Барселона

Хранене
Удоволствието от разходката из Барселона несъмнено е свързана и с удоволствието от храната. Кулинарното изкуство на Каталония може да бъде усетено много силно в културата на региона. Множеството ресторанти в Барселона най-лесно могат да се разделят на две: стари и нови. В Барселона можете да се посетите някои от най-модерните ресторанти в света. Тук на изключителна почит е, разбира се, и традиционната каталонска кухня. Въпреки че, на моменти е тежка, тя включва и много зеленчукови ястия като самфайна (samfaina; подобно на рататуй - смесица от зеленчуци и специфични подправки). Сред най-известните ястие е „rustic pa amb tomàquet” – филия хляб със зехтин, сол и прясно смачкани домати.
Новите ресторанти обикновено са по-скъпи, но напоследък много от известните главни готвачи отварят свои ресторанти на по-ниски цени. Старите ресторанти от своя страна предлагат по-добро качество спрямо парите. Винаги си резервирайте маса и знайте, че вечеря не се сервира преди 21.00 часа.
 
За да усетите духа на Барселона можете да се разходите и в някои от пазарите й - общо 40. Пазарът Бокерия (The Boqueria Market) на булевард Ла Рамбла (La Rambla) е един от най-известните в града и едновременно с това туристическа забележителност.

Ресторанти

Cal Pep
Много известен бар и ресторант за тапас. Можете да поседнете на бара или да изберете маса в тихата зала за ядене по-навътре. Смесица между традиционна и модерна кухня. Цените са средни.
Адрес:  Plaça de les Olles 8
Телефон: +34 933 107 961
Уеб сайт: www.calpep.com

Cafè de l’Acadèmia
Леко обновена каталонска кухня в привлекателен открит ресторант (ако отидете по-рано). По обяд е пълно със служители от кметството и сградите на местната управа. Цените са средни.
Адрес: C/Lledó 1
Телефон: +34 933 150 026

Ot
Място, където да пробвате модерна каталонска кухня, без да плащате цяло състояние. Няма меню, просто оставете готвачите да ви предложат пътуване в техния кулинарен свят. Пълно е с приятни изненади. Мястото е малко, но пък каквото ви предложат е добро. Цени са малко над средните.
Адрес: C/Corsega 537
Телефон: +34 934 358 048
Уеб сайт: www.otrestaurant.net

Salero
Елегантно място. Типично ястие за тук е риба тон със спанак и японски водорасли. Ако решите да вечеряте тук може да изпиете аперитив в някой от баровете под ресторанта.
Адрес: Rec 60
Телефон: +34 933 198 022

7 Portes
Това заведение е в бизнеса още от 1836 г. и все още има оригинален модернистичен интериор – тъмно дърво и плочки. Обикновено е пълно с хора, наслаждаващи се на типичната каталонска кухня. Опитайте каталонски крем – тамошния вариант на крем-карамел. Смята се, че тук е най - добрият в цялата местност.
Адрес: Passeig d´Isabel II 14
Телефон: +34 933 193 033
Уеб сайт: www.7portes.com

Colibri
Известен е с модерната си кулинария.
Адрес: Casanova, 212
Телефон: +34 934 432 306
Уеб сайт: www.restaurantcolibri.com

Casa Leopoldo
Пример за стара Барселона – и от към интериор, и от към меню, което е пълно с ястия от риба и морски дарове.
Адрес: Sant Rafael 24
Телефон: +34 934 413 014
Уеб сайт: www.casaleopoldo.com

4Gats
Ресторантът предлага вкусна каталонска храна, очарователна атмосфера, както и история. Основан е през 1987г. от сервитьор на име Пере Ромю, вдъхновен от Шато Ноар в Париж, където преди това Ромю работел. Феновете на Пикасо ще се изненадат като научат, че той е прекарвал доста от времето си тук, когато е бил млад. Всъщност тук, в главната зала му  е направена и първата му изложба.
Адрес: Calle Montsio, 3
Телефон: +34 933 024 140
Уеб сайт: www.4gats.com

Тапас барове
Прекарайте една вечер пробвайки световно известните ястия тапас. Започнете с нещо просто – студени резенчета в таверна Комидия Реал на улица Calle Heures 6-1. След това отидете до Опаго на Calle Ciutat 10 и си поръчайте артишок със сирене, или карпачо с патица. Завършете в Ксампаниет на Calle Montcada 22 с пушена риба тон с козе сирене.

