информация: трамвай  2, 3, 5, 12 до Van Baerlestraat and 16, 24 до Мuseumplein

Национален музей (Rijksmuseum)
Този музей притежава една от най-уникалните художествени колекции в целия свят. Сред петте хиляди творби, безспорно най-добрата е „Тайната вечеря” на Рембранд.
Адрес: Jam Luijkenstraat 1
Работно време: всеки ден10.00 - 18.00
Телефон.: +31 (0)20 674 7000
Уеб сайт: www.rijksmuseum.nl
Повече информация: Трамвай 2 и 5 до Hobbermastraat или 12 до Concertegebouw

Къщата на Ане Франк
Едва ли има някой, който да не е чувал за невероятния разказ на едно малко момиче - Ане Франк. Къщата на Ане Франк в  Амстердам е мястото, където еврейското семейство Франк се укрива от нацистите по време на Втората световна война. Семейството е предадено, а Анеу мира в концентрационен лагер. Докато се крие Ане описва живота си в дневник, който след смъртта й е намерен и публикуван. Пред входа на музея има дълги опашки, но в часовете преди затваряне не е толкова натоварено.
Адрес: Prinsengracht 267
Работно време: от 15 март до 14 септември всеки ден от 9.00-21.00, събота: от 9.00-22:00. През юли и август музеят е отворен всеки ден до 22.00 часа. От 15 септември до 14 май музеят работи всеки ден от 9.00 до 19.00 часа.
Телефон: +31 (0)20 556 7100
Уеб сайт: www.annefrank.org
Повече информация: Трамвай 13, 17 до Westermarkt

Рейксмузеум

Това е най-големият музей в Холандия и, за почитателите на стария холандски майстор Рембранд ван Рейн (1606–1669), място, където се пазят най-хубавите произведения на изкуството в страната.
Адрес: Stadhouderskade 42.
Телефон: 31/20-674-7047
Уебсайт:www.rijksmuseum.nl

Вход: $10.

Галерия Де Кунстфабриек (De Kunstfabriek)
В тази галерия винаги има интересни изложби, които да ви изненадат.
Адрес: 20 Polonceaukade, Westergasfabriekterrein
Телефон: + 31 (0)20 488 9430
Уеб сайт: www.dekunstfabriek.com
Повече информация: автобус 18 от централната гара

Футболния музей на Аякс 
Да гледате мач на Аякс в Амстердам е огромно забавление, дори и за тези, които не се интересуват от футбол. Можете да посетите и "Музея на Аякс", който е отворен ежедневно между 10.00 и 17.00 часа.
Адрес: Amsterdam Arena, Arena Boulevard 29
Телефон: + 31 (0)20 311 1444
Уеб сайт: www.ajax.nl
Повече информация: автобус 50 и 54 до Bijlmer
 

Де Вален - кварталът с „Червените фенери
Де Вален (de Wallen) е т.нар. "Квартал с червените фенери“ в Амстердам и е основна туристическа дестинация. Разположен е в сърцето на старата част на Амстердам и покрива периметър от няколко пресечки южно от църквата Оуде Керк (Oude Kerk), като пресича и няколко канала.

Ермитажът
Ермитажът Амстердам (Hermitage Amsterdam) е клон на музея Ермитаж в Санкт Петербург. Разположен е на река Амстел и се помещава в сградата Амстелхоф (класическа сграда от 1681).

Оуде Керк (Oude Kerk)
Оуде Керк (Oude Kerk) или старата църква е осветена през 1306 г. от епископа на Утрехт, което я прави най – старото здание в Амстердам. Разположена е в квартала Де Вален (De Wallen). Оуде Керк се простира на площ от 3300 кв.м.

Кралският дворец (Koninklijk Paleis Amsterdam)
Кралският дворец (Koninklijk Paleis Amsterdam) е един от четирите двореца в Холандия, които са на разположение на кралица Беатрикс. Сградата е построена през XVII век и е използвана като общинско здание.

Западната църква (Westerkerk)
Западната църква (Westerkerk) е протестантска църква , построена в периода 1620 – 1631г. по дизайна на  Хендрик де Кайзер.Върхът на кулата достига до 85 м, което я прави най – високата църква в Амстердам.

Общински музей (Stedelijk Museum)
Общинският музей (Stedelijk Museum) е музей на модерното изкуство и е разположен на площада на музеите, близо до този на Ван Гог и Националния музей.

Вонделпарк (Vondelpark)
Вонделпарк (Vondelpark) е общински парк в Амстердам с обща площ от около 485 декара. Разположен е западно от площада на музеите. Паркът е открит през 1865г. и е кръстен на автора от XVII век - Йоост ван ден Вондел.

Бюрс ван Берлаге (Beurs van Berlage)
Бюрс ван Берлаге (Beurs van Berlage) е сграда разположена на площад Дам в центъра на Амстердам. Построена е в периода 1896 – 1903г. от архитекта Хендрик Петрус Берлаге и е била предназначена за стокова борса. За времето си е била истински модернистична – изградена с червени тухли, а покрива й е направен от стъкло и желязо.

Площадът Дам
Площадът Дам (de Dam) е един от най–старите и важни места в града. Разположен е в историческата част на Амстердам. В миналото е бил използван като градски централен пазар. Днес там ще намерите някои от популярните забележителности, с които е известен града.

Музеят с восъчните фигури на Мадам Тюсо
Първият клон на Музея на Мадам Тюсо извън Великобритания отваря врати в Амстердам на през 1971 г. Музеят предлага интерактивно преживяване - можете да пазарувате с Дженифър Лопес или да пробвате футболните си умения с Роналдиньо, а също и да се снимате с Брад Пит. В музея на Мадам Тюсо са поставени и знаменитости от Холандия.
Интернет сайт: www.madametussauds.nl

Музей на еротиката
В този музей е събрана историята на еротичното изкуство през вековете.
Интернет сайт: www.janot.com

Музей на марихуаната и хашиша
Този музей предлага на посетителите обширна документация и исторически факти за употребата на канабиса. Освен това внимание е отделено на важността на употребата на канабис за околната среда, селското стопанство и индустрията.
www.hashmuseum.com

Музей на еротиката
В този музей е събрана историята на еротичното изкуство през вековете.
Интернет сайт: www.janot.com 

 

 

Забележителности около Амстердам