Амстердам

Хранене
Холандците ядат супа и сандвичи за обяд, често придружени с чаша мляко. Точно като англичаните, те обичат чипса и имат будки за вафлички като белгийците. Местен специалитет са горчивите топки – нещо като пържени крокети със сирене, които се сервират като мезета с бира в „кафявите кафета” (Brown Cafes). Амстердам е известен и с едни от най-добрите турски и индонезийски ресторанти в Европа. И холандците са дали своя принос във веригите за бързо хранене, но в Холандия нещата стоят по различен начин. Освен световните вериги за бързо хранене, в Амстердам има изобилие от пържени продукти, които могат да бъдат закупени от закусвални из целия град.

Ресторанти

Da Kas
Ресторантът е разположен в обновен къща, построена през 20-те години на ХХ в. и предлага екологично чиста кухня. Главният готвач определя тристепенно меню за деня в зависимост от суровите материали, с които разполага и съветвайки се с градинаря на ресторанта. Това е идеално място за бизнес вечери.Запазете маса около две седмици предварително, обаждайте се между 10.00 и 17.00 часа.
Адрес: Kamerlingh Onneslaan 3
Телефон: +31 (0)20 462 4562
Уеб сайт: www.restaurantdekas.nl

Envy
Домашен чар и минимализъм с най-последни италиански предястия и изящни вина. Менюто на главния готвач струва 50 евро, но това е бар за деликатеси, така че може само да пиете вино с малко тапас. Само половината маси могат да бъдат резервирани, а останалите са на свободен прием.
Адрес Prinsengracht 381
Телефон: + 31 (0)20 344 6407
Уеб сайт: www.envy.nl
Повече информация: Метро 1, 2, 5 до Spui

The Mansion
Ресторант, бар и клуб.  Ресторантът се състои от три зали с отпускаща атмосфера. По-добре е да сте с дънки, отколкото с костюм. Китайските предястия имат божествен вкус. Резервирайте маса две седмици предварително, като позвъните между 18.00 и 19.00 часа (след това има телефонен секретар).
Адрес: Hobbemastraat 2
Телефон: + 31 (0)20 616 6664
Уеб сайт: www.the-mansion.nl
Повече информация:  Трамвай 2, 5 до Hobbermastraat

Local
Едно наистина  приятно място за ранна вечеря. Две дълги маси и само кебап в менюто. Големите групи може да си резервират маса, иначе се редите на опашка и делите масата с непознати или нови приятели.
Адрес Westerstraat 136
Телефон: + 31 (0)20 423 4039
Повече информация:  Трамвай  3, 10 до Marnixstraat

Odeon
Стара пивоварна от XVII в., която е напълно обновена, за да се превърне в ресторант, бар и клуб, както и в място за културни събития, изложби и концерти. Предлагат се специални ежедневни менюта от три или четири ястия за около 40 евро. Не пропускайте художествените снимки на тема XVII в. в коктейл бара. Посетете сайта на заведението, за да проверите работното време.
Адрес: Singel 460
Телефон: + 31 (0)20 521 8555
Уеб сайт: www.odeontheater.nl
Повече информация: трамвай  1, 2, 54 до Koningsplein

Барове и нощен живот
Нощният живот на Амстердам е пъстър, космополитен и никога не спира. Градът може да ви предложи много – нощни театри, арт партита и жива музика от добре познати и набиращи скорост банди. Клубовете предлагат от R&B и хаус музика до хард рок и хип-хоп. Повечето нощни клубове работят до 04.00 сутринта, а през почивните дни и до 05.00 - 06.00 часа сутрин. 
Животът по баровете е приятелски, спокоен и продължава дълго. Местните излизат рано и се прибират късно. На много места имат кафе, бар, ресторант и нощен клуб на различни етажи.

„Къщите за дегустация” (Proeflokalen) –това са таверни, повече познати като „места за дегустация”. Набират популярност през ХVІІ век. Посетителите можели да дегустират от алкохола преди да си поръчат една или повече бутилки. В Амстердам все още могат да бъдат намерени "Proeflokalen", но рядко мострите са безплатни.
„Кафявите кафета” (Brown Café or bar) – това са традиционните холандски пъбове. Наричат ги „кафяви” заради никотина. Интериорът им е избелял, има дървени маси с килими върху тях. Някои от най-приятните „кафяви кафета” могат да бъдат открити около Zeedijk (старият център на Амстердам) в близост до Централната гара.

Werck
Най-добрият бар за разпускане в петък вечер след работа. Близо е до къщата на Ане Франк.
Адрес: Prinsengracht 277
Уеб сайт: www.werck.nl
Повече информация: трамвай 13 или 17 до Westermarkt

De Herengracht
Ресторантът предлага храна, напитки и изкуство. Добре облечени малко над 30-годишни посетители идват тук да пият вино.
Адрес: Herengracht 435
Уеб сайт: www.deherengracht.nl
Повече информация:  трамвай 1, 2, 5 до Konigsplein

Helden
Проста, вкусна и евтина храна и добро място да започнете запивка. Цените на коктейлите започват от 6 евро.
Адрес:  Van der Helstraat 42
Уеб сайт: www.helden.nu
Повече информация: трамвай 16, 24 до Stadhouderskade

The Mansion
Най-модерният бар в града и най-трудно достъпния. Много местни личности – модели, музиканти, актьори ходят там. Ако сте вечеряли там, в полунощ не трябва да се редите на опашка и да плащате 10 евро, за да влезете в нощния клуб в подземието. Може да дойдете към 20.00 часа за по коктейл в един от трите бара. Предлагат фантастични мохито в салона.
Адрес: Hobbemastraat 2
Уеб сайт: www.the-mansion.nl

Alto
Легендарен джаз клуб, не далеч от площад Лейдсплейн (Leidsplein). На това място, известно с висококачествената си музика, атмосферата е приятна и неофициална.
Адрес: Korte Leidsedwarsstraat 115
Уеб сайт: www.jazz-cafe-alto.nl

Jimmy Woo
Най-известният клуб в града, но труден за достъп след 00.00 часа, поради опашката. Входът е 12 евро. Добри диджеи и много танци в подземието; горният етаж със салон изглежда като бордей за опиум.
Работи от 23.00 до 05.00 часа.
Адрес: Korte Leidsedwarsstraat 18
Уеб сайт: www.jimmywoo.nl
Повече информация: трамвай 6, 7, 10 до Leideplein

Club Home
Проверете дали сте добре изтупани, преди да се опитате да влезете в най-луксозния  клуб на Амстердам. Ако успеете да влезете, може да попаднете на актьори, спортисти и други известни личности. Залите са малки и почти без декорация, с огледала и дизайнерска мебелировка.
Адрес Wagenstraat 3
Уеб сайт:  www.clubhome.nl

Забележителности около Амстердам