Кафенета
Кафе културата на Барселона е наполовина като италианската. Имат кафета за закуска – с мляко и обедни кафета. Местните пият еспресо или еспресо с мляко, както и американско кафе. Следобед се поръчва силно еспресо или кафе с испанско бренди.

Café Zürich
Това е един от сборните пунктове на града. Тук срещите никога не спират. Когато ви донесат поръчката, ще ви помолят да платите, което означава, че сте свободни да си тръгнете, когато поискате.
Адрес: Plaça Catalunya 1
Тел: +34 933 179 153
Уеб сайт: www.cafezurich.com

Café de L‘OPERA
Ако няма място в „Цюрих” (Café Zürich)  елате тук. Много от уличните търговци от Ла Рамбла (La Rambla) посещават това заведение.
Адрес: La Rambla 74
Телефон: +34 933 177 585
Уеб сайт: www.cafeoperabcn.com

Барове и нощен живот
Тук нощният живот започва късно, за предпочитане в бар. Испанците смятат, че е уместно докато се пие и да се похапва, затова по баровете сервират и храна – най-вече тапас. Модата в нощния живот на Барса постоянно се променя. Ето защо е невъзможно да се изброят всички известни барове в даден момент. Най-добрия съвет, който можем да ви дадем, е да поразпитате за популярните дискотеки. По-добре направете това в музикални и модни магазини. Ето все пак някои места, на които може да отидете.

Mirablau
Тук може да пийнете, гледайки най-скъпата гледка на града – склоновете на Тибидабо. Ще се почувствате добре, усещайки Барселона в краката си.
Адрес: C/ Manuel Arnús, 2
Телефон: +34 934 188 559

La Vinya del Senyor
Едно от най-добрите места да пробвате вино в Барселона. Намира се срещу църквата Санта Мария дел Мар. Има богат избор от вина (редовно допълван) и отлично тапас меню. Ресторант на открито на площада на църквата.

Dry Martini
Изглежда като мъжки клуб, което го прави доста съвременен. Това е перфектното място за питие преди или след вечеря.
Адрес: Plaça Santa Maria 5
Телефон: +34 933 103 379

Schilling
Това е приятно в близост до Ла Рамбла (La Rambla) и "Готическия квартал" (Barиi Gotic). Ако се разхождате из "Готическия квартал" със сигурност ще минете покрай него.
Адрес: Ferran 23
Телефон: +34 933 176 787
Уеб сайт: www.cafeschilling.com

Marsella
Този бар е навътре в квартал Равал. Може да си вземете абсент. Провеждат се аматьорски шоута с травестити.
Адрес: Sant Pau 65
Телефон: +34 934 427 263

La Paloma
Комбинацията на Равал от красотата на миналото и щастието на настоящето е очевидна в Палома. Този класически дворец на танците привлича младото население.
Адрес: Tigre 27a
Тел: +34 933 016 897

Otto Zutz
Добре направен нощен клуб на три нива, основан в бивши фабрични помещения. Широко и обемно, това е добро място да танцувате, стига музиката да е подходяща. Клиентелата е най-вече от средната класа.
Адрес: C/Lincoln 15
Телефон: +34 932 380 722
Уеб сайт: www.ottozutz.es

Bar Marfil
За там се твърди, че се сервира най-доброто суши и интересни коктейли. Това е перфектното място за аперитив преди дискотека.
Адрес: Rambla de Catalunya, 104
Телефон: +34 935 500 600
Уеб сайт: www.murmuri.com

Barcelona Rouge
Барът има червен интериор, напомнящ на баровете от ХІХ в. Влезете ли веднъж ще намерите разнообразие от мека мебел, на която да се отпуснете, докато слушате музика от старата школа. Пуска се всичко от миналото и настоящето и може да видите както танго, така и акробатични изпълнения (като брейк например).
Адрес: Poeta Cabanas 21
Телефон: +34 934 424 985

Забележителности около Барселона
Свързани Пътеписи за Барселона
БАРСЕЛОНА с Френска Ривиера и Прованса
от 980 лв.
БАРСЕЛОНА с Френска Ривиера и Прованса
8 нощувки
Автобус