Атина

Акропол

Подобно на света на боговете, които господстват над света на хората, свещеният скалист хълм на атинския Акропол се издига над градския площад - агората.  Там е заседавал съдът, който раздавал правосъдие от ранни зори. Акрополът е светилище с храмове и олтари,  бил  е укрепление и обществен център, там се е пазела държавната хазна, имало е библиотека и картинна галерия.

Византийският музей

Византийският християнски музей в Атина (Byzantine Museum) е основан през 1914 година. Сградата  е построена през 1848 от архитекта Стаматис  Клеантес. Превърната е в музей от архитект Аристотел Захос. Днес  музеят се  разширява в подземната му част по  архитектурния проект на  Манос Перакис.

Дионисиевият театър


Дионисиевият театър в Атина е издигнат през 534 г.  пр.н.е. по времето на Пизистрат  и с него се ражда едно ново изкуство в древна Гърция - драматургията. По времето на Пизистрат е извършено записването на Омировите поеми, а заедно с това той подарява на своя народ  и изкуството на театъра. Театърът се заражда от празниците, посветени на бог Дионис - Големите Дионисии и Ленеите. Част от тези празници били  драматичните представления и поетическите състезания. Дионис - като бог на плодородието, радостта, веселието и виното символизира  творческо-производителните сили в природата и обществото.

Олимпийски стадион

Олимпийският стадион се намира в местността Маруси в Атина.Той е основният стадион в гръцката столица и е домакин на всички лекоатлетически и футболни събития, както и на Олимпийските игри през 2004 година. Стадионът може да побере публика до 74 473 души. Тревната площ се състои от трева в модулни контейнери със системи за напояване и отводняване.

Статуята на Зевс - Храмът на Зевс

Статуята на Зевс е направена в построения храм в чест на бог Зевс около 457г. пр.Хр. в древния град Олимпия, където  през 776 г. пр. Хр. са се  състояли първите  Олимпийски игри.

Храмът и статуята  са изработени от великия Фидий. Храмът е бил с дължина 64 метра и широчина 28, а височината на вътрешното помещение била 20 м. Зевс бил изваян от слонова кост, седнал на трон, облечен  в златна роба. Главата на бога опирала тавана. Голият до кръста Зевс бил изработен от дърво. Тялото му покривали пластинки от бледорозова слонова кост, дрехите били от златни листове, в едната си ръка държал златна статуя на Нике - богиня на победата, а в другата - скиптър. Тронът бил украсен с берелефи от слонова кост и златни статуи на богове.

Aрката на Адриан

До храма на Зевс в Атина се намира арката на Адриан, издигната в чест на императора през  131 г. след като войските му завладяват града. 18-метровата врата е в коринтски стил и изработена от мрамор. Интересни са надписите от двете страни на арката. На тази, която гледа към Акропола пише: "Това е Атина, градът на Тезей", а на другата - "Това е градът на Адриан, не на Тезей". Арката е издигната на древен път, който някога е свързвал новият римски град със старата Атина.


Монастираки

Монастираки е  малък квартал на Атина, който се намира близо до централния площад Синтагма и е най-евтиното място в града. Монастираки е раят на сергиите. Тук се продават сувенири, дрехи, обувки, могат да се намерят най-много антиквариати, магазини за народно изкуство и традиционни сувенири. Търговците са гърци, сърби, руснаци, турци... Най-интересно е в неделя, когато атиняни масово купуват или продават нещо, ожесточено пазарейки се. Освен магазинчета, тук има и много работилници, наредени една до друга и  мястото поразително прилича на нашия "Етър".

Площад Синтагма

Площад Синтагма (Plateia Syntagmatos) се намира в самото сърце на Атина, представлява огромен квадратeн площад, свързващ околните улици. На площада има големи сгради, които днес са са банки, офиси, хотели. В близост се намира сградата на парламента.
 
Кифисия

Кифисия (Kifissia) е елитно предградие на Атина, където се намират едни от най - скъпите имения и вили и хотели в града. Kifissia е търговски район, подходящо място за шопинг. Наоколо можете да намерите много кафенета на открито, където да си починете и да се насладите на архитектурата.

Пристанище Пирея

Пирея е древното пристанище на Атина, все още действа като главна точка на достъп до града по море от островите в Егейско море и Източното Средиземноморие. В близост се намира Археологическият музей на Пирея, основан през 1935 г. Музеят е малък по размер но притежава значими произведенията, сред които бронзови статуи на Аполон и Атина.

Забележителности около Атина
Свързани Пътеписи за Атина
Круиз 5 гръцки острова + Кушадасъ
от 1104 лв.
Круиз 5 гръцки острова + Кушадасъ
4 нощувки
Кораб
Най-ниска цена: лято в Атина със самолет!
от 238 лв.
Най-ниска цена: лято в Атина със самолет!
3 нощувки
Самолет
КЛАСИЧЕСКА ГЪРЦИЯ
от 426 лв.
КЛАСИЧЕСКА ГЪРЦИЯ
4 нощувки
Автобус
Най-ниска цена: лято в Атина със самолет!
от 238 лв.
Най-ниска цена: лято в Атина със самолет!
3 нощувки
Самолет
Круиз 5 гръцки острова + Кушадасъ
от 1104 лв.
Круиз 5 гръцки острова + Кушадасъ
4 нощувки
Кораб
КЛАСИЧЕСКА ГЪРЦИЯ
от 426 лв.
КЛАСИЧЕСКА ГЪРЦИЯ
4 нощувки
Автобус